'Vrouwen zijn het antwoord op het ict-tekort'

Interview Reshma Saujani, oprichtster Girls Who Code

Reshma Sauani (Girls Who Code) spreekt tijdens SAS Global Forum.

Er werken te weinig vrouwen in de ict-sector, terwijl zij wel het tekort aan ict’ers kunnen oplossen. Om hen te enthousiasmeren voor ict, moet er behoorlijk wat veranderen. Voornamelijk op cultureel vlak. Dat vertelt Reshma Saujani, oprichter van het Amerikaanse initiatief Girls Who Code, tijdens SAS Global Forum, de conferentie van SAS die deze maand in Dallas plaatsvindt.

Saujani haar ouders vluchtten in de jaren zeventig uit het Afrikaanse Oeganda naar de VS. Zij zijn engineers en in dit land is er veel vraag naar deze technici. Ze start haar carrière in financiële dienstverlening, maar vindt dit niet leuk. Ze neemt ontslag en besluit de politiek in te gaan. ‘Ondanks dat ik de verkiezingen verloor, was dit de beste tijd van mijn leven’, vertelt ze. ‘Ik realiseerde me namelijk twee dingen. Ten eerste dacht ik dat ik zou breken als ik ergens in faalde. En dat gebeurde niet. Ten tweede kwam ik veel jongens tegen in het ict-onderwijs, maar nooit vrouwen.’ Dat was voor haar reden om een bedrijf op te richten dat meiden leert coderen.

Ze gelooft namelijk dat vrouwen het antwoord op het tekort aan ict’ers bieden. ‘Het aandeel van vrouwen in tech was vroeger veel hoger, maar dit aandeel blijft in de sector dalen. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste komt het door het imago van een ict-beroep en de westerse cultuur. 'Programmeurs worden door Amerikaanse meiden als een stereotype gezien: een man in een hoodie die vanuit zijn kelder code schrijft met een blikje energiedrank in zijn handen. En ook worden meiden ontmoedigd om een baan in stem (science, technology, engineering en mathematic - red.) te ambiëren. Er wordt gezegd dat ze niet slim of goed genoeg zijn voor deze mannenwereld en op die manier worden ze weggeduwd uit deze sector.’

Perfectie

"Vrouwen hebben moed nodig om hun aangeleerde streven naar perfectie los te laten"

De tweede reden waarom er weinig vrouwen in ict werken, is vanwege de opvoeding van kinderen in Amerika. ‘Jongens worden geleerd dapper te zijn, terwijl van meiden perfectie wordt verwacht. Jongens slingeren aan hangrekken in de speeltuin, terwijl meiden netjes moeten blijven. Meiden worden beschermd tegen falen en afwijzing en worden op deze manier verslaafd aan perfectie.’

Die perfectie blijven vrouwen in westerse landen aanhouden. Dit leidt volgens Saujani bij volwassen Amerikaanse vrouwen tot twee dingen. ‘Vrouwen zijn vermoeid en worden depressief. Want altijd perfect zijn, maakt ongelukkig. Bovendien krijgen vrouwen het idee dat ze voor alles perfect moeten doen. Zo solliciteren we enkel om banen waar we volledig aan de kwalificaties voldoen, terwijl mannen al solliciteren als ze aan zestig procent van de kwalificaties voldoen.’

In haar ogen hebben vrouwen moed nodig om het streven naar perfectie los te laten. En dat kan door middel van coderen. ‘Coderen is een metafoor voor moed. Het is een proces van imperfectie en falen. Iets wat lastig is voor perfectionisten. Zo merk ik vaak dat meiden liever geen code laten zien dan potentieel verkeerde code.’

Moed

‘Meiden gaan de wereld veranderen, maar om hen enthousiast te krijgen voor de ict-sector moet er nog wel wat veranderen.’ Ze geeft drie adviezen. ‘Allereerst moet de cultuur veranderen. Meiden moeten niet tegenhouden worden om in deze sector aan de slag te gaan. Het zou mooi zijn als hier ook rolmodellen voor komen die het ‘nerd zijn’ promoten. Vervolgens moeten meiden samengebracht worden in een omgeving waar ze kunnen leren en waar ze mogen falen. Tot slot moeten vrouwen leren om moedig te zijn in plaats van perfect.’

Aan het aanleren van moed kan de omgeving bijdragen. Zo kan een ouder een kind stimuleren om ook activiteiten door te zetten waar ze niet goed in zijn en leren omgaan met falen en moeten mannen meer samenwerken met vrouwen en om elkaar beter te begrijpen, vindt Saujani. Ze sluit af met de opermkering dat je moet doen wat je wilt. ‘Vind wat je echt leuk vindt en doe dat. Dus stop ook met een baan als het je niet gelukkig maakt. We hebben het altijd over het maken van de volgende carrièrestap, maar we moeten nadenken over wat ons echt gelukkig maakt. En durf ook activiteiten te doen waar je niet goed in bent. Ik ben bijvoorbeeld niet goed in yoga, maar doe het wel. En laat daarbij je perfectie los, dat je ook kleine overwinningen kan vieren zonder je met anderen te vergelijken.’

