ICT-vrouwen op blote voeten bij Sun Microsystems

Mediteren om te leren jezelf te profileren

Hoe kun je jezelf als ict-vrouw het best profileren? Die vraag stond centraal tijdens het vierde netwerkevenement van Women in IT bij Sun Microsystems in Amersfoort. Mediteren bleek aan de basis te staan, al gold dat niet voor iedereen.

Veertien ict-vrouwen zitten op een doordeweekse dinsdagavond in een kring van bureaustoelen in een kleine vergaderruimte bij Sun Microsystems in Amersfoort. De tafels zijn aan de kant geschoven. Tijdens het vierde netwerkevenement van Women in IT volgen zij in deze ruimte de workshop ‘Netwerken? Authenticiteit is een voorwaarde.' Het evenement staat in het teken van netwerken en jezelf profileren, omdat het volgens het bestuur juist voor ict-vrouwen van belang is zich op de juisten manier te profileren in de mannenwereld die de ict nog steeds is.

Een rol spelen werkt niet

In haar inleiding vertelt workshopleidster Vreneli Stadelmaier van SheConsult waarom authenticiteit een voorwaarde is. ‘Om goed te kunnen netwerken en jezelf te profileren moet je jezelf goed kennen. Een rol spelen werkt niet. Maar wanneer ben je authentiek? Je bent anders als moeder dan op je werk. Jezelf zijn kan dus meerdere zaken betekenen.' Volgens Stadelmaier is het daarom belangrijk dat je uitzoekt of je in je werk daadwerkelijk laat zien wie je bent. Om daarachter te komen, moeten de vrouwen op onderzoek uit. Om uit te vinden wat ze eigenlijk willen. Want authenticiteit begint bij jezelf.

Maar hoe kom je erachter wat je daadwerkelijk wilt? ‘Door te mediteren', zegt Stadelmaier. ‘En dat gaan we nu uitproberen door middel van geleide meditatie.' De aanwezige vrouwen beginnen direct een beetje onrustig op hun stoel te schuifelen. Je ziet ze denken: ‘Wie zijn die andere vrouwen in de kamer eigenlijk?' Maar wanneer Stadelmaier vraagt wie van hen al wel eens eerder heeft gemediteerd, gaan er schuchter een paar handen de lucht in. Bij de vraag wat de vrouwen verwachten van mediteren, komt er al meer los. Ook de sceptici krijgen de ruimte hun ideeën te ventileren. Stadelmaier is eerlijk. ‘Dit is voor mij ook een experiment dus ik ben benieuwd wat jullie ervan gaan vinden.'

Blote voeten

Met vertrouwen trekt iedereen vervolgens de schoenen uit, want mediteren doe je blijkbaar zonder schoeisel. Geen succes in de kleine ruimte, waar de ventilatie niet is ingesteld op vijftien paar blote voeten, maar daar moeten de deelnemers zich niet door uit het veld laten slaan, vindt Stadelmaier. Het is tijd voor ontspanning.

De schouders worden losgegooid en de handen van de aanwezigen rusten losjes op de benen. De ogen gaan dicht. Stadelmaier voert de groep met haar stem mee naar een huis dat in een prachtig landschap staat. Wat dat voor een landschap is, mag iedereen zelf weten en ook de buitenkant van het huis en de inrichting zijn volledig voor eigen rekening. Dan komt er een persoon ten tonele. Iedereen moet goed in de ogen van deze persoon kijken en bedenken wat zijn of haar ogen uitstralen. Voordat iedereen zijn huis verlaat, geeft deze persoon nog iets mee. Eenmaal weer buiten is het tijd om weer terug te keren naar de ruimte bij Sun.

Wakker worden

De een heeft wat meer moeite om ‘wakker' te worden dan de ander, maar reacties op de ervaring zijn er genoeg. ‘Ik zag niets', roepen sommigen. ‘Maar ik kreeg wel een fles wijn', vertelt een ander. Met hun buurvrouw bespreken alle aanwezige vrouwen wat ze hebben ervaren. Als Stadelmaier aan het einde van de sessie vraagt wat de aanwezige dames ervan vonden, zijn zelfs de sceptici niet negatief. Niet dat ze dit nu iedere dag willen doen, maar het viel in ieder geval niet tegen.

Hoewel de ervaringen positief zijn, vinden de meesten het wel tijd voor actie. En die komt met de uitsmijter van de avond. Als alle workshopgroepjes weer terug zijn in de algemene zaal, gaat de laatste presentatie van start. Marijke Jacobs, eigenaresse van B&C portals, heeft de zaal direct plat met haar anekdotes over haar ervaringen in de ict-sector. Van de verschillende bedrijven die zij heeft opgezet, tot aanvaringen met de bank, haar hele levensverhaal passeert de revue. En dat alles heeft zij bereikt zonder te mediteren, dat dan weer wel.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-23T11:01:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.