Forse uitstroom bij grootste dienstverleners

Nederlandse tak van Europese concerns bovengemiddeld getroffen

De vijf grootste ict-dienstverleners van Nederland hadden eind 2009 gezamenlijk zo'n 5321 medewerkers minder in dienst dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van de jaarverslagen van Atos Origin, Capgemini, KPN/Getronics, Logica en Ordina. De meeste banen verdwenen bij Getronics, maar verhoudingsgewijs kromp Ordina het meest. De dienstverleners die onderdeel zijn van een Europees concern, verloren relatief veel meer personeel dan hun moederbedrijf.

In absolute zin verdween bij Getronics Nederland het meeste personeel, namelijk 1483 werknemers. Dat is een reductie van bijna 15 procent ten opzichte van eind 2008. Het dienstenbedrijf voerde in het voorjaar van 2009 een grootschalige ontslagronde door. Daarbij verloren zowel in Nederland als in het buitenland zevenhonderd mensen hun baan. Gedurende het jaar verlieten nog meer mensen het bedrijf, waardoor eind december 2009 de teller in Nederland per saldo op 1483 stond. Het Nederlandse personeelsbestand van Getronics, goed voor meer dan tweederde van alle medewerkers, kromp iets meer dan de gehele Getronics-organisatie.

Ordina

Gekeken naar de grootte van het personeelsbestand, kromp dienstenbedrijf Ordina het hardst. Van de 4671 mensen die de onderneming eind 2008 in Nederland telde, vertrokken er per saldo 896 (830 voltijdbanen maal de door Ordina gebruikte omrekenfactor 1,08). Dat is ruim 19 procent van al het personeel. In deze cijfers zijn niet meegerekend de 330 medewerkers die halverwege het jaar verhuisden naar branchegenoot Centric in verband met de overname van de divisie BPO.

Volgens Ordina is de daling van het aantal medewerkers veroorzaakt door een combinatie van factoren. Zo vond in 2009 een reorganisatie plaats waarbij 350 arbeidsbanen verdwenen. In de nieuwe structuur werden ondersteunende activiteiten gecentraliseerd en overhead gereduceerd. Andere factoren die bijdragen aan de arbeidsreductie zijn volgens het bedrijf het natuurlijk verloop, 'een uiterst selectief aannamebeleid' en het toegenomen gebruik van buitenlandse partnerbedrijven. Ordina heeft geen eigen personeel in het buitenland, al overweegt het bedrijf een eigen vestiging in Oost-Europa.

Logica

Ook bij Logica Nederland verdwenen veel banen. Het jaar 2009 werd afgesloten met 15 procent minder personeel dan eind 2008. Dat komt neer op het vertrek van zo'n 770 mensen. In mei 2009 besloot het dienstenbedrijf driehonderd medewerkers op straat te zetten. Bovendien zou de onderneming in het begin van 2009 alle nieuwe medewerkers al in hun proeftijd hebben ontslagen. Het bedrijf ontkent overigens dat dit een generieke maatregel is.

De Nederlandse vestigingen van Logica kampten met een relatief veel hoger personeelsverloop dan het internationale moederbedrijf. Waar het jaar 2009 in Nederland afsloot met 15 procent minder personeel, kromp het personeelsbestand van de Logica-groep slechts 2,9 procent. In Nederland kent het bedrijf een grote afhankelijkheid van de financiële sector en de industrie. Bovendien zijn er relatief veel kortlopende opdrachten.

Atos Origin

Het personeelsbestand van Atos Origin bleef ook niet ongeschonden. In de Benelux verloren per saldo 1288 mensen hun baan. Dat is 14,3 procent van alle medewerkers in de regio. Het bedrijf kondigde in 2009 geen grote ontslagrondes aan. Toch werd volgens een woordvoerder gedurende het jaar wel afscheid genomen van individuele medewerkers waarvoor het bedrijf ‘op redelijke termijn echt geen mogelijkheden ziet of verwacht om hen in te zetten.' De ict-dienstverlener is ook ‘terughoudend met de instroom van mensen', voegt ze toe.

