35 procent organisaties zet cloudapplicaties in

Dit artikel delen:
Cloudstrategie

35 procent van de organisaties met vijftig of meer werknemers maakt gebruik van één of meerdere applicaties uit de cloud. Dat is een stijging van 40 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van 4600 interviews over het applicatielandschap bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers.

Een belangrijke drijfveer voor de groei in de afgelopen twaalf maanden is de uitrol van Office 365 van Microsoft, maar ook het gebruik van hr-oplossingen en branchespecifieke software in SaaS-vorm groeit nog steeds aanzienlijk.

Onderwijssector koploper

Ontwikkeling SaaS per industrie

Ontwikkeling SaaS per industrie

Op brancheniveau is de onderwijssector koploper in het gebruik van oplossingen uit de cloud, ongeveer acht van de tien onderwijsinstellingen gebruikt dergelijke oplossingen. Binnen het onderwijs bestaan er een drietal applicaties die relatief vaak in SaaS-vorm worden gebruikt.

Onderwijsinstellingen maken veel gebruik van branchespecifieke (verticale) oplossingen en juist deze worden aangeboden in SaaS-vorm. Ruim een derde van de cloudapplicaties in het onderwijs bestaat uit dit type pakketten, hoofdzakelijk leerlingenadministratiesoftware en les- en roosterpakketten.

Grootteklassen

Ontwikkeling SaaS per aantal werknemers

Ontwikkeling SaaS per aantal werknemers

Segmentatie naar grootteklasse laat slechts beperkte verschillen zien in het gebruik van applicaties uit de cloud. Alleen bedrijfsvestigingen in het segment honderd tot tweehonderd werknemers lijken hier bovengemiddeld gebruik van te maken.

Ook de organisaties met meer dan duizend medewerkers doen het net iets beter dan gemiddeld. Deze groep organisaties scoort 1 procent hoger dan het gemiddelde van 35 procent. De groepen tweehonderd tot vijfhonderd medewerkers en vijfhonderd tot duizend medewerkers scoren juist weer 1 procent lager dan gemiddeld. Bij organisaties met vijftig tot honderd medewerkers worden het minst cloudapplicaties gebruikt.

Hr blijft grootst in SaaS

Type SaaS-oplossingen

Type SaaS-oplossingen

Van alle genoemde oplossingen die worden gebruikt in de vorm van een cloudtoepassing is 28 procent een hr-oplossing. Hiermee heeft hr-software nog altijd het grootste aandeel in het totaal aantal SaaS-applicaties. Het belang van hr neemt ten opzichte van een jaar eerder wel iets af, toen was nog bijna een derde van de SaaS-toepassingen een hr-pakket. Ook het aandeel van branchespecifieke software in het totaal neemt 2 procentpunt af. Zoals eerder genoemd heeft de uitrol van Office 365 een duidelijke impact op het SaaS-landschap. In maart 2013 was circa 11 procent van de SaaS-oplossingen een kantoorapplicatie, nu is dat bijna 20 procent. Crm-software en e-learning software sluiten de top vijf meest voorkomende SaaS-toepassingen af.

Als het gebruik van SaaS-applicaties wordt afgezet tegen alle geïnterviewde bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers, dan zijn de daaruit volgende penetratiecijfers als volgt; 15 procent van alle locaties maakt gebruik van een hr-oplossing in SaaS-vorm, in 2013 bedroeg dat nog 11 procent en in 2012 was dat 9 procent. Voor branchespecifieke software geldt dat nu 11 procent een SaaS-oplossing is, in 2013 was dat 8 procent en in 2012 6 procent. Voor kantoorapplicaties ziet Computer Profile SaaS-versies bij 10 procent van alle bedrijfsvestigingen, in 2013 bedroeg dat 4 procent en 2 procent in 2012.

Meest voorkomende leveranciers

Overzicht leveranciers SaaS-oplossingen

Overzicht leveranciers SaaS-oplossingen

Het heeft even geduurd voordat Microsoft Office 365 met aanzienlijke aantallen van zich deed spreken in de zakelijke markt, maar in 2013 heeft Office 365 duidelijk voet aan de grond gekregen. Tot en met 2012 waren de gebruikte SaaS-oplossingen van Microsoft hoofdzakelijk de groupware- of collaboration-oplossingen zoals Sharepoint en Exchange. In 2013 heeft Office 2013 echter de overhand gekregen in het online portfolio van Microsoft. Van de door Computer Profile aangetroffen SaaS-oplossingen betreft 22 procent een Microsoft-oplossing, waarvan twee derde Office 365 is. Naast Microsoft is Google de andere veel voorkomende leverancier van katoorapplicaties in SaaS-vorm. Ruim 7 procent van de aangetroffen SaaS-toepassingen is een Google Apps-oplossing.

Uit de lijst van SaaS-leveranciers blijkt dat de meest voorkomende SaaS-oplossingen hr-applicaties zijn. Zowel Raet, ADP als Afas komen naar voren vanwege hun online hr-toepassingen. Voor Afas geldt dat, naast de hr-oplossingen, ook financiële en erp-software in SaaS-vorm worden gebruikt. Daarnaast is het administratieve pakket van Schoolmaster een pakket dat door een zeer groot deel van de onderwijsinstellingen wordt gebruikt, waardoor deze leverancier op de tweede plaats staat.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-05-07T08:17:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.