'Het geeft een prikkel om SQL bij te houden'

Frans van der Geer werd Microsoft Certified Master SQL Server 2008

Frans van der Geer behaalde als eerste Nederlander de hoogste titel op het gebied van Microsoft SQL Server. De Microsoft .NET System Developer van dienstverlener VX Company draagt nu de titel Microsoft Certified Master SQL Server 2008. Daarvoor ging hij drie weken naar de Microsoft-campus in de Verenigde Staten.

Wat weet je nu wat je niet wist voordat aan deze opleiding begon?
De opleiding zorgt voor diepgang. Ik ben nog iets verder afgedaald in de catacomben van SQL Server. De opleiding gaat vooral over het optimaliseren van queries in de database. Je leert troubleshooten en hoe je de prestatie van de database moet verbeteren. Ik heb meer handvatten gekregen hoe ik dit soort dingen moet aanpakken.

Wat heb je voor het diploma moeten doen?
Ik heb drie weken doorgebracht op de Microsoft-campus in Redmond in de Verenigde Staten. Het is een intensief traject. Ik heb die drie weken wel 85 uur per week aan mijn vak besteed. Je hebt dagelijks cursus van acht tot half zes. En de voorbereiding voor de volgende dag of tentamens moet je 's avonds of in het weekend doen. Elke maandag heb je de eerste twee uur een schriftelijk examen, dus in het weekend ben je aan het leren.

Wat was erg lastig aan de opleiding?
Het was niet zo dat de stof erg lastig was, maar het is vooral de hoeveelheid die het moeilijk maakt. Je zit eigenlijk drie weken lang opgesloten en krijgt heel veel informatie. Op een bepaald moment begint het je een beetje te duizelen. Ter voorbereiding kregen we al 72 links naar artikelen. Als je dan op een artikel klikte dan waren er nog zes links. De informatie hield gewoon niet op.

En wat viel mee?
De onderwerpen waar ik in de praktijk al mee gewerkt had, vielen mee. Dat was bijvoorbeeld het onderwerp query-optimalisatie. De laatste week kregen we les in onderwerpen waar ik wel eens te maken mee heb gehad, maar niet zo vaak. Dat was zoveel nieuwe informatie, ik stond met mijn oren te klapperen.

Hoeveel ervaring moet je hebben?
Microsoft zegt dat je tien jaar ervaring moet hebben. Ik heb dertien jaar ervaring. In die tijd zie je genoeg om goed mee te kunnen doen. De eerste week ging bijvoorbeeld over troubleshooting en prestatie-optimalisatie. Dat is iets wat ik in de praktijk veel doe. De tweede week ging het over het schrijven van software bovenop de database. Ook dat doe ik veel in mijn werk.

En al een baan aangeboden gekregen?
Nee, maar eigenlijk zit ik daar ook niet op te wachten. Het gaat me er vooral om dat ik een aantal privileges heb. Zo kan ik direct mailen met het productteam van SQL Server. Dat is op de korte termijn het belangrijkste resultaat.
Klanten van VX Company, het bedrijf waar ik werk, zien hieraan dat er goede mensen werken. Dat helpt misschien bij het binnenhalen van bepaalde opdrachten.

En voor de rest van je carrière?
Ik denk niet dat het voor mijn carrière veel verschil uitmaakt. Het geeft wel een prikkel om het onderwerp te blijven bijhouden. Ik kan er niet zomaar een half jaar niets aan doen. Als iemand een Microsoft Master inhuurt, dan moet die wel wat te bieden hebben, natuurlijk.
Het geeft me ook andere privileges. Zo heb ik bijvoorbeeld al mogen kijken naar versie 11, dat is de versie na SQL Server 2008 2, die nog uit moet komen. Het productteam vraagt onze input, bijvoorbeeld wat wij goede toevoegingen vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

>Zo kan ik direct mailen met het productteam van SQL >Server.
Ooh, het wonder van proprietary software.

Flosser zegt het al, de genoemde "privileges" pleiten niet echt voor het gebruik van SQL Server, ondanks dat het een mooi en compleet product is. Met PostgreSQL (enigszins vergelijkbaar met SQL Server) krijg je dit soort "privileges" vanaf dag 1, daar hoef je geen 10 jaar op te wachten.

Eenvoud is voor mietjes. Die gaan maar quantumfysica doen of zo. Voor de echte uitdagingen moet je bij Microsoft zijn.

Hoe dan ook: proficiat Frans. Het zet jou en je werkgever op een aardige manier in de belangstelling.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-23T16:48:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.