Nieuwe Microsoft-certificaten zijn nog onbekend

‘MCSE is een begrip'

Ict'ers die zich willen certificeren voor een Microsoft-product krijgen niet langer de titel Microsoft Certified Systems Administrator (MCSA) of Microsoft Certified Systems Engineer (MCSE). Met de komst van SQL Server 2005 veranderde de softwaremaker ook de titels voor gecertificeerden. Maar deze nieuwe titels, zoals Microsoft Certified Technology Specialist (MCTS) of Microsoft Certified IT Professional (MCITP), zijn nog niet zo bekend in de markt.

‘MCSE is een begrip geworden', zegt Rob Tummers, verantwoordelijk voor de Microsoft-certificeringen in Nederland. ‘Daarnaast werkt de gemiddelde klant niet met de allernieuwste producten, maar bijvoorbeeld nog met Microsoft Server 2003. Hij is de nieuwe certificering dan nog niet tegengekomen.' Het afgelopen jaar zijn er 35.000 examens afgelegd voor een Microsoft-product. Daarvan waren vierduizend examens voor een MCSE- of MCSA-certificaat.

Tummers vindt het niet vreemd dat MCSE een begrip is. ‘Vijftien jaar geleden toen we met de certificeringen startten, hadden we veel minder productlijnen. Als je een MCSE-certificaat had, wist je alles. Een bedrijf had vaak ook maar één ict'er in dienst die verantwoordelijk was voor alle ict.' Tien jaar later kwamen er echter steeds vaker vragen. ‘Je hebt nu veel meer ict-functies. Bedrijven willen weten welke specifieke kennis iemand heeft na het halen van een certificicering.'

Microsoft paste daarom zijn certificeringsprogramma aan. Per product zijn nu verschillende certificeringen te halen. ‘De certificeringen zijn meer rolgebaseerd', vindt Tummers. ‘Voor de bedrijven is het nu duidelijker welke specifieke kennis een ict'er heeft. Een ict'er kan zich nu makkelijker onderscheiden.'

Technology Specialist

Het eerste niveau certificeringen voor Microsoft-producten bestaat uit de certificeringen tot Technology Specialist. Bij Windows Server 2008 zijn er verschillende certificeringen op dit niveau te behalen, zoals networking infrastructure configuration of Active Directory configuration. ‘Een Technology Specialist kan producten installeren, configureren en beheren', legt Tummers uit.

Het volgende niveau omvat de certificeringen tot Professional Developer (MCPD) of IT Professional (MCITP), afhankelijk van het soort product. Voor bijvoorbeeld Windows Server 2008 kan een ict'er de certificering IT Professional krijgen, voor Visual Studio is dat Professional Developer. ‘Bij deze certificering gaat het om de rol die een ict'er kan vervullen in een project', zegt Tummers. Een ict'er moet een bepaald aantal Technology Specialist-certificeringen hebben voordat hij de MCPD of MCITP-certificering kan halen. Hoeveel certificeringen dat zijn, verschilt per product.

Master

Het hoogste niveau dat een ict'ers kan halen op het vlak van Microsoft-certificering, is Master. Om deze titel achter je naam te mogen schrijven, moet je eerst drie weken op cursus bij het hoofdkantoor in Redmond. ‘Dat is een heftig traject. Er zijn slechts enkele Microsoft Masters in Nederland.'

Tummers denkt dat het nieuwe systeem het voor ict'ers makkelijker maakt om een Microsoft-certificering te bemachtigen. ‘Voor een MCSE-titel moest een ict'er voorheen zeven examens doen. Soms ook over producten waar hij eigenlijk niet mee werkt. Omdat het certificeringssysteem meer gericht is op specialisaties is er minder ruis.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is simpel om dingen complex te maken. Dat lukt Microsoft dan ook erg goed. Tegen de tijd dat je een beetje overweg kunt met een nieuw Microsoft-product loop je alweer 2 releases achter. Daar komt nog bij dat het cursusmateriaal meestal ook een release achterloopt. Kortom, bijblijven is alleen nog weggelegd voor de gelukkigen (?) die hun dag voor een belangrijk deel kunnen besteden aan het stoeien met beta-versies en die een rechtstreeks telefoonnummer hebben van enkele super-nerds in Redmond.

Als je niet gecertificeerd bent dan tel je gewoon niet mee.

Gewoon geld klopperij van Micro$oft

@Roel: Geldklopperij? Niet helemaal hoor?

