Hogerop? Functies en vaardigheden in het kort

Je wilt aan het werk in een andere functie? Dan is het handig te weten welke capaciteiten je daarvoor in huis moet hebben. Computable zet vier populaire ict-functies en de bijbehorende vaardigheden op een rijtje.

Een ict-consultant moet kunnen overtuigen en een cio heeft baat bij stressbestendigheid. Een diploma Hogere Informatica is bovendien erg handig voor ict'ers die het  hogerop willen zoeken.

ICT-consultant

Handige vaardigheden
Communicatief sterk
Als consultant heb je geregeld contact met klanten. Je moet de juiste vragen kunnen stellen om de wensen van de klant te weten te komen. Ook bespreek je of het geleverde product naar wens was.

Overtuigingskracht
Je moet de personen met wie je praat ervan overtuigen dat je ze kunt bieden wat ze nodig hebben. Vooral binnen grote bedrijven met veel hiërarchie kan een dosis overtuigingskracht van pas komen.

Flexibel
Je werkt op verscheidene locaties en hebt dus steeds met andere mensen te maken. Bovendien is de kans groot dat je geen vaste werktijden hebt. Daar moet je tegen kunnen.

Relevante studierichtingen
Hogere Informatica
Bedrijfskundige Informatica
Informatica (ir.)/Technische Informatica (ir.)
Electro-/telecommunicatie/Informatietechniek
Bedrijfseconomie

Welke functies gaan eraan vooraf
Systeembeheerder
Programmeur
Netwerkengineer
Informatieanalist

CIO

De functie van de chief information officer is niet bij elk bedrijf gelijk. Het takenpakket hangt voor een deel af van de grootte van het bedrijf. Over het algemeen bekijkt de cio wat de marktambities zijn en hoe ict daaraan kan bijdragen. Hij rapporteert aan de chief executive officer. Bij kleinere bedrijven houdt de cio zich ook bezig met de dagelijkse gang van zaken op de ict-afdelingen. Bij grote bedrijven is er vaak een chief technology officer die deze taak op zich neemt.

Handige vaardigheden
Resultaatgericht
Je bent verantwoordelijk voor het behalen van doelstellingen van het bedrijf en rapporteert daarover aan de chief executive officer.

Stressbestendigheid
Cio's worden vaak geacht niet alleen verstand te hebben van techniek, maar ook van bedrijfsvoering. Daardoor kom je in contact met werknemers met diverse functies, die allemaal hun eigen belangen hebben. Bovendien wordt je afgerekend op de resultaten die je behaalt.

Minimaal tien jaar (afhankelijk van het bedrijf) ict-ervaring
Als cio heb je een functie met veel verantwoordelijkheid. Bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe chief information officer, vragen daarom om iemand met veel werkervaring.


Relevante opleiding
WO Informatica
Informatiemanagement


Welke functies gaan eraan vooraf
Team-/afdelingsmanager
Projectmanager
Ict-consultant

Afdelingsmanager

Handige vaardigheden
Leiderschapskwaliteiten
Een manager die niet kan leidinggeven, kan geen goede manager zijn. Om de resultaten te boeken waarop je wordt afgerekend, moet je je mensen kunnen aansturen. Misschien ben je ook verantwoordelijk voor het inwerken van nieuw personeel.

Communicatievaardigheden
Om voor een goedlopende afdeling te zorgen, moet je weten hoe je je boodschap overbrengt. De manier waarop je iets zegt, bepaalt immers voor een groot deel hoe de luisteraar reageert. Vooral bij het brengen van slecht nieuws zijn communicatieve vaardigheden handig.

Kunnen delegeren
Wie niet delegeert, zit binnen de kortste keren tot over zijn oren in het werk. Managers zijn een aanspreekpunt voor een veel werknemers en kunnen daardoor uit allerlei hoeken taken toebedeeld krijgen. Een leidinggevende die niet binnen de kortste keren overspannen wil zijn, doet er goed aan een deel van zijn taken te delegeren.

Relevante opleiding
Bedrijfskundige Informatica
Hogere Informatica
Economie

Welke functies gaan eraan vooraf
Ict-consultant
Teamleider
Projectmanager

Hoofd ICT

Het hoofd ict stuurt de ict-medewerkers en de applicatiebeheerders aan. Verder draagt hij bij aan de vormgeving en de uitvoering van het ict-beleid. Ook is hij verantwoordelijk voor de operationele beschikbaarheid van de infrastructuur, de applicaties en het budget. Het hoofd ict rapporteert meestal aan de chief operating officer (COO).

Handige vaardigheden
Resultaatgerichtheid
Als hoofd ict maak je afspraken met de chief operating officer. Om die te kunnen nakomen, is het belangrijk dat je de voortgang van projecten in de gaten houdt en eventueel bijstuurt. Plannen en controleren is dus van levensbelang.

Goede adviesvaardigheden
Je adviseert bijvoorbeeld over de keuze van applicaties die het bedrijfsproces verbeteren. Wie adviseert, neemt geen eindbeslissing. Het is de bedoeling dat je een ander overtuigt van de kracht van jouw idee.

Klantgerichtheid
Als hoofd ict moet je je kunnen verplaatsen in wat de klant nodig heeft. Dat wil niet zeggen dat je zomaar aan alle wensen moet voldoen. Het signaleren van onmogelijke of onrealistische wensen is ook belangrijk. Je moet ook weten hoe je moet omgaan met ontevreden klanten.

Relevante opleiding
WO Informatica
WO Informatiekunde

Welke functies gaan eraan vooraf
Projectmanager

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-04T15:52:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.