'Technische informatici komen nooit buiten'

Tijdens een proefstudeerdag aan de Academie voor ict en business van de Avans hogeschool in Breda, leren toekomstige studenten wat het inhoudt om Informatica of Bedrijfskundige Informatica te studeren. Een dag met cake en een crash op de maan.

‘Zo eerst een kopje koffie hoor', verzucht Johnny bij aanvang van het programma om half tien. Hij is één van de scholieren die zich heeft  ingeschreven voor de proefstudeerdag voor de studies  Informatica en Bedrijfskundige Informatica aan de Academie voor ict en business. Johnny is moe omdat hij deze ochtend al vanaf zeven uur aan het werk was. Wel in hetzelfde pand. Want sinds hij zijn mbo-studie informatica heeft afgebroken, klust hij als schoonmaker bij op de Avans hogeschool in Breda.

‘Die mbo-opleiding bracht me niets extra's', legt Johnny uit. Volgens hem leerde hij vooral dingen die hij al wist. Vandaar dat hij het nu op hbo-niveau wil gaan proberen. De proefstudeerdag moet duidelijkheid geven of de hbo-opleiding Informatica van Avans wel voldoet aan zijn verwachtingen. Mocht dat zo zijn, dan staan hem eerst drie toelatingstoetsen te wachten.

Crash op de maan

De meeste andere belangstellenden komen vers van de havo of het vwo.  En nadat de scholieren een flesje fris hebben gepakt en een plakje cake naar binnen hebben gewerkt, start communicatiedocente Jolanda van Houten met de eerste, inleidende les. Individueel en in groepjes moeten de scholieren een prioriteitenlijstje samenstellen van artikelen die zij bij een crash op de maan met zich mee zouden slepen. En dat tijdens een 250 kilometerlange tocht richting het moederschip.

In groepje één neemt Laura, het enige aanwezige meisje, het heft in handen. ‘Wat denken jullie? ‘, vraagt zij haar teamgenoten Johnny, Piet en Steijn. Het team werkt het rijtje opties vlot af. ‘Natuurlijk gaat het in deze opdracht niet echt om ict', licht Van Houten na afloop het nut van de opgave toe. ‘Maar wij vinden het belangrijk dat jullie leren samenwerken.' 

Na deze les Teambuilding nemen ouderejaars Tjare, Thomas, Ton en Najim de scholieren mee op ontdekkingstocht door het gebouw. En zij nemen hun taak serieus. Van de mediatheek tot het internetcafé en van de collegezalen tot de kantine, ze laten alles zien. Ook geven ze de toekomstige studenten alle ruimte vragen te stellen. Als Laura aangeeft dat zij nog twijfelt of zij informatica of technische informatica wil gaan studeren, is het antwoord echter duidelijk.  ‘Je moet geen TI gaan doen hoor', roept Najim. ‘Die mensen komen nooit buiten, die zitten alleen maar te programmeren! En je zou het eerste meisje zijn dat Technische Informatica gaat doen.' Laura lijkt nog niet geheel overtuigd, maar de dag is uiteraard nog jong.

Gebruikersinterface

Terug in de klas staat leraar Ad Voesenek klaar om de scholieren hun eerste hbo-les informatica te geven. Alle jongeren luisteren ernstig naar hem als hij begint over software engineering.  Het is even een omschakeling voor ze. Van de grappende Najim naar een serieus verhaal over waar de verantwoordelijkheden van informatici liggen ten opzichte van hun bedrijfskundige collega's. Volgens Voesenek sturen bedrijfsinformatici meer aan en hebben zij de leiding in het contact met klanten, terwijl andere informatici werkelijk aan een product bouwen.

Ook in de les van Voesenek worden de leerlingen in groepjes aan het werk gezet. Zij moeten de stappen aangeven die een projectteam zet wanneer zij starten met de ontwikkeling van een sofware-applicatie. ‘Houd de tijd in de gaten, want jullie krijgen maar vijftien minuten', zegt Voesenek. Zijn opdracht blijkt wat lastiger dan gedacht,  beide groepjes zijn niet toegekomen aan het tekenen van de grafische gebruikersinterface. Maar interessant vinden ze het allemaal wel.

Ondertussen heeft een dame van de catering een kar vol broodjes, melk en fruit de klas ingeduwd.  Nadat de beide groepjes hun ideeën over het ontwikkelen van software voor een specifiek doel hebben gepresenteerd, is het hoog tijd voor de lunch. Toch wel intensief zo'n dag. Maar Johnny vindt het vooral erg leuk. ‘Het bevalt mij wel hier. Nu maar hopen dat ik door de toetsen heen kom', zegt hij. ‘Ik ga in ieder geval erg mijn best doen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bezint eer gij begint..

Ik wist niet dat Johnny Oostblok ook schoonmaker was bij Avans.

Ja, moest werken voor een nieuwe handrem.

En veur een nieuw Dashboard in munne fort.

oke maar waarom neem je dan gelijk koffie en cake.
je weet wat hoe van Rossum hierover denkt!

M'n ouwe maat Johnny Oostblok heeft dat goed voor die studenten geregeld. Niet te vergeten dat Ad Voesenek een heldere les heeft gegeven aan de studenten.

Programmeren is relatief maar een klein onderdeel van de Technische Informatica studie. Toch is de kans groot dat je in de eerste baan de hele dag zit te programmeren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-27T11:12:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.