Je certificatie was voor Windows versie 5.x (5.1-5.2),
ook wel XP en WS2003(R2), dat is niet hetzelfde als Windows versie 6.0 (Vista/WS2008) of 6.x(Seven/WS2008-R2), dus dat je voor een andere techniek, met nieuwe code een nieuw certificaat moet behalen, om zo gediplomeerd te zijn voor die speciale versie, is gewoon een logisch verhaal en geen geld klopperij.

De opmerking van Roel 'slaat kant noch wal',
en zou geschrapt moeten worden.

@Jos W.:"..aan het stoeien met beta-versies en die een rechtstreeks telefoonnummer hebben van enkele super-nerds in Redmond."

Dat stoeien met Beta versies kost een ieder louter een Technet of een MSDN Subsription per jaar (€ 279,=)
En die dat doen, vragen die Subscription gewoon aan hun werkgever, dan heeft die er ook nog wat aan, betreft Testen en ontwikkeling.

Daar heb je als SuperNerd geen telefoon nummer uit Redmond voor nodig om een dergelijk simpel iets te kunnen ontdekken, ga eens naar:
http://technet.microsoft.com/nl-nl/subscriptions/renew
Kies optie: "Buy" (Online)

Voor niets komt de zon op!

@Murre: Precies, dat is net zo iets als:

Slager zijn, maar het slagers-diploma niet gehaald hebben!
Groeteman zijn, maar niet ingeschreven bij de KvK.
Bakker zijn, maar geen geldige vestiging papieren hebben.

Wauw, als je daar over nadenkt, wordt het nog behoorlijk eng, je kan zo vergiftigd worden.

Wordt de IT ook vergiftigd door de mensen die geen 'geldige certificatie/papieren' hebben? Hmm.
Daar kan je over discussiëren...

@Mark Peter
Het probleem is niet dat je niet aan die beta-versies zou kunnen komen, het probleem is dat het veel te veel tijd kost om dit allemaal bij te houden. Die 'gelukkigen' waar ik het over had zijn degenen die die tijd beschikbaar hebben en die (zonder belachelijke tarieven te hoeven betalen) een beroep kunnen doen op Microsoftmedewerkers voor ondersteuning als ze vastlopen in de wirwar van al dan niet werkende en grotendeels nauwelijks ongedocumenteerde nieuwe features.

Het word hoog tijd dat microsoft een OPEN SOURCE CODE policy erop na gaat houden. Dan kun je tenminste - als techneut - ZELF in de broncode nalezen en uitpluizen HOE het in elkaar zit, Hoe het zou moeten werken en waarom het niet lukt op jouw hardware, software, platform.
Dan ben je tenminste zelf in staat om je eigen debugging, software reparaties te gaan doen, en hoef je niet te wachten totdat Redmond weer eens iets TOEGEEFT of een security expert onomstotelijke aantoont dat het zo is en probeert te patchen, terwijl jij gedwongen word op je werkplek je werk te doen met die spullen uit redmond.

MSCE STATUS is pure geldklopperij:
Ik heb zelf - in het verleden - ook de "MSCE status" (want dat is het. meer niet) gehad, (voor de baas) maar niet door de kwaliteit van het fantastische microsoft opleidings materiaal! Door zelf in de praktijk weken avonden, weken, maanden lang, met third party tools, het microsoft platform te doorgronden, met een hex-editor de registry doorzeven. gedrag van windows applicaties en tool blootleggen. Gebruikmakend van o.a. Systinternals third party debugging, en Mark Russinovich artikelen over Windows, artikelen van third party security experts door te lezen, daar krijg je WEL inzicht van hoe het wel,niet werkt under-the-hood achter windows.

KENNIS == MACHT en AFHANKELIJKHEID:
Als je bij microsoft maar GENOEG BETAALD, dan willen ze je (tot op zekere) hoogte wel INFORMATIE geven over hou hun producten wel, niet werken. Ik denk dat ze daar nog meer aan verdienen (het ver-commercialiseren van het gebrek aan product-kennis) dan aan de VERKOOP van hun eigen producten.
After all, Kennis is macht en ze willen niet dat jij ook de macht krijgt om jezelf te kunnen ont-rukken uit de winwar van interlocking windows technologieën.

"Once you are sucked into windows there is almost no way back".
Dat weten ze als geen ander en daar verdienen zij (en hun preferred gold and platinum business partners) miljoenen aan. En ja als techneut moet het er maar mee doen ;-)

Final Note on CERTIFICATIE:
Certificatie kan handig en waardevol zijn! Dan moet het echter wel gebaseerd zijn op
- glasheldere KENNISOVERDRACHT (en niet het aanleren van een aantal stomme truckjes zonder verschaffing van het bijgaand inzicht)
- in de praktijk afgenomen examens, (geen laboratorium omstandigheden, want daar leer je niets van, als altijd alles GOED gaat)
- Uitstekende en vooral TOEGANKELIJKE documentatie die voor IEDEREEN begrijpbaar is.
- Het overdragen van DIEPTE INZICHTEN, PRINCIPES die product onafhankelijk zijn en blijven
Hierdoor leer je je product door en door kennen, kun je het naar je eigen hand zetten en er ook zelf het maximale uithalen, zonder dat je een vermogen kwijt bent aan slechte opleidingen en dito documentatie.

