New Horizons zag crisis niet aankomen

student vrouw leren laptop computer

Het faillissement van ict-opleider New Horizons Learning in Utrecht kon ontstaan doordat directeur Ton Peter Spaapen de economische crisis niet zag aankomen. Dat blijkt uit het verslag van curator Rogier Karskens. Toen in de tweede helft van 2009 de omzet plotseling tegenviel, bleek het te laat om grootschalig in de kosten te schrappen. Het faillissement was onafwendbaar.

In de eerste dagen na het uitspreken van het faillissement heeft de curator, de Utrechtse advocaat Rogier Karskens, uitgebreid gesproken met directeur en enig aandeelhouder Ton Peter Spaapen van ict-opleider New Horizons Learning in Utrecht. In zijn verslag schrijft hij dat Spaapen eind 2008 dacht dat de wereldwijde crisis aan zijn opleidingsinstituut zou voorbijgaan. Het vierde kwartaal van 2008 was het beste kwartaal sinds de oprichting van het bedrijf. De omzet kwam dat jaar uit op drie miljoen euro.

Het jaar 2008 werd weliswaar afgesloten met een verlies van bijna een halve ton, maar het leed leek geleden. Het eerste halfjaar van 2009 liepen de zaken aanzienlijk minder goed, maar niet dramatisch. De tweede helft van het jaar is voor ict-opleiders belangrijker dan de eerste helft. Toen de omzet in de tweede jaarhelft plots tegen viel, besloot Spaapen in de vaste kosten van het bedrijf te snijden.

In 2009 had het bedrijf nog 21 personeelsleden op de loonlijst, bij een omzet van zo'n 2,3 miljoen euro. Spaapen besloot de contracten van drie medewerkers per 1 januari 2010 niet te verlengen en nog eens twee contracten te beëindigen. Deze bezuiniging bleek onvoldoende om de voeten droog te houden.

Maatregelen

Toen Spaapen dat inzag, besloot hij ingrijpender maatregelen te nemen. Hij zegde per 1 april 2010 de huur op van de twee trainingslocaties die zijn bedrijf heeft in Utrecht aan het Furkaplateau en in Apeldoorn aan de Stationsstraat. Kort voor het faillissement trok de New Horizons Franchising Group de franchiseovereenkomst met het bedrijf van Spaapen in.

Bij het uitspreken van het faillissement waren de schulden fors opgelopen. Bij de lokale Rabobank staat de opleider voor vier ton in het krijt. De Belastingdienst krijgt nog 303.000 euro aan niet afgedragen loonbelasting over de laatste acht maanden. Andere schuldeisers, onder wie zaalverhuurders en externe docenten die freelance voor het bedrijf werkten, wachten op een bedrag van 225.000 euro. Het failliete opleidingsbedrijf heeft op zijn beurt een bedrag van 334.000 euro tegoed van Chief Communications, de privé-bv van directeur Spaapen.

De curator heeft met ondernemer Erik Boersma uit Elburg een overeenkomst over een doorstart van het opleidingsbedrijf bereikt. Voor een bedrag van 42.140 euro neemt hij de inventaris, voorraden en goodwill van het bedrijf over. Verder heeft Boersma regelingen getroffen met een leasemaatschappijen waar computers en auto's werden gehuurd. Twaalf van de zestien werknemers en enkele leaseauto's starten door in het nieuwe bedrijf.

Pril stadium

Curator Karskens vindt het te vroeg om te zeggen of dit de enige inkomsten zijn waarop de failliete boedel kan rekenen. Daarvoor verkeert het faillissement nog in een te pril stadium. Maar ook als de privé-bv van Spaapen wordt aangesproken voor de dikke drie ton die het opleidingsbedrijf nog te goed heeft, blijft er hoogstwaarschijnlijk weinig over als de vordering van de Belastingdienst - en die krijgt voorrang - is betaald.