Net als bij Logica Nederland, kromp het aantal medewerkers van Atos Origin in de Benelux in 2009 veel sneller dan het personeelsbestand van het internationale moederconcern. Het verlooppercentage van 14,3 in de Benelux steekt schril af tegen de 3,8 procent die het internationale werknemersaantal kromp. Het bedrijf heeft in de Benelux relatief veel adviesklussen, bijvoorbeeld in de financiële sector. In enkele lagelonenlanden groeide het personeel met 11,5 procent.

Capgemini

Bij Capgemini Nederland bleef de personeelsteller eind 2009 steken op 884. Dat is 12 procent minder dan op 31 december 2008. De inkrimping van het personeelsbestand is ontstaan door individuele keuzes, meldt een woordvoerder. 'Medewerkers hebben als onderdeel van hun eigen individuele afwegingen zelf besloten hun carrière elders voort te zetten. Daarnaast zijn we met medewerkers een individuele vertrekregeling overeengekomen.' De dienstverlener wil zijn personeel voornamelijk uitbreiden op zijn locaties in lagelonenlanden, zoals India. Daardoor is de vervangende werving van medewerkers in Nederland beperkt en groeide het personeel in offshorelocaties met bijna 11 procent.

Het uitstroompercentage in Nederland is bijna tienmaal hoger dan die van de internationale Capgemini-groep. In de Benelux kent het dienstenbedrijf een relatief grote afhankelijkheid van klanten in de financiële sector en van detacheringscontracten die onder grote prijsdruk staan.

De cijfers

Dienstverlener

# medewerkers eind 2008

# medewerkers eind 2009

absoluut verschil

relatief verschil

Atos Origin Benelux

9038

7750

-1288

-14,3 %

Atos Origin Groep

50975

49036

-1939

-3,8 %

Capgemini NL

7241

6357

-884

-12,3 %

Capgemini Groep

91621

90516

-1105

-1,3 %

Getronics NL

9973

8490

-1483

-14,9 %

Getronics *

14913

12960

-1953

-13,1 %

Logica NL

5870**

5100

-770

-15 %

Logica Groep

39937**

38780

-1157

-2,9 %

Ordina NL ***

4671

3775

-896

-19,2 %

Ordina Groep

5432

4451

-981

- 18,1 %

Bron: jaarverslagen 2009 Atos Origin, Capgemini, Getronics/KPN, Logica, Ordina
* Het totaal van Getronics Nederland en Getronics Rest of World
** Geschat op basis van jaarverslag
*** Exclusief het in 2008 verkochte Technical Automation en het in 2009 verkochte BPO (medewerkersaantallen berekend op basis van fte*1,08)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Atos Origin Benelux -1288
Capgemini NL -884
Getronics NL -1483
Logica NL -770
Ordina NL *** -896 +
==========================
Nederlandse banen: -5321

Atos Origin Groep -1939
Capgemini Groep -1105
Getronics * -1953
Logica Groep -1157
Ordina Groep -981 +
==========================
Wereld banen: 7135

Bij het zien van deze cijfers vraag je je werkelijk af, wat er internationaal achter gesloten politieke en mt-deurtjes word bekonkeld m.b.t. de nederlandse (ict) arbeidsmarkt. De laatste jaren zie je dat steeds meer 100% nederlandse (ict)bedrijven zelf op internationaal pad gaan. Daarnaast zie je ook de omgekeerde beweging, dat Nederlandse (ict) industrie, met medeweten van politiek en vakbonden, vakkundig gestripped worden tot op het bot of opgevreten door grote internationale multinationals.

Kennis Economie?
Ik vraag me oprecht af waarom er vanuit Den Haag jarenlang gebleheerd is dat "Nederland" een kennis-economie moet gaan worden, al een aantal kabinetten lang. Maar WAAR we dan kennis van moeten krijgen en HOE dat bereikt moet gaan worden mag joost weten. Als je deze bovenstaande cijfers bekijkt, lijkt het net alsof er op EU nivo is afgesproken dan Nederland kaalgeplukt mag gaan worden door buitenlandse multinationals...

"Wat met niet weet, want met niet deert"
Ik vraag me opracht af wat onze vorstin allemaal besproken tijdens haar geheime Bilderberg uitjes, met haar internationale politici, zakenvriendjes, en de ministeries van economische zaken en werkgelegenheid? Is dit u goed voor de nederlandse bevolkings en industrie? Of is de Nederlandse Staat allang weggesaneerd op het slachtblok van "den Europesche SuperStaat"?

