Profiel | Leidinggevende Rijnland Zorggroep vernieuwt ict-systemen

Dolf van den Berg: manager met een mening

Ict-manager Dolf van den Berg viel twee jaar geleden met zijn neus in de boter. De ict-systemen van zorginstelling Rijnland Zorggroep waar hij ging werken, waren aan vernieuwing toe en ook de organisatiestructuur moest verbeterd worden. ‘Hij vergeet wel eens wat, maar dat is logisch met zo'n hoge werkdruk.'

Dolf van den Berg, ooit begonnen in de zeevaart, staat nu weer aan het roer. Dit keer als ict-manager binnen Rijnland Zorggroep, waar hij 22 mensen aanstuurt. Hij staat bekend als een leidinggevende die geen blad voor de mond neemt, maar toch weet hoe hij moet communiceren.

"Dolf viel met zijn neus in de boter", zegt Jacqueline Knetsch, coördinator van de helpdesk. "Twee jaar geleden moest er hier veel veranderen. De nieuwe organisatiestructuur bracht veel stress met zich mee, maar hij ging de moeilijkheden niet uit de weg. Dat waardeer ik enorm."

Ook de manier waarop Van den Berg de ict-systemen moderniseerde valt bij zijn collega's in de smaak. Hoewel Rijnland Zorggroep de systemen volgens de medewerkers best op orde waren, was vernieuwing geen overbodige luxe. Personeelscoördinator Daniëlle Vroomen: "Er is na de komst van Dolf een frisse wind door het ziekenhuis gegaan. De ict is gemoderniseerd en veel duidelijker geworden. Voorheen was het al goed genoeg als de computer het deed. Sinds twee jaar is de infrastructuur veel beter geregeld. Ook voor mensen die het minder goed begrijpen."

Rondje

Bij het aanpassen van de organisatiestructuur en de ict-systemen is goed communiceren geen overbodige luxe. En daar is Dolf goed in, zeggen zijn collega's. "Hij communiceert op verschillende niveaus", vertelt Vroomen. "Hij kan zakelijk, maar ook betrokken zijn. Het ligt er maar net aan met wie hij spreekt." Om op de hoogte te blijven van wat er speelt, maakt de ict-manager dagelijks een rondje over de afdeling.

Die betrokkenheid zou een opvallend punt in Van den Bergs communicatie zijn. Een eigenschap die volgens Knetsch lang niet altijd vanzelfsprekend is. "De vorige managers hadden alleen een oplossing voor een specifiek geval", herinnert ze zich. "Dolf daarentegen, is betrokken bij alle medewerkers en denkt echt met je mee."

Zwart-wit

Dat wil overigens niet zeggen dat hij een blad voor de mond neemt. De manager zegt wat hij denkt. "Soms is dat wel vervelend, hoor", zegt Knetsch. "Als Dolf een mening heeft, is hij daar niet zomaar vanaf te brengen. Daardoor denkt hij vrij zwart-wit. Dat botst soms, want ik ben net zo." Vroomen: "Dolf opereert streng, maar rechtvaardig."

Al met al lijken de meeste collega's tevreden over het optreden van hun manager. Toch is ook Van den Berg niet perfect. Zo zou hij wel eens wat vergeten. Dyerson: "Maar dat is logisch bij zo'n hoge werkdruk." De unitcoördinator is in elk geval over hem te spreken. "We zien zeker een verbetering."

Over Dolf van den Berg

Leeftijd: 49
Woonplaats: Linschoten
Opleiding: Hogere Zeevaartschool 
Werkgever: Rijnland Zorggroep is een middelgrote zorgverlener in Zuid-Holland met locaties in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn. De groep is in 2003 ontstaan uit een fusie van de regionale ziekenhuizen Rijnland en Rijnoord, de verpleeghuizen Leythenrode, Oudshoorn en het zorgcentrum Noorderbrink.
aantal medewerkers op afdeling: 22

Dit artikel werd geschreven door een student van de School voor Journalistiek in Utrecht. Het interviewen van ict-managers is een onderdeel van de studie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Grappig om je hier tegen te komen Dolf!
Leuk je hier eens tegen te komen. Ik kan me hem nog goed herinneren.
Echt een "peoplemanager" Geen verkeerd woord over.

Ook ik ben zeer tevreden over de samenwerking destijds met Dolf!

Er zijn grote sprongen gemaakt.
Dat is niet altijd leuk maar het is wel nodig.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-07T10:06:00.000Z Nienke Duimelaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.