In de komende maanden zal Karskens de ingediende vorderingen van crediteuren onderzoeken en verder speuren naar mogelijke andere bezittingen van de onderneming. 'In elk geval zal aandacht worden besteed aan de vordering op Chief Communications', stelt Karskens. Verder doet hij onderzoek naar onrechtmatig handelen van de bedrijfsleiding. Of daar ook iets uitkomt, is niet gezegd. Het is één van de dingen die een curator altijd onderzoekt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Boersma koopt failliet New Horizons Utrecht

Opleider New Horizons Learning maakt doorstart

Opleider New Horizons in Utrecht failliet

ICT-opleider onderzoekt effectiviteit training

Opleider verbindt student en bedrijfsleven

ICT-opleider New Horizons staakt activiteiten

New Horizons-vestigingen bundelen krachten

New Horizons vertrekt uit Apeldoorn

New Horizons gaat ROC-studenten opleiden

ROC Landstede koopt deel New Horizons

'Fraude bij NH veroorzaakte faillissement niet'

Curator verkoopt bezit NH Corporate Training

Curator krijgt bod op NH Corporate Training

NH Corporate Training is failliet na fraude

Rechter verbiedt misbruik naam New Horizons

New Horizons kan salarissen niet uitkeren

New Horizons doet cursussen in uitverkoop

Belastingdienst legt beslag bij New Horizons

Boersma aast op alle New Horizons-vestigingen

New Horizons daagt ex-franchisenemer

New Horizons Amsterdam draait door

New Horizons groeit in Europa

New Horizons kwam verplichtingen niet na

Koper opleider New Horizons gooit roer om

New Horizons huurt nieuw pand in Utrecht

Boersma bouwt New Horizons-imperium


Reacties

COW-BOYS zijn 't...

niet meer dan dat.

Eindelijk goed nieuws op ICT-opleidingsvlak, zeer onbetrouwbare verkopers die zich niet aan afspraken houden. Scoren, en commissie binnenharken. Niveau van de opleidingen was wel OK.

"directeur Ton Peter Spaapen" die lag even te Slapen!

De heer Spaapen is een opportunist puur sang, maar heeft weinig oog voor kosten en strategie en is erg impulsief, kortom van een bedrijf runnen heeft hij geen kaas gegeten. Dat New Horizons Learning op de fles is gegaan is 100% zijn schuld en derhalve erg triest voor de medewerkers. Het beste zal zijn dat de heer Spaapen zich zou terug trekken want hij heeft geen enkele toegevoegde waarde meer.

Haha dus een bedrijf dat ons vertelt dat we kennis tekort komen zag de crisis anno 2010 nogsteeds niet aankomen? Sorry hoor maar dan verdien je zo'n bedrijf ook niet te runnen lijkt me. Ik hoorde trouwens dat de vestiging in Den Haag op last van de verhuurder van het pand gesloten werd, iemand daar info over?

Dus zij betalen gewoon eventjes 8 (!) maanden geen loonbelasting?? En dan nog redden ze het niet?? Doe eens effe lekker gauw opdoeken die rotzooi!

De ervaringen met NH zijn niet best. De afspraken met de accountmanager leken prima, we konden 'goedkoper' een heel Windows traject afsluiten dan alles losse cursussen samen. Maar toen later maatwerk en aanpassingen gevraagd werd gaf men niet thuis.
Uiteindelijk toch goed gemotiveerd gestart, maar na enkele keren NH in Utrecht te bezoeken werd de reis er naartoe spannender en interessanter dan de cursus zelf. Het kijken van verschrikkelijke Amerikaanse filmpjes tijdens de zelfstudie/Walk-In cursus was slaapverwekkend en demotiverend. Ik heb de cursus niet afgemaakt en heb bij TSTC in Veenendaal een perfect, compact en intensief programma gevolgd en afgerond!

nou rovi, lijkt mij helemaal niet raar ! Je koopt het meest basale,uitgeklede traject (walk in) en verwacht later de hoofdprijs(maatwerk en specifieke aanpassing)...dat kan natuurlijk niet.

Het is leuk voor ze dat ze een doorstart hebben gemaakt echter is het wel zonde van de centen van dhr boersma, het bedrijf is NU ALSNOG gedoemd te falen... en zeker met de sales mensen die ze er nog wel hebben zitten... Hunten tot ze er bij neervallen en vervolgens over de schutting gooien en er nooit meer naar omkijken ;)

Ben het met genie eens, dit is een kansloze doorstart zeker zoals ik begrepen heb dat de heer Ton-Peter Spaapen nog als directeur betrokken is, want dit is de man die al het leed veroorzaakt heeft, deze man denkt dat hij alles is met zijn OJP gedachte maar in werkelijkheid bakt hij er niets van, deze man verdient een gevangenisstraf voor het leed wat hij veroorzaakr heeft.

Beste heer Boersma, Hou de heer Spaapen ver van u weg en vaar uw eigen koers want uit eigen ervaring weet ik dat de heer Spaapen erg goed is in lucht verkopen en geen oog voor de werkelijkheid heeft.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-30T09:41:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.