Bedrijfsleven kent I-Tracks niet

De ict-opleiding Ambi is bij de meeste bedrijven nog steeds een begrip. Zijn vervanger I-Tracks is minder bekend. Opleiders hebben moeite met de wirwar aan Tracks en modules terwijl I-Tracks bij bedrijven nog niet voldoende bekend is.

Automatisering en Mechanisering van de Bestuurlijke Informatieverwerking (Ambi) was jarenlang één van de meest bekende ict-opleidingen. Exameninstituut Exin verving Ambi in 2001 voor het opleidingsprogramma I-Tracks. Dit opleidingsprogramma biedt verschillende opleidingsniveaus: Van de Start Track voor beginners tot een complete ict-opleiding, Academy Tracks. Door de wirwar van modules is I-Tracks voor opleiders echter niet altijd even transparant en ook het bedrijfsleven lijkt minder op te hebben met I-Tracks dan met Ambi.

"Het programma zit mooi in elkaar en er zijn veel mogelijkheden, maar dat is direct het probleem van I-Tracks", zegt Piet Blaas, projectmanager Cursusontwikkeling bij particulier opleidingsinstituut Dirksen Opleidingen in Arnhem. "De hoeveelheid maakt het onoverzichtelijk. Veel studenten weten niet waar ze mee moeten beginnen of wat ze moeten kiezen."

Leerpaden

Met de I-Map en op de Exin-website probeert Exin inzicht te geven in de inhoud van de verschillende tracks en modules. Annemarie Bosschaart, PR manager bij Exin: "De I-Map is onze brochure waarin wij een overzicht geven van de verschillende leerpaden binnen het opleidingsprogramma I-Tracks en de inhoud daarvan." Volgens Piet Blaas helpt de I-Map het opleidingsinstituut inderdaad om overzicht te houden. "In de I-Map kunnen wij de inhoud van iedere module terugvinden en welke vrijstellingen er gelden."

De Tracks bestaan uit verschillende modules. Sommige modules komen terug in verschillende Tracks, waardoor een student een vrijstelling krijgt als hij beide Tracks volgt. In I-Tracks zijn delen van Ambi en Praktijk Diploma Informatica (PDI) opgenomen waaraan in de loop der jaren nieuwe examens aan zijn toegevoegd. De Start Track is voor niet-ict'ers die willen weten of ict iets voor hen is. Short Tracks zijn themagerichte tracks voor ict-werknemers die hun kennis willen verbreden. De Career Tracks zijn gericht op specifieke ict-functies, zoals system engineer, en Academy Tracks biedt een complete ict-opleiding. Volgens het Exin op hbo-niveau, maar een student krijgt daar geen officieel papiertje voor. Verschillende ROC's en hbo-opleidingen integreren modules van de I-Tracks echter ook in hun curriculum.

Actuele behoefte

Toch is I-Tracks bij bedrijven niet echt bekend. Volgens Blaas kan de waardering voor I-Tracks in het bedrijfsleven beter. "Hoewel de Tracks in overleg met het bedrijfsleven en de opleiders zijn samengesteld, ontbreekt het aan waardering. Vroeger wist iedereen wat Ambi was, maar die bekendheid heeft I-Tracks niet. Ik denk dat Exin te snel nieuwe namen heeft ingevoerd. Het exameninstituut had beter iets langer vast kunnen houden aan de naam Ambi."

Bosschaart beaamt dat de bekendheid van I-Tracks verbeterd kan worden. "Wij zijn ons bewust van de complexiteit van I-Tracks, maar proberen zo duidelijk mogelijk voorlichting te geven. Om het opleidingsprogramma minder complex te maken, wordt het I-Tracks-programma dit jaar aangepast en veranderd. Dit gebeurt in samenspraak met opleiders en bedrijfsleven. Momenteel inventariseren wij wat opleiders en het bedrijfsleven graag anders zouden zien aan de inhoud van de verschillende Tracks, waardoor we I-Tracks nog beter kunnen afstemmen op de actuele behoefte van ict'ers."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-11T09:54:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.