NetApp vindt tweede adem in HCI en cloud

Netapp Partner Executive Forum-update!

Keynote tijdens Netapp Partner Executive Forum

Opslagspecialisten als NetApp gaan door een uitdagende periode. De klassieke on premises-aanpak is vaak niet langer de eerste keuze. Hun toekomst zit in cloud en in hyperconverged infrastructure (hci), waar NetApp recent een aankondiging in deed. Groei komt vandaag ook van flash, waar Netapp in België en Nederland naar eigen zeggen marktleider in is.

De recente cijfers van IDC over de wereldwijde opslagmarkt zeggen het helemaal. De storagemarkt voor bedrijfssystemen trappelt ter plaatse. In de vorige vier kwartalen ging de markt zelfs achteruit.

Flash

Het lijkt dus dat het vet van de soep is in de opslagmarkt. Toch is dat maar één beeld, want in de markt van enterprise storage zijn er ook onderdelen die in de lift zitten. Groei komt onder meer van flash-systemen. De totale all flash array-markt is vandaag volgens IDC goed voor bijna 1,5 miljard dollar, een groei van 75 procent op een jaar tijd. De zogenaamde hybrid flash array-markt bereikt twee miljard dollar met een marktaandeel van 22 procent in de opslagmarkt.

Dat NetApp het in het eerste kwartaal van 2017, en ook  bij het laatste van 2016, volgens IDC blijkbaar beter doet dan het marktgemiddelde in enterprise storage, komt deels ook door hun opmars in flash. Volgens IDC is NetApp marktleider in ons land, en ook onder meer in Nederland, Duitsland en Frankrijk. 

Het bedrijf projecteerde tijdens de keynote op hun Netapp Partner Executive Forum in Tallinn een slide met tien vlaggen, waaronder dus ook die van België. Allemaal landen waar het met flash marktleider blijkt te zijn.

HCI

Al ging er op het Partner Executive Forum ook veel aandacht naar de plannen van NetApp in hyperconverged infrastructure (hci). Het bedrijf kondigde vorige week namelijk al een oplossing aan voor deze groeiende hci-markt. Het gaat hierbij naar eigen zeggen om de eerste hci-oplossing op grote schaal die gegarandeerde performance en integratie biedt met Data Fabric, NetApps blueprint voor de uitwisseling van data. Kern van hun hci-oplossing baseert zich op Solidfire, de flash-specialist die ongeveer twee jaar geleden werd overgenomen door NetApp.

Ook rond hybrid cloud blijft het bedrijf actief. Onder meer met een nieuw betaalmodel dat de on-premises NetApp-infrastructuur moet combineren met de flexibiliteit van de public cloud. Klanten betalen per maand voor de verbruikte capaciteit. De infrastructuur is eigendom van NetApp en wordt beheerd door de klant. 

Allemaal initiatieven die NetApp opnieuw op de kaart helpen zetten. Het bedrijf groeide het laatste gerapporteerde kwartaal naar eigen zeggen bijvoorbeeld met zeven procent. NetApp is het laatste onafhankelijke technologiebedrijf gespecialiseerd in dataopslag. Het vierde zopas zijn 25ste verjaardag.

Ommekeer

Vijf jaar geleden, toen NetApps strategie minder helder was en de portfolio veel beperkter, zag de wereld er minder rooskleurig uit. 'Ik moet iedereen bedanken die in ons is blijven geloven', vertelde Alexander Wallner, general manager EMEA voor NetApp tijdens zijn keynote op het Partner Executive Forum in Tallinn. 'We hebben een heuse ommekeer gerealiseerd.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-13T17:16:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.