Fujitsu Services zoekt tweehonderd ict'ers

Geisha’s en sushi: werven in de wind

Dienstverlener Fujitsu Services zoekt ict'ers. Het bedrijf, dat deze week een uitgebreide wervingscampagne start, hoopt de eerste nieuwe werknemers te werven op de stoep van concurrent Ordina. Geisha's op een bedrijventerrein in Nieuwegein.

Ze trekt haar kimono nog maar eens dicht. Tevergeefs, want de wind blaast nog steeds dwars door de lichtgrijze stof van het gewaad. Ook de teenslippers waarop de vrouw langs de grijze kantoorpanden schuifelt, bieden weinig bescherming tegen de kou. Toch houdt ze vol. Ze moet wel, want de Nederlandse vrouw die met haar wit geschminkte gezicht en zwarte pruik met knot moet doorgaan voor een Japanse, werkt vandaag voor dienstverlener Fujitsu Services.

Het bedrijf is op zoek naar tweehonderd ict'ers zoals netwerkbeheerders, consultants en systeembeheerders. De aftrap van de wervingscampagne vindt plaats in Nieuwegein. Op de stoep van concurrent Ordina om precies te zijn. Een goede plek, want deze werkgever schrapt binnenkort driehonderd banen.

Zo moet werkgever Fujitsu Services er ook over gedacht hebben. "Ongeveer vijftien procent van de ict'ers in Nederland is actief op zoek naar een andere baan", zegt marketingmanager Paul Hassels Mönning. "Die proberen wij met deze grappige actie aan te spreken. De meeste mensen kennen Fujitsu alleen van de hardware, maar weten niet dat er ook een services-onderdeel is. Daarin proberen we verandering te brengen." Tegen het einde van de middag parkeren Hassels Mönning en zijn twee ‘Japanse' assistentes daarom hun auto bij Ordina. Uit de achterbak komen tientallen plastic doosjes gevuld met sushi, die voor de gelegenheid de vorm heeft van computermuizen.

Handschoenen

Na kort strategisch overleg kiezen de vrouwen een plek bij de uitgang van de parkeergarage van de ict-dienstverlener. Ieder dragen ze een rood dienblad waarop de sushi is uitgestald. Al snel verlaat de eerste medewerker het pand. De geisha, het gezicht spierwit en de lippen rood, glimlacht breed naar de automobilist die met grote ogen de garage uitrijdt. Als hij het raampje van zijn zwarte Volkswagen Polo opendraait, buigt ze zich naar voren. "Goedemiddag meneer", zegt ze terwijl ze de auto inkijkt. "Fujitsu Services is op zoek naar ict'ers en daarom delen we sushi uit. Wilt u misschien een bakje?"

Dat wil de Ordina-medewerker wel. Voor een van de tweehonderd functies van Fujitsu komt hij echter niet in aanmerking. De werknemer is managementconsultant en ‘heeft niet zo veel met de ict-kant te maken'. "Maar sushi vind ik wel lekker", zegt hij. Hij neemt het gerechtje aan en zet het naast zich op de passagiersstoel.

Nadat ook enkele andere personeelsleden zich van een bakje sushi hebben laten voorzien, komt Sabine Steen-Lakerveld, de woordvoerster van Ordina, naar buiten. "Willen jullie misschien koffie, jongens?", vraagt ze. Daarvoor hebben de geisha's het te druk, maar als de woordvoerster een paar handschoenen omhoog houdt, kunnen ze niet weigeren. De felgroene en -roze kleur ervan combineert niet echt met de traditionele Japanse kleding, maar daarvan lijken de geisha's niet wakker te liggen. Snel steken de meisjes hun verkleumde handen in de fluorescerende kledingstukken.

Nieuwsgierig

"We vinden dit gewoon een leuke actie", verklaart Steen-Lakerveld haar behulpzaamheid.  "Op iets als dit kun je dus het beste op een sympathieke manier reageren. Bovendien weet iedereen in wat voor positie wij ons bevinden."

Of Fujitsu vandaag de werknemers werft waar Ordina vanaf wil, is de vraag. Fujitsu Services is op zoek naar ict'ers, terwijl Ordina over de gehele linie schrapt. Bovendien lijken de meeste automatiseerders om vijf uur 's middags nog gewoon aan het werk te zijn. Ze zijn nergens te bekennen. Het zijn vooral ándere personeelsleden die richting huis gaan.

Zo laat een administratief medewerker weten ‘te gaan genieten van zijn sushi' en komt een accountant even kijken wat er op de stoep gebeurt. "Ik stond boven voor het raam te kijken en was gewoon nieuwsgierig", verklaart hij zijn komst. Met een bakje sushi in zijn hand gaat hij daarna weer snel naar binnen.

Hassels Mönning heeft het inmiddels ook flink koud gekregen. Met een grote Fujitsu-paraplu beschermt hij zich tegen de snijdende wind. "Hoe is het met de voorraad, dames?", vraagt hij, kijkend naar de dienbladen met sushi. "Zijn jullie er al bijna doorheen? Ik moet vanavond nog naar een toneelvoorstelling."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-12T16:57:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.