Vraag:
Heb je wel eens iets technisch gedetailleerd proberen te vinden in het TECHNET, MSND oerwoud aan webservers online of toegestuurde cdroms, dvd setje van je "MSCE abonnement voor een jaar"? I rest my case..

Voorbeelden van - naar mijn mening - goede certificatie trajecten:
Netscape, Cisco, Sun Microsystems en LPI certificatie trajecten:
http://www.lpi.org/

Voor degene die ermee bezig zijn..... Succes met je Microsoft Certification! Als je echt wilt leren, ga op eigen onderzoek uit hoe het werkelijk functioneert! Daar krijg me meer inzicht van dan uit MCSE, MsPress certified class material.


"Hard Reality beats classroom education every time!"

Rv, helemaal mee eens, niets meer aan toevoegen.
Een vriend van me omschreef het eens als 'jij de klappen en zij de knaken.'
Ik ben net als jij ooit mcse geweest omdat de baas het wilde, terwijl mijn kennis opgebouwd door eigen studie van open en toegankelijke bronnen al veel verder reikte.
Echter is voor inhoud tegenwoordig weinig oog en oor,
dat merk ik maar al te erg in het sollicitatietraject.
Ik heb na de mcse periode al mijn kennis gehaald uit de Open Source en dat was een openbaring. Binnen de kortste tijd had ik antwoord op vragen waar ik in de MS wereld al jaren omheen zat te draaien en waar geen certificering uitkomst in bood. Dat voelde als pure tijdverspilling, en nog steeds.

Naast kennis is het inderdaad zo dat de kwaliteit vaak zo rot was/is dat je op locatie voor aap stond/staat omdat je geen mogelijkheden hebt door afhankelijkheid van één partij, en dan nog eentje met een reputatie.
De term 'Intertoys kernel' of 'speelgoed o.s.' heb
ik vaak gebezigd. Sorry, maar ik kan Windows al jaren
niet meer serieus nemen, om honderden redenen.

Ik zie meer in een assessmenttest tijdens sollicitatie dan in MS certificeringen. Maar dan wel een correcte en complete test, niet één bedacht door P&O.
Helaas zie ik dat niet meer gebeuren en kun je beter letterlijk domweg je papiertje halen en betalen. Zonde van je schaarse tijd, maar helaas...

En RV, je genoemde voorbeelden van goede trajecten,
ook daar kan ik me in vinden.

Ook ik heb een MSCE verleden (voor het extra loon wat er aan vast zat) en kan me vinden in bovenstaande verhalen. Bij Microsoft certificering heb je heel erg snel last van tunnelvisie. Mede omdat altijd voor alles Microsoft de oplossing is.
De architektuur en het waarom zul je oppervlakkig leren. Wat ze overigens wel verbeterd hebben is dat je tijdens examens wel moet laten zien hoe je de software kan bedienen.
Kan me overigens ook voorstellen dat er grenzen zijn aan wat je kan overbrengen qua kennis. En bij Microsoft merk je dan toch wel dat ze toch eerder bij MBO nivo stoppen dan bij HBO/WO nivo. Dus dan heeft het altijd zin om de diepere technische aspecten verder zelf uit te diepen met open-source (niet Microsoft) software. Kernels, filesystemen, applicatieservers, databases etc.

Trouwens ik neem aan dat bij het verkrijgen van de certificering nog steeds geldt dat je niet openbaar (te) negatief over Microsoft mag uitlaten op straffe dat je de certificatie kan kwijt raken.

Leren uit boeken is leuk, maar zoals zo vaak in bepaalde trajecten loopt het nooit volgens het boekje of zoals Microsoft zegt dat het zou moeten gaan.

Praktijkervaring en ICT-trajecten doen is in mijn ogen de juist manier om dingen onder de knie te krijgen.
De examens zijn inderdaad voornamelijk op microsoft toegespitst terwijl de praktijk toch anders is of dat bepaalde MS oplossing zelden gebruiktworden : Ik noem vragen over NTbackup. Terwijl ik nooit 1 bedrijf ben tegengekomen dat dat gebruikt.

