Cloud-trends in de branches (1)

De cloud is niet meer weg te denken uit het hedendaagse ict-landschap. SaaS, IaaS, PaaS of elke andere as a service-vervoeging vinden we hierin terug. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op en binnen cloud computing struikelen we bijna over de nieuwe trends. Veel cloud-trends vinden plaats in specifieke branches. Onze Computable-experts blikken vooruit wat ons de komende tijd op cloud-gebied te wachten staat in verschillende verticale sectoren.

ACCOUNTANCY

Gerrit Veldkamp, thought leader accountancy, Exact
Ondernemers verwachten op verschillende niveaus proactief advies van hun accountant. Werken in de cloud biedt accountants actuele inzichten die helpen hun adviezen te onderbouwen. Daarmee onderscheiden zij zich niet alleen, het helpt hen ook in hun veranderende rol naar adviseur/coach op het gebied van bedrijfsvoering.

BUSINESS INTELLIGENCE

Martijn Delahaye, manager marketing, Afas Software
Een cloud-trend in business intelligence is dat er steeds meer databronnen worden gekoppeld via de cloud. De uitdaging ligt niet langer in het verzamelen van data, maar het destilleren van relevante informatie uit deze data. Het ontstaan van nieuwe vakgebieden en functies zoals data-scientist en databrokers zorgen voor een boost aan kennis uit data via de cloud.

DISTRIBUTIE- EN MAAKINDUSTRIE

Edith Bevers, country manager, Infor Benelux
Cloud staat al een tijdje op menig agenda en er is geen boardroom meer te vinden die de inzet van cloud niet overweegt. De meeste discussies gingen daarbij over randapplicaties, zoals expense management en crm. Maar de cloud wordt steeds meer een valide optie voor bedrijfskritische applicaties en kernactiviteiten van bedrijven, zoals erp. Onderzoeksbureau Gartner verwacht zelfs dat het hybride erp-systeem over vijf jaar de norm is. Ik zie deze trend ook en signaleer branchespecifieke applicatiesuites, die beschikbaar zijn via de publieke cloud service van Amazon. Specifiek voor bedrijven in de maak- en distributie-industrie.

FINANCIËLE DIENSTVERLENING

Mickel van der Horst, global channel director, Getronics Global Services
Op eindgebruikersvlak zie ik de trend om cloud storage meer en meer te gaan gebruiken. Dit om data veilig op alle media te ontsluiten (pda, mobile, tablet, laptop, thuiswerkers, et cetera.). Niet specifiek bijzonder voor financiële instellingen, echter dit heeft er toe geleid dat meerdere organisaties aan de hand van een ‘persona portal’ in combinatie met cloud storage en tooling inzicht hebben gekregen in hun storage-gebruik en voor wie welke bewaarplichtregels gelden. Besparing tot aan 70 procent van de opslag kosten aangezien veel minder data op veel minder dure storage en backup en voor een kortere periode beschikbaar hoeft te zijn.

FYSIEKE BEVEILIGING

Edwin Roobol, regional director, Axis Middle Europe
Video surveillance as a service (VSaaS) bewijst zijn nut bij het beheren en archiveren van videobeelden die door digitale netwerk camera’s in de cloud worden opgeslagen. Videotoezicht is een sterk hulpmiddel bij het voorkomen en onderzoeken van overtredingen en misdrijven in winkelcentra, parken, banken, luchthavens of in het openbaar vervoer. Een interessant aspect van VSaaS is dat het gebruikers de mogelijkheid biedt om videobewaking aan te vullen met andere diensten, zoals extra beveiliging of procesbewaking op afstand. Cloud computing biedt een aantal voordelen voor het netwerk: redundantie, opschaling en een grotere nadruk op operationele kosten in plaats van investeringskosten.

GROOTHANDEL

Jaap Jan de Lange, principal product marketing, Exact
Handelsbedrijven en webshops moeten steeds sneller leveren om relevant te blijven en hun assortimenten worden steeds groter. Cloud-technologie speelt een steeds belangrijkere rol in het beheren van de verschillende magazijnen en opslaglocaties die daarvoor nodig zijn. Daarnaast zullen cloud-oplossingen steeds vaker de basis zijn van verkoopprognoses, planning, materiaalbehoefte en verkoopautorisatie.

HOME

Tom Ederveen, directeur-eigenaar, PrimoPosto Internet Marketing
Het aantal sensoren in huis, in huishoudelijke apparatuur en in (huishoud)robots neemt sterk toe. Omdat apparaten zelf beperkte intelligentie hebben wordt de cloud gebruikt. Deze kan intelligentie toevoegen en daarmee apparaten en robots voorzien van de gewenste functionaliteit. Iedere waarneming van ieder apparaat maakt de cloud-omgeving beter.

