ICT-werkgevers zitten niet te springen om starters

Tijdens het HBO-I Job Event in het WTC in Rotterdam moesten ict-studenten iets harder hun best doen om indruk te maken op potentiële werkgevers dan voorgaande jaren. De werkgevers kunnen het zich permitteren om kritischer te zijn. Maar hiervan blijken de meeste bijna-afstudeerders nog niet doordrongen.

Op het eerste gezicht lijken de aanwezige bedrijven tijdens het HBO-I Job Event in het WTC in Rotterdam ondanks de crisis alles uit de kast te halen om potentiële werknemers voor zich te winnen. Caesar Groep speelt in op het overschot aan mannelijke ict-studenten door meisjes in zusterpakjes folders uit te laten delen. Alliander zoekt werknemers die zin hebben om de hele dag te twitteren. En bij Atos Origin staan zes studenten zich te verdringen om de gadgets die uitgedeeld worden.

Toch is de sfeer op het HBO-I Job Event net even anders dan voorgaande jaren. 'Volgens mijn collega's die hier vorig jaar ook stonden, zijn er een stuk minder standhouders', deelt een recruiter van ECM-speler C!rcle uit Eindhoven mee. 'Maar zolang het aantal bezoekende studenten hetzelfde is, zit ik daar niet mee.' Het bedrijf is vooral op zoek naar toekomstige consultants, dus studenten Bedrijfskundige Informatica zijn bij hen aan het goede adres. En die lopen er genoeg.

Hardcore techneuten

Tenminste, daar klagen de bedrijven over die hardcore techneuten nodig hebben, zoals detacheerder NCIM Groep. Het bedrijf zoekt ongeveer tien starters die in februari kunnen beginnen bij klanten als de NATO en het ministerie van Defensie. Omdat de kandidaten gedetacheerd worden, zijn communicatieve vaardigheden echter een must. 'Er zijn hier ook veel Bedrijfskundige Informatici die wel communicatief zijn, maar een stuk minder technisch dan Informatici', zegt Lineke Booster, recruiter bij NCIM Groep. Hoewel een communicatieve BI'er het in voorgaande jaren nog wel interessant was, gaat Boosters nu echt voor Informatici. 'Wij zijn kritischer aan het kijken. Die mogelijkheid is er nu. Dus gaan we voor kwaliteit.' Zelfs cijferlijsten worden aan een inspectie onderworpen. Iemand met alleen ‘zesjes' komt niet door de selectie.

En Boosters weet dat NCIM niet de enige is. 'Ik heb vandaag van verschillende afstudeerders gehoord dat zij niet mogen blijven bij het bedrijf waar zij afstuderen. Eén jongen die bij Logica stage loopt en één bij Imtech. Dat was een jaar geleden nog bijna ondenkbaar.'

Springen

Dat niet iedere ict-afdeling of -bedrijf meer zit te springen om starters, dringt volgens Anouk Mulder, recruiter ict bij het Rijk echter nog niet echt door bij de voornamelijk aanwezige derdejaars studenten. 'Een jaar geleden hadden wij nog ruim tweehonderd ict-gerelateerde vacatures, nu is dat een stuk minder.' Ict-studenten weten volgens haar bovendien minder goed wat zij willen. 'Ze worden steeds generalistischer. En ja, wij hebben ook generalisten nodig, maar om een geschikte functie te kunnen vinden moet je wel een beetje weten welke kant je op wilt. Bijvoorbeeld met betrekking tot de werksfeer die je zoekt.'

De standhouder van Kiesjewerkgever.nl is het eens met de Mulder. 'Starters switchen vaak snel van werkgever. Zij kijken alleen naar functie-inhoud en niet of de cultuur van een bedrijf ook bij hen past.' Door aan de hand van twaalf criteria zestig vragen te beantwoorden krijgen geïnteresseerde ict-studenten van Kiesjewerkgever.nl daarom hun persoonlijke top drie werkgevers aangereikt zodat zij zich even kunnen gaan voorstellen.

Vreemde eend

Want voorstellen staat centraal tijdens het evenement, zowel bij studenten als aanwezige bedrijven. Zo staat financieel dienstverlener PGGM er als relatief vreemde eend in de bijt. 'Wij zijn een onbekende speler in de ict-branche. Zelfs collega-bedrijven op de beurs vragen wat wij hier als financieel dienstverlener doen. Maar intern gebeurt er heel veel op ict-gebied', licht recruiter Erik van Dam van PGGM toe. 'Wij werken met de .Net-techologie en ontwikkelen veel applicaties zelf. Volgend jaar gaan wij bovendien over op een nieuwe manier van werken, met voornamelijk flexplekken, wat ook weer veel van de ict-afdeling vergt.'

Voor wie het na de test bij Kiesjewerkgever.nl en een rondje beurs nog steeds niet weet, is er ook hoop. Doorstuderen aan de universiteit is altijd nog mogelijk. Bij de stand van de Universiteit van Tilburg is het een drukte van belang.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Doe de test op Kiesjewerkgever.nl niet! Dit is weer zo'n walgelijke methode om persoonsgegevens van je te "stelen". Eerst vijftig vragen laten invullen en dan om persoonsgegevens vragen, voordat je de uitslag krijgt.

"Hardcore techneuten"
Worden die nog ergens opgeleid dan? Mensen met echt verstand en inzicht in ict, zo uit de staats-schoolbanken? LOL!

