Nieuw pand is onderdeel van nieuwe werkstijl

Op zoek naar je buddies in nieuw Oracle-kantoor

De werkplekken met zicht op de A2 zijn 's ochtends als eerste bezet. Oracle Nederland betrok half maart 2011 een nieuw pand met zo'n 650 flexibele werkplekken voor de 1050 medewerkers. Computable liet zich langs zogeheten ankerpunten leiden in het futuristische pand.

Het nieuwe onderkomen van Oracle is moeilijk te missen. Het nieuwe pand ligt pal aan de A2 bij Utrecht en grenst aan het achthonderd meter langgerekte winkelcentrum The Wall. Passerende automobilisten zien in de glazen achtergevel het logo van de leverancier staan.

De gevel met de ingang oogt zakelijk door de antraciete buitenwand en spiegelende ruiten. Na ontvangst aan een moderne receptiedesk loopt de bezoeker het atrium in recht op de O-bar af. In de strakke witte toog is de eerste letter van de bedrijfsnaam verwerkt. De hal biedt zicht op de drie verdiepingen van het pand. In één van de luie stoelen wacht een klant op zijn afspraak.

Hoe ver kan je gaan met tijd- en plaatsonafhankelijk werken? Die vraag stelde Oracle centraal bij de verhuizing naar een nieuwe locatie. Het credo is activiteitgerelateerd werken. Dat betekent dat voor verschillende werkzaamheden werkplekken worden opgezocht die bij de activiteit passen. Medewerkers hebben geen vaste werkplek, het pand heeft geen afdelingen, maar is ingericht in zones.

Ankerpunt

Directeur van Oracle Nederland, Reinier van Grieken, benadrukt dat de overgang naar het nieuwe pand meer is dan alleen een verhuizing. Volgens het bedrijf is het nieuwe pand onderdeel van een nieuwe werkstijl. Daarbij spelen vragen als: 'Hoe werken we met elkaar, bij de klant en met onze partners? Wat is de balans tussen werk en privé? Wat voor eisen stelt dit aan leiderschap?' De nieuwe werkvorm moet leiden tot betere samenwerking tussen de verschillende divisies.

De werkvloer is op alle drie de verdiepingen opgebouwd rondom een zogeheten ankerpunt. Vanuit de lift of het trappenhuis lopen medewerkers dit ankerpunt op. Daar staat een hoge lange tafel waar de koffie en kantoorspullen staan. Het ankerpunt loopt over in de teamgebieden. Daar zijn werkplekken ingericht voor groepen. Nog een zone verder liggen de stiltewerkplekken.

Medewerkers houden bij binnenkomst hun pas voor een kaartlezer. Het zogeheten CU-systeem meldt per SMS waar collega's zich bevinden. De achterliggende database koppelt de profielen van directe collega's aan de account van de gebruiker. Het systeem weet waar een collega zich bevindt zodra deze is ingelogd op het bedrijfsnetwerk. Het is niet bekend om welke collega het precies gaat. De collega's zijn geanonimiseerd tot buddy. Een systeem waarbij de namen bekend zijn, is volgens de ondernemingsraad in strijd met privacy-regels. Dan kan namelijk altijd worden nagegaan waar een collega zich op dat moment in het pand bevindt.

1400 parkeerplaatsen

In een vergaderruimte aan de kant van de A2 is het voorbijrazende verkeer niet hoorbaar. Vier lagen glas zorgen voor geluidsdemping. Technisch directeur van Oracle Nederland Sandor Nieuwenhuis kijkt naar de snelweg. 'Veel collega's vinden het wel rustgevend, die voorbijkomende auto's.' De werkplekken bij het raam blijken het meeste in trek te zijn. Nieuwenhuis vertelt dat door de verhuizing naar het nieuwe pand voorgoed is afgerekend met parkeerproblemen. 'Bij het oude pand in De Meern waren te weinig plaatsen. Dat zorgde voor gevaarlijke taferelen.' De nieuwbouw beschikt over 45 plaatsen voor gasten en 177 parkeerplekken voor personeel. Nieuwenhuis: 'Als we veel bezoek krijgen kunnen mensen ook hiernaast terecht, The Wall heeft 1400 plaatsen.'

In de stiltewerkruimte wordt een medewerker bij hoge uitzondering gestoord door rumoer van de rondleiding. De bureau's waaraan niet wordt gewerkt, zijn leeg. Medewerkers nemen iedere dag hun spullen mee omdat ze de volgende dag op een andere plek kunnen zitten.

De rondleiding voert door het bedrijfsrestaurant met open keuken via de Oracle University naar de werkvloer. Naast de verschillende typen werkplekken die op vijftien punten in het pand zijn versierd door kunstenaars valt op dat ook de vergaderruimten verschillend zijn ingericht. Er zijn ruimten waar medewerkers plaatsnemen aan een klassieke vergadertafel, maar andere vergaderruimten hebben loungebanken. 'Dat werkt goed bij een brainstorm', vertelt de opgewekte Oracle-woordvoerder Ria Lagerweij. Lagerweij kent al uitstekend de weg in het nieuwe pand. In het begin kon ze een door de werkgever verstrekte plattegrond goed gebruiken, maar inmiddels vindt ze eenvoudig de weg op de werkvloer van ruim 10.000 vierkante meter.

O-bar

Terug in de O-bar wordt het bezoek getrakteerd op een hapje en een drankje. Het loopt tegen zessen, de meeste buddies zijn al naar huis. Het pand mag dan 24 uur per dag open zijn, de meeste medewerkers werken nog steeds tijdens kantooruren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-26T14:21:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.