Zo krijg je als ICT’er meer salaris in 2017

DevOps- en Agile-specialisten blijven populair

Ict’ers zijn gewild, dat is algemeen bekend. Maar wat zijn dit jaar de populairste ict-functies? En hoe kun je als ict’er een salarisverhoging bij je werkgever realiseren? Computable sprak met Mark Karsch, eigenaar MK Digital, en Remco Kruithoed, director operations SQS, om antwoord te krijgen op deze vragen.

Volgens Mark Karsch, eigenaar MK Digital, zijn er drie punten nodig om salarisverhoging te realiseren. Hij meent dat je als ict’er vooral goed op de hoogte moet zijn van de financiën van het bedrijf. ‘Dat houdt dus ook in dat je moet weten wat de budgetten van je leidinggevende zijn’, vertelt hij. 'Uiteindelijk moet je via je manager realiseren dat er aan het eind van de maand meer geld naar je rekening wordt overgemaakt. ‘Probeer met hem of haar doelstellingen op papier te krijgen. Bij het behalen van deze doelstellingen kun je vervolgens over je salaris onderhandelen.’

‘Het is een cliché, maar om salarisverhoging te realiseren moet je meegaan met nieuwe ontwikkelingen’, vertelt Remco Kruithoed, director operations SQS. Hij is van mening dat het daarbij belangrijk is om expliciet te praten over deze ontwikkelingen, in plaats van de veelal gehanteerde term bijblijven. ‘De mate waarin veranderingen momenteel optreden zorgt ervoor dat traditionele leercurven voor ict'ers niet van toepassing zijn’, vervolgt hij. ‘Bijblijven suggereert iets passiefs, wat in deze tijd niet meer passend is bij de huidige werkpraktijk. Je moet als ict’er actief mee-ontwikkelen om mee te gaan in de snelheid van verandering.’

DevOps en Agile breken door

‘Binnen het testvak zie je dat testautomatisering, Agile en DevOps nu daadwerkelijk op grote schaal hun intrede doen bij bedrijven', schetst Kruithoed. 'Na de ‘innovators’ en ‘early adapters’ gaat ook de zogenaamde ‘majority’ ermee aan de slag. Een ict’er die in staat is actief invulling te geven aan zijn eigen ontwikkeling en de aansluiting weet te vinden bij deze ontwikkelingen vergroot zijn marktwaarde wat uiteindelijk ruimte geeft voor financiële groei.’

Deze doorbraak bij Agile en DevOps, betekent volgens Kruithoed dat er veel vraag is naar specialisten op dit gebied. 'DevOps- en Agile-testers zijn onmisbaar in 2017. Deze functies waren in 2016 al populair en ik denk dat dit beeld gelijk zal blijven. Zoals gesteld, zijn er veel organisaties die tot de ‘majority’ behoren. Zij gaan nu hun werkwijze en -processen aanpassen op de DevOps- en Agile-ontwikkelmethode. Dat zal eerder voor een verdere piek in capaciteitsvraag zorgen dan dat er een significant nieuw profiel ontstaat of gevraagd worden. Daarom is het voor ict’ers belangrijk om zich te specialiseren in hun vakgebied. Daardoor kunnen ze uiteindelijk toetreden tot de hogere niveaus.’

In de ogen van Kruithoed moeten DevOps- en Agile-specialisten het ontwikkelproces begrijpen, testactiviteiten in samenwerking met ontwikkelaars uitvoeren en in staat zijn om de kwaliteit van het Agile-werkproces te verbeteren.’ Daarnaast ziet hij dat testautomatiseerders erg gewild zijn. ‘Dat betreft mensen met een duidelijk technisch profiel. Zij moeten testautomatisering-frameworks ontwikkelen, klanten adviseren over de te voeren automatiseringsstrategie en helpen bij toolselectie-trajecten.’

Ook Karsch benoemt DevOps- en Agile-specialisten tot de populaire ict-functies van 2017. Hij meent dat dit komt door de huidige staat van de markt, waarbij het fenomeen ‘software is everywhere’ een groeisport maakt. ‘Ook blijft er een grote vraag naar netwerk engineers’, vult de directeur aan. ‘De Nederland ict-markt zoekt mensen die verstand hebben van infrastructuren die met elkaar kunnen communiceren of data kunnen uitwisselen. Omdat het onderwijs hopeloos achterloopt op het aanleveren van deze mensen, zal het tekort nog wel even aanhouden.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Die bedrijven die naar bepaald talent zoeken kunnen er ook eens over gaan denken om dat talent te helpen zich te ontwikkelen. En dan niet alleen bij schoolverlaters maar iedereen.

Johan, je vraagt wel erg veel hoor. Voordat je talent kan ontwikkelen moet je dat kunnen herkennen en heb je ook zelf materiekennis nodig. En dat gaat dieper dan veel CVtjes uit de gewenste hoek "gelezen" hebben.

Ik lees dat het onderwijs hopeloos achterloopt. En wat zou het onderwijs moeten doen? Onderwijzen en in overgewaardeerde hypes van DevOps en Agile? Ik mag het toch niet hopen dat het onderwijs ook deze prietpraat kant op gaat waarbij het proces belangrijker is dan de inhoud. Leer de mensen nu maar over systemen en programmeren dan kan in het werk verdere ervaring opgedaan. Over het onderwijs zou je wel kunnen zeggen dat er meer geld heen moet en financiële barrières weggenomen worden voor het volgen van onderwijs. Dan moet het onderwijs eerst maar eens serieus genomen worden. Maar om het nu als hopeloos weg te zetten?Agile en DevOps, dat is pas hopeloos.

Dit soort verhalen lees ik nu al 25 jaar. In Nederland weigert men gewoon op salaris te concurreren. Als je als developer er op vooruit wil gaan moet je emigreren naar de VS. Het gaat hier niet gebeuren.
@Louis: devops en agile zijn niet overgewaardeerd, eerder onder gewaardeerd.

Het onderwijs leert de mensen schaatsen maar niet hoe ze wedstrijden kunnen winnen. Zelfs toen wij nog middenin het onderwijs zaten riep het bedrijfsleven al dat het onderwijs geen kant en klare medewerkers opleverde en dat is vandaag de dag nog steeds zo. Maar met klagen dat het niet goed is schiet je bijzonder weinig op. Los van dat is het nogal asociaal dat je als bedrijf gaat verwachten dat een overheid jouw toekomstige medewerkers volledig op gaat leiden zodat je die kosten volledig op de samenleving af kan schuiven.

Als je kijkt hoe de Finnen het nu aan willen gaan pakken is wellicht een stap in de goede richting waarbij de studenten zelf aan mogen geven welke zaken ze willen gaan leren waarbij niet de theorie als uitgangspunt wordt genomen maar het ontwikkelen van vaardigheden.

Het salaris van een manager in Nederland ligt vele malen hoger dan dat van een senior ontwikkelaar en full-stack engineer/consultant. Een manager in het middle mgmt van een top 100 bedrijf harkt al snel 8k/9k per maand naar binnen, daar waar een developer of consultant niet veel verder komt dan 5k. Als bedrijven echt goede technische mensen willen met ervaring zullen ze meer moeten gaan schuiven, anders kiezen werknemers met een grote set aan vaardigheden een doorgroei traject in functies buiten de techniek. In de VS zijn ze hier al lang achter, Europa en met name Nederland heeft nog steeds een management cultuur en dat weerspiegelt in de kwaliteit van onze technische dienstverlening en innovatie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-19T13:00:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.