De nieuwe banen liggen in Lissabon en Dundee

Wie op zoek is naar een nieuwe baan, pakt de koffers en vestigt zich in Lissabon of het Schotse Dundee. Twee van de 21 ‘places of the future’ wereldwijd waar volgens Cognizant dankzij innovatieve toepassing van it een groot arbeidspotentieel is.

Het rapport ‘Center for the Future of Work’ volgt op de studie ’21 Jobs for the Future’ dat Cognizant in november 2017 uitbracht. De Amerikaanse it-dienstverlener, met een kantoor in Amsterdam, brengt in herinnering dat steden als Manchester, Detroit, Cambridge en een regio als Silicon Valley niet veel voorstelden voor de industriële revolutie, ontwikkeling van de automobielindustrie en informatietechnologie. Een speciale mix van omstandigheden zorgde voor een omwenteling in die gebieden. Cognizant vraagt zich af waar iets dergelijks zich nu afspeelt. Voortbordurend op de vaststelling dat de ‘nieuwe banen’ iets van doen hebben met algoritmen, automatisering en kunstmatige intelligentie.

Blik op Mars

"Een meeslepende manifeste bestemming wacht in cyberspace"

Waar gebeurt het? Lissabon, Dundee, Tallinn, Atlanta, Sacramento, Toronto, Portland, Tel Aviv (het rapport spreekt van Silicon Wadi), Sӑo Paulo, Nairobi, Lagos, Kochi, Da Nang, Shenzhen, Songdo, Haidian Qu en Wellington. Aangevuld met het Nieuwe Hanzeverbond: regio’s wereldwijd die onderling sterk met elkaar zijn verbonden, niet via schepen zoals vroeger tussen de Hanzesteden, maar via digitale code. De ruimte ('Outer Space'): denk aan de herontdekking van de maan, de blik op Mars. Er is een nieuwe Eeuw van Ontdekkingen gaande. De 20-ste toekomstplaats is Uithoekland (‘Remotopia’): iedereen is met elkaar verbonden; je kunt overal werken. En ten slotte de denkbeeldige ruimte (‘Virtual Space’): Een meeslepende manifeste bestemming wacht in cyberspace - voor de toekomst van werk, spel en alles daartussenin.

Factoren

Welke factoren dragen bij aan de uitverkiezing tot toekomstige werkomgeving? Cognizant heeft een gedetailleerde methodologie gebruikt om de 21 plaatsen te selecteren. Daarbij is de metafoor van een atoom gebruikt, bestaande uit een kern en elektronen. De kern bestaat uit de drie componenten (die elk zijn beoordeeld op een schaal van 1-25): lokaal bestuur, kwaliteit van hogescholen en universiteiten, en toegang tot privékapitaal.

Voor de elektronen (gewaardeerd op een schaal van 1-10) keek Cognizant naar de volgende acht componenten: fysieke infrastructuur (kwaliteit van luchthavens, openbaar vervoer, hogesnelheidstrein, nieuwe talentclusters), milieu (duurzaamheid, recreatie, zoals toegang tot natuurschoon, en milieuprestaties (zoals vervuiling, groene gebouwen), levensstijl (diversiteit & inclusie, inkomensverdeling, woon-werkverkeer en opleidingsniveaus), cultuur en amusement (restaurants en bars, muziek en kunst, sport), bakstenen (architectuur, gebouwde omgeving), clicks (robuustheid van digitale infrastructuur, openbare wifi, breedband-infrastructuur, aantal tech-bedrijven) , talentpools (afhankelijkheid van professioneel management, kwantiteit en kwaliteit van onderwijs), en ten slotte betaalbaarheid (kosten van levensonderhoud).

Dundee

"De stad bruist van de toeristen (en media) die een glimp willen opvangen van Kuma's verbluffende gebouw"

Hoe dat uitpakt voor het Schotse plaatsje Dundee? De aanjager van een sfeer van creativiteit en design is de Waterfront-herontwikkeling. De onbetwiste ster van dit initiatief is het designmuseum V&A Dundee, ontworpen door de beroemde Japanse architect Kengo Kuma, dat lijkt te zweven op de rivier de Tay. Het grootste geschenk van de V&A aan Dundee is het helpen aan een opknapbeurt van zijn reputatie. De stad bruist nu van de toeristen (en media) die een glimp willen opvangen van Kuma's verbluffende gebouw.

Het is ook de enige Britse stad die van Unesco de status krijgt van City of Design voor bijdragen aan de kunsten en wetenschappen, waaronder de uitvinding van aspirine en talrijke geneesmiddelen tegen kanker. Dundee is ook beroemd om de creativiteit in zijn technologiesector. De bekende videospelletjes Grand Theft Auto en Lemmings zijn hier gemaakt, en de Abertay Universiteit van de stad was de eerste in de wereld die een graad in computerspellenontwerp aanbood in 1997. Dit draagt bij aan de toonaangevende positie van Dundee in de ‘ervaringseconomie’.

De twee universiteiten van wereldklasse van de stad zullen essentiële katalysatoren zijn voor het genereren van zowel talent als banen op belangrijke gebieden. Abertay hoopt zijn succes op het gebied van videospelletjes te herhalen op het gebied op het gebied van cyberbeveiliging, door het aanbieden van 's werelds eerste graad in ethisch hacken.

Lissabon

Een decennium geleden was de werkloosheid bijna achttien procent in heel Portugal en maar liefst veertig procent onder jongeren. De keuzes voor wat te doen waren grimmig. Weggaan of het heft in eigen handen nemen en een bedrijf beginnen? Voor het lot van Lissabon is het een geluk dat velen voor het laatste kozen.

De groei van de techscene van de stad is verbazingwekkend. Het Portugese startup-ecosysteem groeit twee keer zo snel als het Europese gemiddelde, volgens Startup Europe Partnership, en Lissabon is nu een van de grootste startuphubs in Europa. De stad is de thuisbasis van meer dan dertig incubators en accelerators en bijna vijftig co-working spaces, volgens Invest Lisboa.

Om de belofte waar te maken, moet Lissabon het hoofd bieden aan structurele problemen die het gevolg zijn van vorige regeringen, met name de bureaucratie. De stad streeft ernaar meer openbare diensten te verlenen met digitale middelen en investeert in geavanceerde technologieën die ‘standaard digitale’ operaties. Net als andere voormalige hotspots heeft Lissabon veel mogelijkheden, maar een tekort aan beschikbaar talent. Het onderwijssysteem heeft gereageerd. Elk van Lissabons grote universiteiten heeft een technische faculteit waar jaarlijks duizenden bèta-technici afstuderen. De vele startende ondernemingen in Lissabon ondersteunen de status van de stad als een serieuze, opkomende innovatie- en techspeler op de wereldmarkt. En: je loopt er in je korte broek, terwijl de rest van Europa nog een jas aan heeft. Ook niet onbelangrijk.

Het loont de moeit om de link in dit artikel te volgen en te lezen waarom die andere negentien steden hun plaats in de geschiedenis (gaan) opeisen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-09T11:22:00.000Z Teus Molenaar


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.