Werkgever kiest liever voor ervaren automatiseerder

ICT-starter: buffelen voor een baan

De studie is af, het diploma ingelijst. Tijd voor een mooie baan, met een dik salaris en dito leaseauto. Vergeet het maar. Starters kosten veel tijd en brengen de eerste maanden weinig geld op. ‘Als het economisch weer beter gaat, willen ze me wel een voorstel doen.'

De starter op de arbeidsmarkt heeft het niet makkelijk. Ook de ict-starter niet. Was de werkzoekende in deze categorie tot een half jaar geleden nog mateloos populair, nu krabben werkgevers zich achter de oren wanneer ze een starter aan de poort zien. Naast een mooie cijferlijst en een goede sollicitatiebrief, heeft de jonge automatiseerder dan ook vooral baat bij een flinke dosis doorzettingsvermogen en een dikke huid.

Logitech, ING, Unisys, Ordina en HP. Het zijn enkele voorbeelden van werkgevers die de afgelopen maanden banen hebben geschrapt. Wie nu van school komt, heeft het niet erg getroffen. Dat geldt niet alleen voor studenten die een ict-opleiding hebben afgerond, maar ook voor starters met een ander diploma op zak. Echter, het contrast is voor de startende ict'er het grootst: tot voor kort stonden werkgevers te springen om beginnende automatiseerders, maar daarvan is nu weinig meer te merken.

Zo is Logica gestopt met het werven van beginnende ict'ers, wat de ceo van het bedrijf omschrijft als 'minder agressief werven onder starters'. Ook ziet onderzoeksbureau Intelligence Group dat werkgevers niet meer zomaar ingaan op de eisen van sollicitanten.

Incasseren

Op internet schrijven werkzoekenden over de invloed van de kredietcrisis op hun banenjacht. Zo schrijft Computable-lezer ‘Freek' dat in slechtere tijden gekeken wordt welke vacatures echt nodig zijn. "Het aannemen van een starter is een investering", zegt hij. "Directe resultaten hoef je de eerste zes tot twaalf maanden niet echt te verwachten; daarvoor is de overstap van student naar werknemer te groot." Bovendien verwacht de lezer dat de resultaten van bijvoorbeeld een beginnend software engineer niet ‘mission critical' zijn.

Ook op internetfora bespreken starters dat ze moeten buffelen om aan een baan moeten komen. Zo vertelt een bijna-afgestudeerde student HBO Bedrijfskundige Informatica dat hij niet aan de bak komt. ‘Ik ben al een tijdje bezig met allerlei sollicitaties en de huidige economische situatie heeft hier niet echt een positieve invloed op.' Volgens de beginnende ict'er zijn detacheerders op zich wel tevreden over zijn CV, maar willen ze toch niet met hem in zee. "Ik krijg vaak de vraag of ze me over een tijdje, als het weer beter gaat, een voorstel mogen doen", schrijft hij.

Tessa van Rijnsoever, werving- en selectiemedewerker bij ict-dienstverlener Quinity, herkent dat wel. "Bij starters ben je in het begin meer tijd kwijt aan opleiding en begeleiding", zegt ze. "Een ervaren persoon kun je vaak sneller aan het werk zetten." Daar zou tegenover staan dat beginners ‘gedreven, leergierige mensen' zijn. "Over het algemeen kunnen jonge mensen makkelijk schakelen en kun je ze gemakkelijk complexe vraagstukken geven", aldus Van Rijnsoever, die zegt dat Quinity het wervingsbeleid ten opzichte van starters niet heeft aangepast.

Dat neemt niet weg dat een groot aantal werkgevers wél op zeker speelt, waardoor de starter langer moet zoeken naar een baan. Het incasseren van afwijzingen is daarbij vrijwel onvermijdelijk. Dat kan moeilijk zijn, maar probeer in zo'n geval redelijk te blijven. Vooral de ict'er die via een werving- of selectiebureau aan een baan probeert te komen, doet er goed aan zijn contactpersoon te vriend te houden. "Een sollicitant die niet goed kan omgaan met een afwijzing, en echt grof wordt, verwijderen we uit ons bestand", vertelt Maurice Behre van wervingsbureau Ajilon op de website leren.nl. " Die verliest dus heel wat meer dan alleen die baan waar hij op dat moment op solliciteerde. Ga dus niet in discussie, word niet onredelijk of grof, maar accepteer de feiten."

