Vrouw in it? Zo bereik je de top!

Elk techreus is er mee bezig: diversiteit en inclusie. Maar hoe groei je als vrouw door naar de top? Dat werd drie vrouwen in een panelgesprek tijdens Splunk .Conf2017 gevraagd. Het draait om een plan opstellen, risico’s durven nemen en prioriteiten opstellen.

Tijdens het gebruikersevent Splunk .Conf2017 in Washington werd een panelgesprek georganiseerd over diversiteit en inclusie. Deelnemers waren onder meer Tracy Edkins (hoofd personeelszaken bij Splunk), Victoria Espinel (president en ceo bij BSA, The Software Alliance) en Dee Dee Helfenstein (vicepresident bij it-bedrijf Booz Allen Hamilton). Zij geven drie tips voor vrouwen om een topfunctie binnen de it-wereld te bemachtigen.

"Stap uit je comfort zone en kies voor een baan waar je bang voor bent"

1. Stel een plan op
Voor iedereen die een volgende stap in zijn of haar carrière wil bereiken geldt: stel een plan op. Wat wil je precies bereiken? En hoe ga je dit doen? Denk hierbij na over welke vaardigheden die je nodig hebt, maar ook wie je nodig hebt. Met wie moet je relaties opbouwen om je doel te behalen? Het is makkelijk om tijdens netwerkevenementen het gesprek met bekenden aan te gaan, maar je moet juist een relatie opbouwen met nieuwe mensen die je kunnen helpen aan een volgende stap in je carrière.

2. Neem risico’s
Blijf niet te lang hangen in wat je (goed) kan. Ga juist nieuwe uitdagingen aan en neem hierbij risico’s. Een nieuwe stap in je carrière kan riskant voelen, maar het brengt juist kansen. Wanneer je een bepaald senior-niveau hebt bereikt, is het tijd voor een nieuwe baan of functie, stellen de dames. 

De vrouwen stellen hierbij dat zelfvertrouwen van belang is. ‘Fake it until you make it’. Zet je angsten tijdelijk opzij en ga er volledig voor. Want iets wat in het begin eng lijkt, wordt door ervaring steeds minder eng. Ook dan moet je weer uit je comfort zone stappen op zoeken naar iets waar je wel bang voor bent.

3. Stel prioriteiten
Om aan de juiste zaken prioriteit te geven, maken de panelleden een vergelijking met het jongleren van ballen. Er zijn drie soorten ballen: rubber, plastic en glas. Huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen en schoonmaken, worden gezien als de rubberen ballen. Wanneer deze op de grond vallen is er weinig aan de hand. Die blijven namelijk stuiteren.

Ook de plastic ballen vormen geen probleem. Als deze vallen, blijven ze namelijk heel. Dit staat voor taken met weinig tot geen prioriteit. Prioriteit moet worden gegeven aan de glazen ballen. Die gaan namelijk kapot als ze vallen en zijn daarom van belang.

Diversiteit doorvoeren

De dames stellen dat (het gebrek aan) diversiteit diepe wortels heeft en dat dit niet zomaar opgelost wordt. Wel stellen ze dat we er over kunnen leren en proberen een verandering in gang te zetten. Veranderingen gebeuren namelijk niet vanzelf, er moet intentie voor zijn.

En die intentie moet uit de bovenste laag van de organisatie komen. Het management moet zich toewijden aan diversiteit en inclusie. Zo is het aan te raden dat er altijd een executive verbonden is aan elk diversiteitsinitiatief. De volgende stap is om diversiteit onderdeel te maken van de bedrijfscultuur.

Tot slot stellen de panelleden dat gerespecteerde it-bedrijven al bezig zijn met een diversiteit- en inclusiebeleid. Ze adviseren om niet zelf het wiel uit te vinden, maar naar deze reuzen te kijken om te zien wat zij doen, wat hierbij werkt en wat niet werkt.

Computable Awards 2017

Ook Computable kijkt naar diversiteit in de it-wereld. Daarvoor heeft het dit jaar de Digital Leadership & Diversity Award geïntroduceerd. Voor deze onderscheiding zoeken Computable en RightBrains naar managers en bedrijven in het digitale werkveld die diversiteit op de werkvloer stimuleren. De vijf genomineerden zijn:

De prijs wordt op 31 oktober uitgereikt tijdens de Computable Awards 2017.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat wordt de volgende "uitdaging" voor de tech-reuzen? Zo veel mogelijk gender-neutrale mensen in de top?

Mensen moeten in de top komen omdat ze capabel zijn om een bedrijf te leiden, niet omdat ze toevallig man, vrouw of neutraal zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-12T14:00:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.