Debby Slofstra leidt Schneider Electric Nederland

Duurzaamheid en voorspellend onderhoud speerpunten in strategie

Schneider Electric benoemt Debby Slofstra tot landendirecteur van Nederland. De topvrouw kwam drie jaar geleden in dienst bij het Franse technologiebedrijf als vicepresident voor de divisie Gebouwen. Nu treedt ze in de voetsporen van Paul Bron, die binnen Schneider vicepresident E-commerce voor Europa wordt. Computable spreekt de kersverse directrice over haar ambities voor het technologiebedrijf.

Wat doet Schneider Electric precies?
‘Schneider Electric is een groot bedrijf dat actief is in ruim honderd landen. Wij leveren energietechnologie en automatiseringsoplossingen voor onder meer woningen, gebouwen, datacenters, infrastructuur en de industrie. Het gaat om zowel hardware- als softwareoplossingen. We bieden oplossingen voor alles waar energie doorheen stroomt. Denk aan energiepanelen, een transformator, laadpalen, sensortechniek, gebouwbeheersystemen, en machinebouw voor bijvoorbeeld een order-picking-systeem in een distributiecentrum.’

Waar ligt de focus Schneider Electric in Nederland?
‘In Nederland hebben we een mooie mix tussen drie pilaren. We staan bekend om ons werk in het datacenterlandschap. Zo bedienen we Smartdc, een groot datacenter van de regio Rotterdam, als klant. Wij bieden diverse producten, waaronder EcoStruxure. Dat is een configureerbare en rack-gebaseerde oplossingen die stroom, koeling, beheer en beveiliging samenbrengen om it-implementaties in Edge-omgevingen te ondersteunen.

Daarnaast doen we veel voor de machinebouw, de zogeheten original equipment manufacturer, afgekort oem. Met EcoStruxure Machine helpen we klanten om machines aan het internet te verbinden - industrial internet of things, iiot - om zo beslissingen te maken over deze slimme apparaten. Een van onze Nederlandse klanten op dit gebied is Vartex Laundry Technology.

Tot slot hebben we in de afgelopen jaren een vlucht gemaakt in de utiliteitsbouw/vastgoed. In deze sector helpen we vastgoedprofessionals door middel van de inzet van internet of things om duurzame gebouwen te bouwen en beheren. Denk hierbij aan het Deloitte-hoofdkantoor The Edge aan de Amsterdamse Zuidas of CBRE’s kantoor The Core. Die zijn beide uitgerust met technologie van ons.

Duurzaamheid is namelijk voor Schneider Electric een belangrijke pijler. Wij geloven dat we met onze producten en oplossingen hier ook echt een steentje aan kunnen bijdragen. We zien dit als onze plicht om Nederland energie zuiniger te maken.’

"We zetten in op voorspellend onderhoud voor gebouwen"

Hoe zetten jullie in op duurzaamheid?
‘De wereld wordt enerzijds steeds meer elektrisch en anderzijds wordt alles digitaal. Door deze twee factoren te combineren, krijg je duurzaamheid. Wij helpen organisaties met de technologische oplossing en proberen daarnaast ook bewustwording bij mensen te creëren door hen bijvoorbeeld te stimuleren om daadwerkelijk te leren hoe ze zelf een energieoplossing kunnen gebruiken en zo energie kunnen besparen.

Daarnaast geloven wij in de kracht van een open landschap en de samenwerking met onze ketenpartners. Onze producten zijn vrijwel allemaal connectable met de cloud, en wij integreren met software en hardware van derden. Op die manier ontstaat er geen afval als een klant een nieuw product wil aanschaffen. Dat draagt weer bij aan de langetermijnvisie en duurzaamheid.’

Schneider Electric investeerde onlangs in Planon. Wat zijn de plannen?
‘Planon levert software op gebied van facilitair management en maakt gebruik van realtime-analyses. Deze inzichten dragen bij tot een hogere efficiëntie. Ook helpt het facilitair managers het risico op gebruikersklachten te verkleinen. Het monitoren van luchtkwaliteit en temperatuur leidt tot meer veiligheid, gezondheid en comfort.

Via deze investering zetten we vooral in op voorspellend onderhoud - predictive maintenance - voor gebouwen. Met zo’n oplossing is het bekend op welk moment welke onderdeel onderhoud nodig heeft. Dit is natuurlijk kostentechnisch interessant, maar ook op de lange termijn biedt het voordelen voor de gebruiker. Want door het onderhoud te optimaliseren, kan een product langer mee. Dat draagt weer bij aan de duurzaamheid van een gebouw.’

Welke opdracht heb je vanuit de Franse directie meegekregen?
(Lachend) 'Goed door blijven gaan. Nederland is een land dat altijd iets beter of mooier wil maken en dat is een heerlijke cultuur om innovaties in door te voeren. We hebben een goede balans tussen bestaande producten en de ontwikkeling van nieuwe producten. In Nederland lopen we op sommige vlakken echt wel voor op andere landen, zoals bijvoorbeeld de bewustwording rondom slimme steden. Dat is iets wat echt nodig is om toekomstproof te zijn.’

Debby Slofstra

Debby Slofstra is sinds eind 2017 in dienst bij Schneider Electric als vicepresident voor de divisie Buildings. Die divisie helpt bedrijven bij het bouwen en beheren van energie-efficiëntere, duurzamere en gebruiksvriendelijkere gebouwen. Nu groeit ze door tot algemeen directeur. Ze is geschoold in geschiedenis, startte in de jaren negentig in de it-wereld als programmeur, om vervolgens door te groeien in de commercie (account director finance bij Ordina). Sinds 2011 werkt ze in de bouw- en technische sector, waar ze commerciële directeursfuncties bekleedde bij onder meer Imtech en Honeywell.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-07T14:58:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.