Zo creëer je een carrière-boost in 2017

Trends 2017

Het nieuwe jaar is begonnen. Een tijd waarin veel voorspellingen worden gedaan voor het komende jaar. Computable vroeg zijn experts hoe ict’ers hun carrière in 2017 een boost kunnen geven.

Berry Kersten - Agile consultant bij Improve Quality Services

2017. Nieuwe ronden en kansen voor je carrière! Maar hoe? Want jezelf (blijven) ontwikkelen is niet makkelijk. Er kunnen tal van redenen ten grondslag liggen waarom je leercurve niet meer zo snel stijgt.

De crux hierbij is je niet te focussen op de ‘wat’-vraag, maar juist op de ‘waarom’-vraag. De Japanners noemen dit Ikigai: ‘de reden waarom je elke dag opstaat’. Kort door de bocht is dit het snijvlak van spirituele elementen, zoals missie en roeping, en praktische en sociale elementen als wat de wereld nodig heeft en waar je voor betaald wordt.

Het kan dus geen kwaad om jezelf eens af te vragen waar je écht blij van wordt in je professie. Uiteindelijk kun je als kenniswerker met Ikigai doelgerichter met je carrièrepad omgaan, want stilstand is achteruitgang. Daarom is het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden essentieel. Kennis is immers een bron van competitief voordeel en het onderhouden van kennis is daarom van vitaal belang om jezelf wendbaar te maken in een snel veranderende wereld.

Iedereen heeft Ikigai, maar het is een zaak van bewustwording en keuzes maken. Sommigen ervaren dit als zweverig, maar beschouw 't eens als een alternatief voor bestaande theorieën over behoeften en motivatie!

Sheila Gemin – Carrièreadviseur

Het is de eeuwige vraag, moet ik mij nu specialiseren of wordt ik een generalist. In mijn opinie is specialisatie nog steeds key in een loopbaan van een ict’er. Ware het niet dat als je een pure specialist bent je niet altijd succesvol hoeft te zijn. Het bijhouden van kennis en het vergroten van je expertise is een voorwaarde.

Dus ja specialiseren is belangrijk en dan ook streven naar de ‘beste’ van je peers worden. Maar werk aan je zichtbaarheid. Je kunt er niet meer vanuit gaan dat je wel wordt opgemerkt aan de hand van je werk. Als werknemer binnen je bedrijf, als zzp'er in je markt. De komende jaren blijft het ondanks de vraag naar goede ict’ers belangrijk om je zichtbaarheid en daarmee je invloed te vergroten.

Dus schrijf opinies, doe mee in fora, houd een blog bij en doe meer met social media. Stel vragen en beantwoord vragen. Als je dat lastig vindt kun je er voor kiezen om daar een korte cursus in te volgen en of een specifieke communicatietraining in te volgen. 

John de Beijer – Marketingexpert bij MyCademy

Ik geloof dat continu leren nu en in de toekomst doorslaggevend is voor blijvend succes. We leven in globaliserende wereld waar disruptieve en technologische innovaties, zoals drones en zelfrijdende auto’s, aan de orde van de dag zijn. Vooruitblikken en Agile denken en doen, maken continue kennisontwikkeling een onontbeerlijke kerncompetentie voor elke it-professional binnen elke organisatie waar it een prominente rol speelt. Toekomstgerichte it-professionals omarmen continu leren als zowel persoonlijke en organisatorische waarde om blijvend inzetbaar te blijven en een cultuur van groei mogelijk te maken.

Joel Bennett - Manager IT-divisie bij Huxley IT

2017! Een jaar waarin de economie alsmaar beter gaat, het sentiment goed is en we langzaam naar een hoogconjunctuur gaan. Het is een fris nieuw jaar vol nieuwe kansen in een wereld die geregeerd wordt door de generaties x, y en zelfs al z! Waar 2016 een jaar was gevuld met online customer road maps, augmented reality en virtual reality, big data en zelfs in-app ervaringen is het voor 2017 nog afwachten welke trends blijven en welke vervangen worden.

Maar hoe ga je hier mee om als je juist in 2017 op zoek gaat naar een nieuwe functie of je carrière een boost wilt geven? Het antwoord is simpel: verbreding. De it-trends zijn sneller, heviger en het zijn er steeds meer. Volledige omgevingen worden geautomatiseerd, alles gaat de cloud in en DevOps viert hoogtij! De traditionele it’er wordt vervangen door de it’er die in staat is om ook buiten zijn eigen specialisme te kijken. Opdrachtgevers zoeken medewerkers die inventieve projecten hebben gehad en bijna multidisciplinair zijn om flexibel met de organisatie mee te kunnen veren.

Mocht je in 2017 je carrière een impuls willen geven, zorg er dan voor dat je meer kan dan alleen je eigen specialisme!

Mark Karsch - Directeur van MK Digital

Ik heb drie tips om je loopbaan dit nieuwe jaar een impuls te geven.

1. Dankzij de blijvende discussie of mbo’ers nu wel of niet succesvol zijn opgeleid en de juiste dingen weten blijft voor deze groep het belangrijkste element om een baan te krijgen. De concurrentie is enorm en dit blijkt in de praktijk de enige manier om je succesvol te onderscheiden van de markt.

2. Probeer niet te solliciteren vanuit rancune tegenover je huidige werkgever. Hoe frustrerend de persoonlijke ontwikkelingsplannen ook zijn bij sommige partijen (of het gebrek daaraan), de noodzaak om je minimaal twee tot drie jaar te committeren aan een werkgever telt. Meer dan ooit willen werkgevers ook weten aan wat voor projecten je hebt gewerkt. Wat is je gevoel voor verantwoordelijkheid en welke verantwoordelijkheden kun je aan en wat doe je met de kansen die je krijgt aangeboden.

3. Als je dan toch weg wil, weet dan met wie je samenwerkt. Er zit veel diversiteit in de recruiters op de huidige markt. Probeer die personen te vinden die eerst beginnen over jouw carrière ambities in plaats van de personen die zeggen dat ze een mooie uitdaging hebben. Hoe weet iemand wat voor jou de logische volgende stap is? Wil jij technisch de diepte in of wil jij gaan leiding geven aan een team? Of vind jij de financiële elementen van een functie profiel veel interessanter. De markt is continue in beweging en het is een kopers markt. Kies bewust en kies voor de lange termijn. De markt is goed en wel aan het herstellen en de echte vlucht in salarissen zal pas rond 2018 komen.

Claudette Martens - oprichtster van Neomax

Tegenwoordig stimuleer ik it’ers om hun eigen onderneming op te zetten. Vaak is dat extra zetje net wat ze nodig hebben. Het is inspirerend om jonge ondernemers een kans te geven in een wereld vol moordende concurrentie. Als investeerder word je daarbij gedreven om een maximale return on investment te behalen.

Mijn advies voor ict’ers is: als je er over nadenkt om voor jezelf te beginnen, wacht dan niet te lang en grijp die kans! Wie niet waagt, wie niet wint. Dit vergt uiteraard lef, maar het komt vooral neer op doorzettingsvermogen. Er zullen in de toekomst allerlei mengvormen ontstaan tussen werken in loondienst en zelfstandig ondernemerschap. Parttime in loondienst en parttime ondernemerschap gaan hand in hand. Bereid je hier nu vast op voor, want dan creëer jij een voorsprong.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Nog een aanvullende tip: als je je doel wilt bereiken, leg dan niet alleen je doel vast maar beschrijf ook hoe je daar wilt komen. Want hoe je je doel wilt bereiken, is nog veel belangrijker voor succes, dan welk doel je wilt bereiken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-12T12:30:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.