Werken in de ICT: vijf startfuncties

Op zoek naar een baan? Dan is het handig te weten voor welke functies de startende ict'er in aanmerking komt. Computable zet enkele voorbeelden op een rijtje.

De beginnende automatiseerder kan zich bezighouden met oplossingen voor technische problemen of zich vooral richten op het contact met de klant. Vaak gaat het om een combinatie van beide. Een korte omschrijving van het werk van de webdesigner, programmeur, systeembeheerder, consultant en applicatiebeheerder.

Webdesigner

De webdesigner houdt zich bezig met de visuele en de conceptuele aspecten van internetsites. Hij zet een opdracht of een idee om in een concept en werkt deze uit in een grafisch eindproduct. Hij ontwerpt internetpagina's en animaties en geeft vorm aan interactiemogelijkheden. De designer is eindverantwoordelijk voor de uitstraling van een website. Hij werkt meestal in een team met programmeurs en editors. De webdesigner concentreert zich vooral op de vormgevingsaspecten, maar denkt ook mee over inhoudelijke en technische oplossingen.

Programmeur

De programmeur houdt zich bezig met het vertalen van problemen in technische oplossingen en werkt daarbij letterlijk en figuurlijk achter de schermen. Hij analyseert vraagstukken en ontwerpt en bouwt op basis daarvan programmastructuren. Hierbij is doorgaans volop ruimte voor zijn eigen inbreng en creativiteit. De programmeur heeft voornamelijk een technische functie, waarbij het sleutelen aan programma's en structuren een belangrijke rol speelt. Toch voert hij regelmatig overleg met andere specialisten en uiteraard de gebruikers. Voor de programmeur geldt dus dat communicatieve vaardigheden onontbeerlijk zijn.

Systeembeheerder

De systeembeheerder is verantwoordelijk voor het draaiende houden van de technische infrastructuur. Hij houdt zich bezig met het installeren van apparatuur en programmatuur bij gebruikers, zorgt ervoor dat de hardware en systeemsoftware (bijvoorbeeld servers en werkstations) goed functioneren en adviseert over het optimaliseren van de functionaliteit en beschikbaarheid van de systemen. Ook adviseert de systeembeheerder gebruikers over het werken met de systemen, onderhoudt hij contacten met leveranciers en weet hij tijdig capaciteitsproblemen te signaleren. De systeembeheerder heeft doorgaans zowel kennis van hardware als van software en beschikt over goede communicatieve vaardigheden.

Ict-consultant

De consultant geeft advies over automatiseringsmogelijkheden. Hij stelt informatie- en automatiseringsplannen op, verricht onderzoek en geeft eventueel leiding aan automatiseringsprojecten. Vaak vormt hij de link tussen de technische specialisten en de klant.

Applicatiebeheerder

De applicatiebeheerder houdt klanten tevreden die gebruik maken van een bepaalde applicatie. Hij overlegt regelmatig met klanten en gebruikers over nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen, inventariseert of en welke ondersteuning ze nodig hebben en probeert op deze manier nieuwe business te creëren. De applicatiebeheerder moet zowel inhoudelijk sterk zijn en de technische achtergrond en mogelijkheden van de applicaties kennen, als communicatief vaardig.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-09T08:09:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.