LOGISTIEK

Jarno van Hurne, product marketing director business solutions, Exact
De cloud kan zorgen voor een naadloze verbinding tussen alle logistieke partners. Er kan ook gemakkelijker gebruik gemaakt worden van één centrale database en er ontstaat een vrije informatiestroom tussen regionale en wereldwijde magazijnen. Dit geeft alle betrokkenen nauwkeurig en realtime inzicht in orders en voorraden. Door schaalbaarheid en stijgende gebruikersaantallen komen supply chain management-oplossingen en warehouse management systeem ook binnen handbereik van kleinere bedrijven. Tot slot passen logistieke oplossingen zich snel aan nieuwe eisen aan, door continue updates en het toevoegen van nieuwe functionaliteit in de cloud. Dit in tegenstelling tot een statische on-premise oplossing die je zelf moet onderhouden en updaten. Of erger: vervangen.

MKB

Rene van Etten, algemeen directeur, ThreadStone Cyber Security
Cybercriminelen breken steeds vaker in op de aan internet gekoppelde systemen zoals internetsites, routers, servers, camera’s, et cetera. Meer en meer is het mkb het doelwit en slachtoffer. Omdat er maandelijks zo’n vijfhonderd nieuwe kwetsbaarheden worden gevonden, neemt de kwetsbaarheid alleen maar toe. Het mkb heeft hiermee een sterke behoefte aan een oplossing waarbij periodiek op kwetsbaarheden wordt gecontroleerd. De huidige oplossingen zijn echter te kostbaar voor het mkb. Met de komst van strengere privacywetgeving biedt het kansen voor de it-partners binnen het mkb om te zoeken naar een betaalbare cloud-oplossing voor het periodiek scannen op kwetsbaarheden.

MULTINATIONALS

Mike Betz, regional vice president Zuid-Europe en Benelux, Riverbed
Om als organisatie efficiënt te werken in de hedendaagse globale 24-uurs economie is het essentieel medewerkers, businesspartners en klanten te allen tijde en van waar dan ook ter wereld toegang te verschaffen tot bedrijfsapplicaties en -gegevens. Intern beheerde it-infrastructuren schieten hier te kort. Een aanvulling met netwerkdiensten die gebruik maken van (publieke) internetconnecties, zoals datacenter hostingdiensten (cloud server provider), verhogen de beschikbaarheid van de it-diensten en bieden een hoge mate van flexibiliteit met betrekking tot capaciteit en lokale beschikbaarheid. Die kunnen de kwaliteit van de it-diensten en de resulterende ‘end user experience’ voor een organisatie vergroten.

OVERHEID

Jascha Gregorowitsch, technisch directeur, Enable-U
Op dit moment zijn veel gemeenten aan het overwegen, of al bezig met het afnemen van een deel van hun applicaties vanuit de cloud. Ten aanzien van beheer kan dit zeker kostenvoordeel opleveren. Waar de gemeenten mee geconfronteerd worden is dan het op een veilige manier koppelen of openstellen van interne gegevens aan deze cloud-voorzieningen. Omdat het vaak om privacygevoelige gegevens gaat, is het van heel groot belang dat dit op een goede en veilige manier wordt gedaan. Dit is iets wat ik in toenemende mate signaleer.

ONDERWIJS

Bram Haasnoot, directeur, RealOpen IT
In het onderwijs worden steeds vaker applicaties uit verschillende clouds gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld administratieve pakketten, lespakketten en leermethodes. Deze worden voor docenten, medewerkers en leerlingen toegankelijk gemaakt op een integraal platform. Hier staat alle kennis en informatie centraal bij elkaar. Nieuwe en bestaande gebruikers moeten wel snel en veilig toegang krijgen tot de juiste (cloud-)applicaties. Specifiek in het onderwijs gaat het om grote aantallen gebruikers en erg veel mutaties. Daarom worden access management-toepassingen, die via single sign-on toegang bieden tot alle gewenste cloud-applicaties, en identity management om toegang tot cloud-applicaties en lesmateriaal op basis van identiteiten te geven, met groot succes ingezet.