Kortom certificaten zijn een must (meer voor het bedrijf waarvoor je werkt : gold partnership en ze kunnen de medewerkers goed bij de klanten wegzetten want die eisen dat), maar of het een ECHTE praktijk meerwaarde heeft betwijfel ik. Iemand die MCITP uit de boeken kent, kent de basis, maar praktijk is altijd anders.

Door ervaring leert men, ziet men dingen en weet je hoe bepaalde zaken gaan.

Ik heb zelf mcsa/ mcse 2000/2003 security, mcitp server 2008 en mcts sharepoint, maar praktijk is de beste leermeester.

Altijd geweest en dat zal ook niet veranderen.

Helaas, de theorie is wel nodig om de praktijk beter te begrijpen.

Daarbij komt dat voor veel mensen, die bv. werkeloos zijn, en zich beter op de arbeid markt willen plaatsen, er vaak geen andere keus is dan de theorie te leren.

Maar er word door de bedrijven wel verwacht dat de sollicitanten op zijn minst mcse'er zijn. en dan is het maar een kwestie van tijd voor dat je "papieren" mcse'ers krijgt. En daarbij komt dat veel opleidings bedrijven hier zelf aan meewerken, want de meeste van die bedrijven hebben geen omgeving waar de praktijk geoefend kan worden. Goed je zou thuis een netwerk kunnen opzetten of in vmware een omgeving kunnen bouwen, maar ook dit is vaak te beperkt.

Terug naar het nieuwe certificaten, op zich vind ik het goed dat je nu voor bepaalde producten een aparte certificaat of certificaten kunt halen. Het zou moeten aantonen dat je op dat product een behoorlijke diepgaande theoretische kennis hebt. Maar ik denk ook dat er op zijn minst een goede vervanger moet zijn voor het mcsa/mcse, en ik moet zeggen dat ik het mcitp niet echt een waardigere opvolger vind van het mcsa/mcse.

Waar ik bij het halen van de mcse 2003 nog de nodige simulatie's vragen moest maken ( en je dus toch enige praktische kennis moest hebben), heb ik er bij mcitp server 2008, er niet 1 gehad. Ik durf ook te stellen dat de leerstof voor het mcsa/mcse moeilijker was dan het mcitp.

Wat het mcm betreft, ik vind het erg veel geld voor die cursussen, en dat is voor velen ook niet op te brengen.

En Jeroen, ik heb nu diverse sollicitatie's gehad, waarbij ik ook een assessmenttest moest doen tijdens sollicitatie.

Ik ben het met jullie eens dat er teveel naar de papiertjes wordt gekeken en niet naar de daadwerkelijke kennis, maar volgens mij is dat met andere beroepen net zo.

Toch blijft het jammer dat er een hoop mensen zijn die blijven afgeven op Microsoft. Je hoeft geen cursus te doen, je kunt ook alleen het examen boeken en dan slagen.

Als ik kijk naar VMWare dan moet je VERPLICHT de cursus doen voordat je de VCP status kan krijgen. En in alle eerlijkheid, de cursus van VMWare behandeld maar voor 65-70% de examenstof. De rest moet je zelf uitzoeken.
Niet erg, maar daar hoor ik niet vaak iemand over klagen.

Just my 2 cents.....

Steven

Dat je verplicht een cursus moet volgen, voordat je een examen kunt doen, daar zou ik geen moeite mee hebben.

Ware het niet dat deze voor de werknemer (en dus ook de werkeloze) die zich verder wil ontwikkelen en verbeteren, het vaak niet te betalen is en wordt het meer een elite zaak.

Op het moment dat cursussen verplicht gesteld worden, bepaald de opleider de prijs van de cursus. En dat zie je nu al terug in de cursus prijzen van VMware, Citrix, Microsoft, noem het maar op. 3500 tot 5600 euro voor een 4 of 5 daagse cursus vindt ik veel geld.

Daarbij komt dat er bijna ieder jaar wel weer een nieuwe versie op de markt komt, of het certifcaat maar een paar jaar geldig is. Dus je mag het ook nog eens om de zo veel tijd eens opnieuw gaan doen.

Dat is dus makkelijk geld verdienen voor de opleiders.Zelf heb ik goede ervaringen met de Microsoft cursus. Het is zeker niet zomaar een papiertje. Het behalen ervan was een week lang keihard werken. Veel collega's, die dezelfde cursus deden haalden het examen niet.

In mijn werk als programmeur is de SQL-server kennis dagelijks van nodig en nuttig. Het optimaliseren van queries vindt veel te weinig plaats. Grote winst kan behaald worden door na te denken over queries en oplossingen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-05T09:32:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.