WomeninIT laat man toe bij vrouwenbijeenkomst

'Voor leuk werk moet je concessies doen'

Het vrouwennetwerk WomeninIT liet voor het eerst een man toe tot zijn bijeenkomst. KPN-strateeg Frans van der Reep gaf de ict-dames een aantal inzichten over het belang van samenwerking.

Om kwart over zes komen nog steeds vrouwen binnenrennen. "TomTom kent het hier niet", roept één van de dames. Net als veel andere ict-vrouwen die het netwerkevenement van WomeninIT bijwonen, kon deze - naar later blijkt SAP-consultant en -trainster - het KPN-gebouw moeilijk vinden. Bijna alle bedrijven op industrieterrein Papendorp zijn niet te missen door de enorme lichtbakken op het dak, maar KPN heeft alleen een aantal vlaggen staan, die in het donker moeilijk te identificeren zijn.

Rond half zeven, een uur na de officiële ontvangsttijd, zitten uiteindelijk ruim dertig vrouwen aan lange tafels in de bedrijfskantine van het KPN-gebouw in Utrecht met een bolletje met salami of kaas en een frisje of beker melk voor zich. De SAP-consultant annex trainster schuift ook aan. Ze heeft er al een lange dag opzitten. "Ik werk in de Meern in Utrecht, maar woon in Emmen", vertelt ze haar tafelgenoten. "Dat is ruim twee uur rijden, maar voor leuk werk  moet je concessies doen.

Warmte

Ik sta iedere dag om vijf uur op en ben dan om zeven uur op het werk. Om half drie 's middags rijd ik terug, dan ben ik om vijf uur thuis." Haar tafelgenoten kijken haar ongelovig aan. Of ze dit iedere dag doet? "Drie dagen in de week, de andere twee dagen werk ik thuis of zit ik bij klanten", vertelt zij.

Als de broodjes op zijn, is het tijd voor het officiële gedeelte, KPN-strateeg Frans van der Reep geeft een presentatie met de titel ‘Heimwee naar de oorsprong'. Het is de eerste keer dat een man tijdens een WomeninIT-vrouwenavond aan het woord is, maar Van der Reep lijkt geen moeite te hebben met zijn publiek. De meeste vrouwen zitten in eerste instantie stilletjes te luisteren. "Ict gaat over het structureren van informatie", vertelt hij. "Maar vaak mist er een stukje warmte. Vrouwen kunnen ervoor zorgen dat ict meer gericht is op mensen."

Ballonnen en eiken

Het belangrijkste advies dat hij de vrouwen van WomeninIT meegeeft, is om uit te gaan van hun eigen kracht. "Onder mensen heb je ballonnen en eiken", zegt Van der Reep. Ballonnen staan symbool voor competitieve mensen, die niet uitgaan van samenwerking. "Ballonnen moeten opgeblazen worden, terwijl eiken lekker rustig staan, vanuit hun eigen kracht", legt Van der Reep uit. "Als u uw buurvrouw hier als kraslot ziet, zit u niet goed. Het gaat erom talent te ontwikkelen om talent in anderen te zien en medewerkers te benaderen als zzp-ers. Leid je eigen leven en laat het niet leiden. De kerncompetentie van ieder bedrijf is samenwerking."

De dames zijn onder de indruk van zijn woorden. Dat Van der Reep iets losmaakt met zijn overpeinzingen en filosofieën is duidelijk. Maar hoe ze zijn lessen nu werkelijk in praktijk moeten brengen, weten de meeste vrouwen nog niet. Na een korte pauze waarin ze elkaars reactie peilen, is het de beurt aan het bestuur van WomeninITom zijn plannen te presenteren. De bezoeksters stellen geanimeerd vragen en bemoeien zich met alle ideeën. WomeninIT is er immers voor en door henzelf, benadrukt ook voorzitster Symonne Swaag.

Hierdoor duurt de sessie wel wat lang. Om half tien gooit de SAP-consultant en trainster als eerste haar rode jas over haar schouder om nog tijdens de presentatie te vertrekken. Ze roept iedereen netjes gedag. "Sorry, maar anders wordt het echt te laat, ik moet naar huis." En net zo geagiteerd als ze het gebouw binnen kwam, rent ze nu weer richting haar auto. Op naar Emmen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ik zou nooit een baan met in totaal vier uur reistijd nemen, al is die nog zo leuk, gewoon omdat mijn baan er is als middel om geld te verdienen, niet als doel op zich. Ik vind als je zoiets doet het geen moedige consessie voor leuk werk, maar het negeren van je andere taken en doelen in je leven. Dan maar k*t werk, en op tijd thuis hoor!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-12-18T11:42:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.