PRODUCTIE

Auke Hylarides, senior product marketing manager, Exact
Grote oem-producenten, zoals ASML, leggen steeds meer productie en verantwoordelijkheid neer bij hun toeleveranciers. De toeleveranciers worden steeds belangrijker om innovatieve, betaalbare producten te leveren met een zeer korte levertijd. Kennis en informatie delen tussen de bedrijven in de ketens wordt daarom de ‘game changer’. Juist door cloud-technlogie wordt het eenvoudiger dit te realiseren. De cloud maakt het mogelijk om in de totale productieketen, van begin tot eind digitaal te gaan werken, data tussen bedrijven te delen en processen op elkaar aan te sluiten. Het levert een nieuwe manier van samenwerken op in de productieketen.

Pieter Hamans, principal product marketing, Exact
Samenwerking in de keten wordt steeds belangrijker. Bedrijfsprocessen zullen digitaal en in de cloud gaan verlopen. Bedrijven kunnen met productiesystemen de cloud in en zo met andere bedrijven verbinden. Dit is niet meer high tech die alleen weggelegd is voor grote spelers, maar is prima toegankelijk voor de kleine ondernemer.

RETAIL

Menno Heesbeen, regional managing director, Redwood Software
Bedrijven kunnen niet meer om de cloud heen. Echter, ik zie als trend dat organisaties werken met een hybride omgeving waarbij zowel on-premise als cloud-oplossingen worden ingezet. Denk aan een crm-systeem via de cloud en erp, business intelligence en wms-systemen on-premise. Zo ontstaat een hybride landschap. Maar hoe houd je grip op al deze systemen en hoe zorg je voor een efficiënte, consistente en foutloze afhandeling van processen? Dit is mogelijk met enterprise process automation die vanuit de cloud wordt aangestuurd door middel van enterprise process automation-oplossingen. Dit kan een single point of control-oplossing zijn met een pay per use-model die naadloos integreert met cloud- en on-premise oplossingen.

VIDEO CONFERENCING

Stefan van Hoof, country manager Benelux, LifeSize Communications
Video conferencing was traditioneel nog erg ‘doos’ of appliance gebaseerd, maar de afgelopen jaren heeft VC een vlucht genomen. Niet alleen wordt het nu vooral ook buiten de boardroom gebruikt en stijgt de vraag naar mobiliteit en video op de werkplek enorm, de markt wil video in een VaaS-model, dus als een service uit de cloud. Anytime, anywhere, on any device. De complexiteit en de enorme kosten voor implementatie en beheer, worden niet meer binnen bedrijven gerechtvaardigd. Video is een applicatie geworden, gebruiksvriendelijk, veilig en betaalbaar. Als dienst uit de klant.

ZAKELIJKE DIENSTVERLENING

Remco Kroes, principal product marketing, Exact
Nederlandse dienstverleners geven vaak geld toe door slecht inzicht in gemaakte uren. Projectorganisaties staan daardoor onder druk. Cloud-technologie speelt een groeiende rol bij het continu vergelijken van daadwerkelijke uren en kosten met gestelde budgetten. Het actuele inzicht helpt zakelijke dienstverleners de geplande marges te halen en budgetoverschrijdingen te voorkomen.

Casper Haspels, commercieel directeur, Newbase
Klanten willen de klanttevredenheid verhogen en transparantie bieden in de serviceverlening. Dit kan via een sloud service portal. Ik zie dat klanten behoefte hebben aan geïntegreerde klant-service portalen, waarbij klant en leverancier kunnen zien welke tickets er lopen, wat er afgehandeld is en welke waardering die afhandeling opleverde.

Jarno van Hurne, product marketing director business solutions, Exact
De cloud ondersteunt bepaalde bedrijfsprocessen beter en sneller dan on-premise oplossingen. Denk aan hr, projectmanagement of collaboratie. De cloud biedt meer gebruikersgemak, hogere prestaties en kwaliteit en lagere beheerkorsten. Ook is het werken met shared service centers gemakkelijker, waarbij je flexibel diensten en gebruikers op- en afschaalt. Vervolgens kun je de informatie ook eenvoudiger aanbieden aan afnemers, leveranciers of ‘de digitale burger’. Want gegevens worden centraal gemanaged en zijn altijd en overal bereikbaar. Daarnaast heb je minder last van vendor lock-in, omdat contracttermijnen afnemen. Tot slot profiteer je van betere security en snellere (her-)implementaties, updates en time-to-value.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel een hoog Exact gehalte in de opinies. Het toevoegen van een exit-strategie zou in mijn ogen ook een trend zijn voor de cloud leveranciers om de drempels te verlagen cloud te kunnen adopteren.

ik mis de zorg waarin men ook met minder meer moet doen, bijvoorbeeld in de cloud waar privacy ook van belang is met daarnaast nog nieuwe wetgeving op komst

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-13T08:25:00.000Z Sander Hulsman