Girls Who Code

Girls Who Code, opgericht in 2012, is een Amerikaanse non-profitorganisatie om - met name - meiden op de basisschool te leren coderen. Dit met het doel om meer meiden warm te maken voor de ict-sector. De organisatie helpt scholen bij het opzetten van ‘clubs’ waar de meiden de na schooltijd ict-lessen volgen. Inmiddels zijn er zo’n zesduizend clubs in de VS. Dit moet groeien tot 21.000. De organisatie heeft zo’n 180.000 meiden bereikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Ze sluit af met de opmerking dat je moet doen wat je wilt. ‘Vind wat je echt leuk vindt en doe dat. Dus stop ook met een baan als het je niet gelukkig maakt. We hebben het altijd over het maken van de volgende carrièrestap, maar we moeten nadenken over wat ons echt gelukkig maakt"

Vrouwen zijn over het algemeen niet gelukkig als ICT er , ze praten liever met mensen dan computers en daar gaat een reclamecampagne niets aan veranderen. De dame in kwestie is zelf ook geen ingenieur geworden maar een ondernemer en dat zegt alles over dit artikel.

In Nederland heerst een semi-intelligente stroming die denkt dat met een campagne(lees propaganda) mensen iets te laten doen wat ze eigenlijk niet willen alsof de doelgroep te dom is om zelf te weten wat wel of niet leuk/interessant vinden

Lekker generaliserend in ieder geval. De opmerkingen die ze maakt zegt meer over haar (opvoeding) dan over iemand anders.
Meisjes streven naar perfectie Jongens niet. Beter is om te zeggen ik streefde naar perfectie anderen niet..
Ook is het tekort aan meisjes in de techniek niet iets van de laatste jaren maar in ieder geval al sinds 1980.
Er zijn dan ook al zeer veel initiatieven zoals die van haar geweest sinds die tijd.

Jammer dat ze zelf ook niet in de techniek wil en daarmee een sterk argument verliest om anderen het wel te laten kiezen.
Gelukkig voor haar zijn er genoeg rolmodellen om uit te kiezen.
Overigens willen ook veel jongens niet meer in de techniek. Je maakt vuile handen is de algemene gedachte en men kiest liever voor manager wat dan ook nog eens beter betaald.

Maar aan de andere kant is het altijd goed als er meer aandacht is voor techniek.
Interessant is om te kijken hoeveel van de 180.000 nu uiteindelijk wel voor ICT hebben gekozen.

Corne geeft aan dat we al meer dan 40 jaar hezelfde liedjes horen over een tekort aan vrouwen in de techniek en het lukt ondanks alle positieve discriminatie maar niet om vrouwen (of zijn het meiden?) enthousiast te krijgen voor het 'coderen' in de IT. Reshma Saujuni lijkt zelf hier ook weinig enthousiasme voor te hebben want ze was eerst in de financiële dienstverlening werkzaam, toen in de politiek en uiteindelijk in de non-profit sector met een slap verhaal en een riant salaris.

Als je naar de Scandinavische landen kijkt zie je meer vrouwen kiezen voor traditionele vrouwen beroepen. Maw vrouwen weten wat ze willen en kiezen daarvoor. De IT industrie zal zich daar uiteindelijk bij neer moeten leggen want al die propaganda om meer vrouwen de IT in te lokken kan beter besteed worden aan het aanpassen van banen in de IT naar wensen wat vrouwen willen. Dat geldt overigens ook voor de mannen (en andere genders).

Quote 'Er werken te weinig vrouwen in de ict-sector'
Is dat een constatering of een persoonlijke mening ? Hoeveel vrouwen werken er precies in de ICT ?

Ik ben niet geïnteresseerd in vrouwen of mannen in de ICT ik wil gewoon competente collega's en als dat een kanarie met een gouden snavel is vind ik dat prima !
Heb in het verleden zoals reeds eerder vermeld buitengewoon prettig samen gewerkt met een zeer competente dame, en ben recentelijk ook weer gecharmeerd door een dame waar ik gewoon mee kan praten als ik mag verwachten van een gekwalificeerde vakspecialist.

Echte goede techneuten (dat is wat ik van goede ict'ers verwacht) zijn mensen die werkelijk geïnteresseerd zijn in hun vak. Iemand die een leuk clubje van lotgenoten opricht ipv zichzelf in het vakgebied van interesse te verdiepen is geen goede techneut maar gewoon een louche zakenman (ehhm zakenvrouw that is).

Absouluut vrouwen zouden het vermeendde tekort aan ICTers kunenn oplossen. Net zoals ze het tekort aan mensen in de zorg, het tekort aan taxichauffeurs en het tekort kraanmachinisten kunnen oplossen.

Maar laat vrouwen alsjeblieft geen boolshit baantjes verzinnen... Geloof me, daarin zijn kerels echt veel beter !

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-05-09T11:00:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.