Speeddaten voor een ICT-baan

UWV koppelt 40 werklozen aan 9 werkgevers

Ziek was ze van haar ontslag, maar sinds eind 2010 zoekt Shirley Houtsma weer volop naar een baan als informatie-analist. Maar die zoektocht verloopt alles behalve makkelijk. Tijdens de Brancheweek ICT, die uitkeringsinstantie UWV van 21 tot en met 27 maart 2011 organiseerde, was er een kans voor haar. Veertig werkzoekende ict'ers mochten in Utrecht met negen werkgevers speeddaten.

Ziek werd ze er van toen ze te horen kreeg dat haar jaarcontract niet zou worden verlengd. De hele afdeling werd bij haar vorige werkgever opgeheven en per oktober 2009 werd ze werkloos. De ziektewet volgde en even overwoog ze de ict te verlaten. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus besloot ze geen grafisch ontwerper te worden. Ze koos voor een toekomst in de automatisering.

Vruchtbaar gesprek

Ietwat onwennig loopt Shirley Houtsma nu een kamer van het UWV-regiokantoor in Utrecht-Noord binnen. Met negen andere kandidaten wordt zij ineens geconfronteerd met allemaal mensen die ict-werk te vergeven hebben. Het lijkt een walhalla, het werk ligt bijna letterlijk voor het oprapen. Hoe tegenstrijdig. Al een halfjaar lukt het haar niet om aan de bak te komen en kwam ze niet verder dan een enkel ‘vruchtbaar gesprek'. Ze snelt naar de tafel van Ilionx, overlegt haar cv en gaat direct het gesprek aan.

Aan alle tafels wordt volop gepraat. De ruimte verandert van een stresshok in een soort sociale ontmoetingsplek. De ene werkgever scant vlug het cv, de ander kiest ervoor om eerst vragen te stellen en een derde laat de eerste stappen aan de kandidaat. ‘3,5 jaar ben ik nu werkloos en ik wil zo graag weer aan het werk als beheerder', klinkt het aan het ene tafeltje. ‘Hoe ziet jouw droombaan eruit?', wordt aan een andere tafel gevraagd. Na enkele minuten staan de eerste kandidaten op en zoeken zij naar een andere beschikbare werkgever om opnieuw een gesprek aan te gaan. De werkzoekenden kunnen kiezen uit Randstad, Centric, Klikwork, Ilionx, Proud Company, Tempo Team, LinkIT, Brunel IT en Flex & Flair.

Blij verrast

‘Het is verrassend hoe gemotiveerd deze mensen zijn', zegt Marieke Merkelbach van Brunel IT. ‘Ik heb nu vier gesprekken gevoerd, waarbij ik één face-to-face vervolgafspraak en één afspraak heb gemaakt voor een telefonisch vervolgonderhoud.' Ook bij ict-dienstverlener Centric gaat het ‘wel aardig' aan tafel. ‘Er zitten erg goede kandidaten tussen', zegt recruiter Wendy Ship. ‘Wij zoeken specifiek op beheer- en infrastructuurgebied, maar er komen ook testers en programmeurs voorbij. Die cv's nemen we maar voor ons collega's mee. Ook geven we elke kandidaat een flyer mee over onze eigen ict-banendagen.'

Voor Proud Company is de speeddate vooral een uitprobeersel. Het bedrijf is sterk in het plaatsen van buitenlandse medewerkers en het bedrijf zoekt uit of het interessant is om via het UWV Nederlanders te plaatsen. ‘Ik ben blij verrast', zegt directeur operations Wessel van Herwijnen. ‘Het niveau van de kandidaten is hoog, ik kan er met een aantal direct aan de slag. Ik kom vooral mensen tegen die de dupe zijn geworden van outsourcingstrajecten, bij bijvoorbeeld HP of Atos Origin. Mijn vervolgstap is om te kijken of er op lopende projecten een match is om mensen te plaatsen.'

Goede hoop

Of dat Shirley Houtsma zal zijn, is afwachten. Als zij door een bemiddelaar wordt geplaatst, dan moet er wel uitzicht zijn op een baan in vaste dienst. ‘En die liggen voor een informatie-analist niet voor het oprapen, helaas. De functies zijn er wel, maar die zijn bijna allemaal op strategisch niveau en dat wil ik niet. Ik wil niet settelen voor een baan die ‘in de buurt komt'. Ik weet dat ik daardoor in een niche zoek, maar ik heb goede hoop.'

Voor Houtsma is het wachten wat er uit het speeddaten bij het UWV gaat komen. Haar dagscore was in ieder geval één concrete mogelijkheid, bij Klikwork. Na een halfuur verlaat zij weer de ruimte en ze schat haar kansen na vandaag nog altijd klein in. Ze gaat verder, al is ze cynisch over de mogelijkheden van het speeddaten. ‘Ik denk dat ik ‘in file' kom, ik heb in ieder geval vijf bedrijven om achteraan te bellen.' De date bracht haar niet direct de mooie toekomst waarop zij had gehoopt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Vacatures bij UWV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-03-29T08:13:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.