Wervelwind schudt ingedut familiebedrijf op

Profiel van Meiny Prins, algemeen directeur Priva

De werknemers van technologiebedrijf voor de agrarische sector Priva moesten best even wennen toen ze een nieuwe algemeen directeur kregen. Meiny Prins maakte geen geheim van haar visie en begon meteen wijzigingen door te voeren. Onlangs werd ze uitgeroepen tot zakenvrouw van het jaar. 'Ze geeft mensen verantwoordelijkheid, maar blijft betrokken.'

Meiny Prins werkt inmiddels zes jaar bij het van oorsprong Lierse familiebedrijf waar haar vader ooit de scepter zwaaide. Sinds 2007 is ze algemeen directeur algemeen directeur van het bedrijf waar ict een belangrijk deel van uitmaakt. 'Collega's omschrijven haar als een bom, een wervelwind, een heleboel energie', zegt business innovator Jan Westra. De algehele verwachting was dat de boel eens flink opgeschud ging worden. En inderdaad: Prins begon snel na haar aantreden de basis te leggen voor een koerswijziging van een productgerichte naar een marktgerichte organisatie.

Toch staat ze niet bekend als strenge manager, maar meer als iemand die relaties belangrijk vindt. In haar rol als algemeen directeur wil ze vooral de wereld binnen en buiten Priva met elkaar verbinden. Zij volgt de interne operatie, maar geeft daarbij veel verantwoordelijkheden aan anderen, aldus haar collega's.

Creatief bureau

Teamleider research & development mechatronics Kees van Grieken herinnert zich hoe die werkwijze zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld: 'Meiny kwam bij een klein creatief bureau vandaan. In het begin moest ze dus heel erg wennen aam deze grote organisatie met structuren en allerlei belangen. Dat heeft ze voor zichzelf onderkend. Ze zag dat haar passie lag in creëren, netwerken en het bij elkaar brengen van mensen.'

Om dat voor elkaar te krijgen, moest Prins haar eigen stijl ontwikkelen, vertelt Van Grieken. 'Ze legde verantwoordelijkheid bij andere mensen, maar bleef ondertussen enorm betrokken.' Zo bouwde Prins aan haar netwerk. De teamleider is vooral te spreken over het enthousiasme van zijn baas. 'Daar krijg je zelf ook energie van.'

Motiveren

Ook human resources manager Harry Liemburg heeft een duidelijk beeld van Prins' leiderschapsstijl. 'Meiny is een gedreven vrouw, die openstaat voor ideeën uit de organisatie', vertelt hij. Een van Liemburgs eerste herinneringen is dat Prins de hr-functie proactiever wilde maken. Ook moest de manager zich meer bezighouden met de ondersteuning van de bedrijfsvoering.

Liemburg: 'Dat betekende ook dat we ons gingen bemoeien met processen waarmee hr zich nog nooit bemoeid had. Zo'n cultuurslag kan je alleen maar maken met de steun van de hoogste baas in de organisatie. En die krijg ik omdat het vertrouwen er is. Meiny weet hoe ze mensen moet motiveren. Door goed te luisteren, mee te denken en je in te zetten op het moment dat je daarom vraagt.' Ook zou Prins haar denkbeelden actief uitdragen in de organisatie.

Broodje eten

Al met al vinden de werknemers van Priva hun baas 'informeel, open en stimulerend'. Ook zou ze altijd respect blijven houden voor alle personeelsleden. Af en toe samen een broodje eten hoort daar volgens Prins bij. Ondanks een drukke agenda luncht ze nog geregeld in het bedrijfsrestaurant. Elke werknemer die daar behoefte aan heeft, kan even bij haar aanschuiven.

Werknemers die écht opvallen, kunnen op iets extra's rekenen: teamleider Van Grieken kreeg na het afronden van een groot project een bos bloemen thuisbezorgd. Aan de zijkant hing een kaartje met de tekst: ‘Niet alleen voor jou, maar ook voor je vrouw die jou zo'n tijd heeft moeten missen.'

Meiny Prins

Geboortejaar: 1962
Opleidingen: Pedagogische Academie, Academie van Beeldende Kunsten, Bedrijfskunde
Aantal werknemers: 450
Over Priva: Priva richt zich op geautomatiseerde klimaatcontrole en procesbeheer in kassen en in gebouwen. Het bedrijf levert in ruim zeventig landen producten en diensten voor de glastuinbouwsector en de utiliteitsbouw. Er zijn vestigingen in zeven landen over de wereld, en twee dochterondernemingen in Arnhem. Wereldwijd werken er 450 mensen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Management valkuil nummer 1. Alleen aandacht geven aan de projectleider. De projectleider begeleid, het zijn anderen die het echte werk doen. Overigensgoed om te horen dat deze vrouw zo open en verstandig te werk gaat.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-08-31T13:54:00.000Z Arlette van Dort