Opleiders hopen op betere tijden in 2010

2009 is het jaar waar menig ict-opleider niet met plezier op terug kijkt. Bedrijven sneden flink in hun opleidingsbudget en ict'ers werden minder opgeleid. 2010 moet ietsje beter worden. Ict-opleiders spelen daar met nieuwe leervormen en afspraken op in. Tijdens een bijeenkomst voor Microsoft-opleiders ging een aantal opleiders hierover in gesprek.

De opleiders hebben een slecht jaar achter de rug. 'Het was een moeizaam jaar', zegt directeur Marcel van den Berg van Twice IT Trainingen. Hij is bestuurslid van de Vereniging van ICT-opleiders (VOI). ‘We denken dat het dit jaar ietsje beter gaat.' Dat komt vooral door de aankondiging van nieuwe producten van bijvoorbeeld Microsoft. 'Bedrijven hebben lang niet geïnvesteerd in opleidingen voor hun werknemers. Zij voorzien dat de markt weer aantrekt en willen hun medewerkers trainen in de nieuwste technologie', zegt business development manager Frank van de Laarschot van Global Knowledge. Microsoft komt dit jaar bijvoorbeeld met Sharepoint 2010, een aantal opleiders verwacht daar veel mensen in te trainen.

Bedrijven zijn strenger geworden bij de keuze van een opleiding of opleider. Het mag allemaal niet te veel kosten. Ook de duur van de opleiding en het tijdstip is belangrijk. 'Bedrijven moeten nu met minder mensen het werk doen', zegt manager business unit ict-professionals Patrick Kersten van Computrain. 'Er wordt vaker gekozen voor zelfstudie in combinatie met examens.' De medewerkers moeten overdag ingezet kunnen worden, bedrijven kiezen graag voor een studie in de avonduren. 'Uit onderzoek blijkt dat het rendement dan afneemt. Het is lastig om je langer dan zes uur achter elkaar te concentreren, maar bedrijven kiezen er wel voor', zegt Van den Berg.

Afspraken

Ook worden er afspraken gemaakt over wat een ict'er aan het einde van de opleiding moet kunnen. Office Specialist gaf een eindgebruikerstraining bij de Gemeente Amersfoort waar uiteindelijk achthonderd mensen werden getraind. 'We boden eerst e-learning aan. Daarna werd gekeken in hoeverre mensen genoeg kennis hadden. Mensen die nog extra training nodig hadden konden terecht bij dertig sessies met een docent', zegt directeur Jelmer de Jonge. Deze vorm wordt steeds vaker aangeboden, merkt ook Computrain. De opleider sluit contracten met bedrijven met de belofte dat de ict'ers over bepaalde vaardigheden beschikken of een bepaald opleidingsniveau hebben.

Zelfstudie is een leervorm die erg past in deze tijd, merken de opleiders. E-learning is daarvan een voorbeeld. 'Dat moet dan wel onderdeel van een totaalpakket zijn', zegt trainer Remi Kok van Info Support. 'Wij bieden bijvoorbeeld een gemengde leervorm met traditionele lessen en zelfstudie', zegt Leo Cuijpers van The Academy. Zelfstudie werkt niet voor iedereen. 'Het ligt heel erg aan de deelnemers. Vroeger kochten deze mensen een boek. Toen kwamen ze ook niet in de klas', zegt Van den Berg. Een combinatievorm die Computrain bijvoorbeeld biedt, is een mentor. Deze belt de cursist dan op met de vraag hoe de voortgang gaat.

Een andere manier om een student te motiveren om alvast een examendatum af te spreken, zegt van Laarschot. 'Of je kan het opnemen in een persoonlijk ontwikkelplan', zegt De Jonge.

Nieuwe vormen

De opleiders denken ook aan nieuwe vormen van opleiden. 'De rol van de opleider verandert', zegt salesmanager Carlo Kalkman van Isential. Internet zorgt ervoor dat cursisten hun informatie al gevonden hebben, door e-learning hoeven ze eigenlijk niet meer in de klas aanwezig te zijn. 'Dat zie je ook in het reguliere onderwijs', zegt Cuijpers. Laarschot vult aan: 'Mijn zoon leert niet wat de informatie is, maar waar hij het moet halen.' Toch denken de opleiders dat de klassikale lesvorm voorlopig blijft bestaan. Ondanks de technologie hebben cursisten ook behoefte aan contact. Cuijpers: 'Cursisten willen ook met elkaar in contact komen. Je kan virtueel veel aanbieden, maar dat is toch anders dan wat je in de pauze ziet ontstaan.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als ik niet meer in de klas hoes te zijn, waar heb ik dan nog een opleider voor nodig? Een boek met CBT cursus kopen kan ik zelf ook wel. Als ik een cursus boek bij een opleider verwacht ik een docent voor de klas.

De reden waarom ik zelf een boek koop zijn de (in mijn ogen)belachelijke prijzen die gevraagd worden voor meerdaagse trainingen en de beperkte trainingen die 's-avonds gegeven worden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-11T10:11:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.