Nederlandse ict-divisies als internationale dumpplaats:
Het gaat we wel steeds meer op lijken.. Iedere beetje belangrijke (international) industrie word gestripped. Elk bedrijf met een beetje international potentie verdwijnt naar het buitenland (o.a. Canon..). Het voelt net aan alsof Nederland en haar beroepsbevolking "internationaal in de uitverkoop is gezet".

What comes around goes around:
Daarnaast lijkt het alsof de pure nederlandse arbeidsmarkt zich ook gaat keren tegen "de vijf grootste ict-dienstverleners".
Gezien de berichten afgelopen jaar hier....Wie wil er nu nog werken bij een "groot ict-bedrijf", waar je - al het een beetje tegenzit (buiten je schuld) - je al rap weer gedumped word l oud vuil op straat, via massa-ontslag en outsourcings geintjes?
Dit lijkt me niet zo'n best imago en motivatie om jonge verse nieuwe mensen te werven voor deze bedrijven.

Volgens mij gaat dit segment in de ict-sector het nog echt zwaar krijgen met:
- het herstellen van hun zwaar gehavende imago
- het aantrekken van het benodigde personeel.
- het zelf opleiden van hun eigen personeel.
De ware economische klap die straks gaat komen heet "imago crisis". Ik heb heel benieuwd men, bij de vijf grootste ict-dienstverleners, hier net zo vindingrijk mee om weet te springen als de truckjes die gebruikt werden om ruim 5300 ict-er te ontslaan. Misschien nog een leuke tip...

"De Nederlandse ICT maatschappij"
Of..zou er stiekum een FUSIE aan zitten te komen?
Eerst de nederlandse divisie van deze bedrijven nog verder uitmergelen, met als excuus uiteraard de kredietcrisis....
Om dan later in de tijd, de nog aanwezige nederlandse restjes van deze internationale firmas samen te smelten onder een nieuwe noemer.. "De Nederlandse ICT maatschappij".... Een top toko die zich 100% richt alleen op het nederlandse ict-markt-segment

Ik zeg...Frans... gewoon doen :-P

Diederik, waarom twee artikelen die vrijwel hetzelfde zeggen: http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/outsourcing/3276016/1276946/ictdienstverleners-snijden-vooral-in-nederland.html

Hoe is het gesteld in Nederland met:
- Accenture
- IBM NL
-..

Ik neem aan dat zij werk blijven overhevelen naar India en China, e.d.

Loyaliteit kennen die bedrijven niet, dat blijkt maar weer. Als het goed gaat lokken ze weer mensen met lease-auto-acties in de showroom.

Een rede voor ontslag van deze werknemers
bij deze grote bedrijf zijn vooral de voorwaarden in de raamwerk/contracten van de overheid!

Een voorwaarde van meedoen met overheids aanbestedingen is het draaien van winst over een periode van meerdere jaren.

Tijdens een cridietcrisis waarin het werk aanbod terug loopt en de angst voor rode cijfers komt is de actie: personeel dumpen!

Het gaat ze niet om het geld (dat hebben ze zat) het gaat om de forse boetes en ja zeker: winst & bonussen voor MT & directie.

Want hoeveel managers en directie leden zijn er nu eigenlijk ontslagen tijdens deze crisis
Laat maar raden : NUL

En euh de Nederlandse ICT maatschappij bestaat al lang niet meer hoor. De economie & maatschappij is tegenwoordig zo verpest door de jacht op winst en meer.
Eigenlijk kan je zeggen dat iedereen die meer verdient dan 100000,- euro per jaar een hersenafwijking heeft en flink gestoord is en verplicht TBS moet hebben!
Het zijn dit soort mensen die de samenleving kapot maken.

Ousourcen is uit. Insourcen is in.

Of de bovenstaande verklaringen kloppen?

Een opvallend verschil, wie vindt de verklaring?

Heeft Nederland te veel van de ICT verwacht in de voorbije jaren?

Of zijn de grote jongens gewoon te weinig pragmatisch, te buitenlands, voor de toch wel pragmatisch ingestelde Nederlandse samenleving? Worden ze weggeduwd door de kleinere maar niet kleine spelers?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-05T08:14:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.