Cijferlijst-inspectie:
Ik vind het belachelijk om te lezen "dat zelf cijferlijsten aan een inspectie worden onderworpen". Boosters/NCIM lijkt nog niet te begrijpen dat cijfertjes slechts een momentopname zijn, gepresteerd onder onnatuurlijke omstandigheden en werkdruk. Het zou ook kunnen zijn dat "iemand met alleen maar zesjes" heel slim berekend heeft dat deze minimale inspanning ook goed genoeg is om "het papiertje" te halen ;-) Cijfertjes alleen zeggen helemaal niets over de werkelijke waarde die iemand kan hebben binnen een bedrijf.

Springen:
Beetje rare paradox vind je niet? Het bedrijfsleven schreeuwt al jaren moord en brand dat ze geen mensen kunnen vinden, maar willen zelf totaal geen poot uitsteken om deze mensen (ook zelf) op te leiden naar het nivo wat ze nodig hebben.

Echte specialisten worden ook niet opgeleid in de staats-school-banken. Die worden gevormd door veelal eigen inspanning van de ict-ers in den avonduurtjes thuis en liefde voor het vakgebied. Echte vaktechnische specialisten groeien langzaan net als diamanten in de natuur - onder druk op de werkvloer - door het opdoen van veel ervaring, ervaring en nog eens ervaring op te doen, hands-on in de realiteit.

De vergrijzing zal ervoor zorgen dat het zittende personeelsbestand en dito ervaring gaat verdwijnen.
Hierdoor zal het bedrijfsleven zelf langzaam maar zeker haar afwachtende houding moeten veranderen.
De illusie dat een staats-school kant en klare "Weg Werp Werknemers" met exact de juiste opleiding en ervaring voor uw bedrijf zal produceren, die ook nog bij uw bedrijf willen solliciteren, word steeds kleiner....

Go Recycle:
Heb het lef eens - als bedrijf - om een goeie vrouw of vent in dienst te nemen, die de juiste spirit en attitude aan boord heeft. Daar heb je veel meer aan dan alleen een bosje certificaten. Leg 'm wel contractueel vast voor een aantal jaar, om uw gedane investering terug te verdienen ;-)
Laat haar, hem intern vervolgens mee lopen met de ouder wordende generatie in het bedrijf.
Op deze wijze kan - de reeds aanwezig kennis in uw bedrijf - doorgeven worden aan de jongere, welwillende generatie. Hierdoor gaat de kennis en ervaring niet verloren, wanneer een oudere werknemer met pensioen gaat ;-)
Zeg nu zelf, wat is er leuker om een vak te leren:
- hands on, in de praktijk van de "meesters" zelf?
- in een klaslokaal zitten luisteren naar een docent?

Vreemde eend:
De bedrijven die hun eigen verantwoordelijkheid op dit gebied zullen nemen, worden natuurlijk bekeken als "vreemde eend". Wie doet dat nu nog, zijn eigen mensen opleiden? Weet je wel wat dat kost?
Echter denk ik dat dit op de (midden)lange termijn zal resulteren in een betere kwaliteit, meer gemotiveerde mensen en een beter werk-klimaat. En dat straalt weer af op de markt, de klanten en uiteindelijk uw omzet ;-)

Durf eens verder te kijken dan uw winstmarge, en investeer (weer) in uw menselijke capitaal. Zij maken het mogelijk dat uw onderneming voort KAN blijven bestaan. Of u nu wilt of niet..

Een communicatief vaardige hardcore techneut die net uit de schoolbanken komt, bestaan die???

Mijn ervaring is dat de praktijk vaak het een of het ander is en niet beide...

'communicatief vaardige hardcore techneut'

Dat is het beste willen van 2 werelden, helaas werkt het in de praktijk alleen niet zo.

Misschien is het een idee dat bedrijven zelf mee gaan helpen bij het bedrijfsonderwijs? Zou naar mijn mening een positieve bijdrage kunnen leveren.

"Misschien is het een idee dat bedrijven zelf mee gaan helpen bij het bedrijfsonderwijs?"
Dat roep ik al jaren....

Dat de grote bedrijven niet zitten te springen om starters kan ik me voorstellen. Echter kleinen ondernemingen vinden het vaak nog moeilijk om afstuderende aan te trekken voor stage of werk. Wij zijn een startende onderneming en zien dat studenten graag alles willen bij hun eerste baan. Auto, laptop etc.. Wij als klein bedrijf kunnen dat niet bieden maar wel betrokkenheid en goede begeleiding. Echter lijkt dat net als een inhoudelijke opleiding niet meer belangrijk. Zo hadden we HIO studenten die het begrip client/server of multi tier architectuur niet kenden. Ze leren te googlen. Lijkt het wel.

Als generalist kun je inderdaad momenteel ok niet veel als starter. Daar hebben we er al te veel van. Sommigen noemen ze ook we consultant. :-)

We zullen zien of de it het red in Nederland. Als men weer wil gaan werken in plaats van praten mischien wel.


WT en MNO hebben beiden een punt. Het valt me op dat men bij starters vaak schapen met vijf poten zoekt en dat omgekeerd de starters vaak een beloning willen die bij die status hoort. Beide partijen zouden meer met beide benen op de grond moeten staan.

MNO een consultant is wat anders dan een generalist en is ook zeker geen starter.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-10-09T08:20:00.000Z Kim de Vries