VMware Tanzu begint container-adviestak

Regionaal directeur Besters: klanten zitten met vragen over modernisering

Rouven Besters is sinds februari 2020 director Benelux & Nordics bij VMware Tanzu. Van 2016 tot 2020 leidde hij Pivotal in de Benelux.

Een jaar geleden begon VMware zijn nieuwe divisie Tanzu. Daarin werden enkele recentelijk ingelijfde bedrijven ondergebracht, zoals Pivotal en Heptio. De leverancier van virtualisatiesoftware richt zich met het nieuwe bedrijfsonderdeel op organisaties die cloud-native applicaties willen ontwikkelen. Nu de rust is weergekeerd, tuigt VMware Tanzu een adviestak op. We bellen met Rouven Besters, regionaal directeur voor de Benelux en de Nordics.

'Het opzetten van VMware Tanzu was een logische stap', steekt Besters van wal. De samengevoegde bedrijven streefden één gemeenschappelijk doel na: het met software versimpelen van ict-vraagstukken bij hun klanten.

Zo biedt Heptio ondersteuning voor de inzet van Kubernetes-containertechnologie en heeft Pivotal een eigen distributie van Cloud Foundry, een veelgebruikt opensource-platform voor de ontwikkeling en deployment van cloud-native applicaties. Met zulke producten en diensten kunnen organisaties hun ict-infrastructuur en softwaretoepassingen relatief eenvoudig moderniseren.

Kubernetes

"De samenvoeging zorgt voor een bundeling van kennis"

De samenvoeging zorgt voor een bundeling van kennis op het gebied van moderne applicaties, containers, platform-as-a-service en multi-cloud-infrastructuur, aldus Besters. Het platform is gebaseerd op Kubernetes, een populaire standaard voor geautomatiseerde ingebruikname, opschaling en beheer van softwaretoepassingen in cloud-omgevingen. Een belangrijk voordeel van deze container-technologie is de snelheid waarmee je applicaties ontwikkelt, aanpast en uitrolt.

Sinds kort biedt het bedrijf VMware Tanzu Advanced. Volgens Besters kun je daarmee de levenscyclus van containers vereenvoudigen en beveiligen en de levering van moderne applicaties op schaal versnellen. ‘Teams zetten ermee een platform op dat automatisch een reeks van compliantcontainers bouwt, de software supply chain end-to-end beveiligt en containers en clusters in verschillende clouds beheert.’

Adviesdienst

Het bedrijf richt zich sinds dit jaar ook nadrukkelijk op adviesdiensten omtrent de ontwikkeling van cloud-applicaties met behulp van containers, microservices en multi-clouds. Besters vertelt dat ze binnen VMware Tanzu Labs een extra consultancy-afdeling optuigen die klanten helpt bij beslissingen over modernisatie van hun applicatielandschap.

‘Veel organisaties zien Tanzu Labs als aanvulling op hun VMware-behoefte. Ze zitten met vragen over hoe ze hun dienstverlening of productie kunnen moderniseren, bijvoorbeeld om de digitale interactie met medewerkers en klanten te vergroten. Ze weten niet waar te beginnen of hoe ze een bepaalde applicatie kunnen regelen.’

Volgens Besters willen developers snel en simpel bouwen en beheren, maar moet het wel veilig. 'Hoe zorg je ervoor dat clusters die over meerdere clouds draaien, zich houden aan jouw policy’s? Hoe geef je ontwikkelaars self-service-toegang tot de catalogus zonder dat de beveiliging in het geding komt? Het zijn vragen waar veel organisaties mee zitten.’

Scans en strategievoorstel

Ook in Nederland is het team van de regionaal directeur begonnen met zulke adviesdiensten. Hij vertelt dat ze bezig zijn met wat Project Iris heet: consultants doen bij de klantorganisatie een scan van de in gebruik zijnde applicaties en maken deze inzichtelijk. Vervolgens doen ze een strategievoorstel om toepassingen voor de cloud bijvoorbeeld opnieuw te bouwen (rebuild) of te vernieuwen (renew).

De vraag naar deze adviesdienst is groot. ‘We gaan mensen aannemen om hieraan te kunnen voldoen. Het gaat daarbij zowel om advies, support als delivery.’ Het team voor de Benelux en de Nordics bestaat momenteel uit zo’n dertig mensen, vertelt hij.

Processen als bottleneck

Bij modernisering van het applicatielandschap is het pad naar productie meestal een bottleneck, weet Besters. ‘Hoe breng je de componenten van te herbouwen applicaties naar de productieomgeving? Dit heeft te maken met technologie, maar ook met processen. Je zult moeten blootleggen waar het proces stokt.’

‘Modernisering is geen project met een einde, het is doorlopend’, besluit Besters. ‘Anders werk je aan nieuwe legacy. De organisatie moet een intrinsieke behoefte hebben aan het continu leren van nieuwe dingen. Als het goed is, zit dat in de bedrijfscultuur en wordt het intern breed gedragen.’

Klanten

Onder de klanten van VMware Tanzu bevinden zich veel grote organisaties, zoals Air France KLM, Rabobank, Picnic, T-Mobile, Allianz en Daimler. Ook overheidsinstellingen als het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Rijkswaterstaat (RWS) kozen voor Tanzu.

Besters: ‘Overheden zijn extra alert op beveiliging. Maar ook zij willen versnellen, ondanks het ontbreken van concurrentie. Bovendien is de verandering vaak dringender, doordat de achterstand groter is. Het bedrijfsleven maakt vaak al gebruik van cloud computing, overheden lopen meestal wat achter.’

Kanaalpartners

Bij de dienstverlening van VMware Tanzu zijn vaak kanaalpartners betrokken, vertelt Besters. Voor menig VMware-partner was dat best even wennen, erkent hij. ‘Kubernetes en microservices zijn voor sommige partners nieuwe onderwerpen en voor anderen gesneden koek. Grote system integrators, zoals Atos en Cognizant, weten er alles van af. Er zijn ook kleinere specialisten, zoals ITQ en Container Solutions, die al diep in cloud-native oplossingen zitten, bijvoorbeeld doordat ze voorheen partner van Pivotal waren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-05T09:58:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.