Bedankbriefjes

Er zijn diverse manieren om de kans dat het de volgende keer wél een succes wordt te vergroten. Auteur Richard Bolles raadt werkzoekenden aan na afloop van een sollicitatiegesprek altijd te vragen of ze kans maken op de baan die ze ambiëren. ‘Bent u bereid mij deze baan aan te bieden?' of iets van gelijke strekking zou voldoende moeten zijn. Bolles: "Ik weet niet waarom dat vaak zo'n gunstig effect heeft. Ik weet alleen maar dat het zo is. Misschien heeft het iets te maken met het feit dat werkgevers niet graag ‘nee' zeggen tegen iemand die hen rechtstreeks om iets vraagt."

Een andere tip die de auteur de sollicitant meegeeft is die over het bedanken na afloop van het gesprek. "Verstuur bedankbriefjes aan iedereen die je tijdens je sollicitatie hebt ontmoet", raadt hij aan. ‘Je presenteert je als iemand met goede sociale vaardigheden en je vergroot de kans dat de werkgever je onthoudt.'

Overigens blijkt uit cijfers van Joho, een adviesbureau voor werken in het buitenland, dat sinds de start van de economische crisis meer jongeren naar het buitenland gaan. Het aantal inschrijvingen voor werken in het buitenland zou in december met een kwart zijn toegenomen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De starter die het leuren met zijn CV zat is, kan het dus altijd nog over de grens proberen. In Australië bijvoorbeeld, of op Curaçao. Wellicht ligt daar het geluk voor de beginnende ict'er. En anders schijnt er in elk geval de zon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zoek mij al twee maanden suf naar een HBO/WO-starter met reeds enige internetkennis. Je weet wel, zo'n student die er een webshopje op na hield, die een goede stage heeft gelopen, of de hele familiekring van website heeft voorzien. Zo eentje die ondanks het starten al kennis heeft van de werking van een DNS-server en ook al wat met webservers heeft lopen "klooien". Iemand die ook wel eens aan SQL querie heeft opgesteld. Of een "huis, tuin en keuken" site heeft gebouwd inclusief een CMS systeempje en een database koppelingetje. Denk dat deze starters overal nog aan de bak kunnen.

Studenten met minder focus zullen het lastiger krijgen. Eerder in schaarste werden die wel meegezogen, maar in tijden van crisis gaat het om hardcore specialisatie.

Zoek je toevallig ook iemand die op midcareer niveau zit en een management functie ambieert?

"Begeleidende" rollen doen het even minder. Teamleiders, managers, supervisors, BPA, etc valt qua aanvragen wat terug. Werk nu veertien jaar als ict-recruiter, maar zie geen enkele verschuiving in makkelijker en/of moeilijker in de zoektocht naar sr. technisch ict. Dat was na de internet hype trouwens ook al zo.

Tip voor alle ict-starters:
1 - Leer eerst als freelancer voor jezelf te zorgen.
2 - Bouw je eigen producten en business op en verover daarmee de markt
3 - Schep je eigen werk en inkomsten

Vroeg of laat kom je toch weer op straat te staan, (kredietcrisis of ander extern excuus) dus je kunt daar maar beter mee beginnen. Zorg eerst voor je eigen business vaardigheden dan die van een ander

Inspiratie voorbeeld nodig?
Ramond Spanjer van Hyves.nl is ook uit zichzelf voor zichzelf begonnen met een aantal vrienden. En kijk wat ervan hem geworden is http://raymond.hyves.nl/

Dus wat wordt het starter?
- Thuis bankzitten en wachten tot de economie en kredietcrisis overwaaien of
- Je eigen droombaan scheppen en creeren.

Zie www.kvk.nl voor verdere ondersteuning

Onzin waarom wordt zoveel gevraagd van de starters

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij ING

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-03T14:25:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.