AWS lijkt niet af te stoppen

Event | Re:Invent

Jarenlang was het de gewoonte van AWS om op zijn gebruikersconferentie Re:Invent een nieuwe soort database aan te kondigen. Maar dit jaar situeren veel aankondigingen zich rond integratie van bestaande diensten en het verkrijgen van inzicht via nieuwe diensten. Van het afscheid van extraction, transformation and load (etl) tot een AWS-security-lake.

Een keynote van AWS op Re:Invent vergt altijd enige toewijding. In de covid-jaren slaagde de voormalige AWS-ceo Andy Jassy er zelfs in om zijn virtuele keynote maar liefst 3,5 uur te laten duren, zoveel had hij aan te kondigen.

Zover kwam het niet op deze editie. De nieuwe ceo Adam Selipsky houdt er dan ook een andere en iets meer ingetogen stijl op na dan zijn voorganger. Maar ook zijn presentatie was een parade van allerhande aankondigingen. Het techpowerhouse dat AWS vandaag is, beschikt over een indrukwekkend gamma aan diensten die constant worden aangevuld en gefinetuned. Waardoor keynotes al snel kan lijken op het overlopen van de 3Suisses-catalogus. Al zal dat het techbedrijf, dat jaarlijks met ruim dertig procent groeit, worst wezen.

Sweet Child o' Mine

"In deze uitdagende tijden met hoge energieprijzen, inflatie en oorlog is de cloud meer dan ooit the place to be"

Sommigen zaken veranderen nooit. En dus begon Selipsky (die werd aangekondigd onder het luide 'Sweet Child o' Mine'-deuntje van Guns ’N Roses) met een lofzang van de cloud. In deze uitdagende tijden met hoge energieprijzen, inflatie en oorlog is de cloud meer dan ooit the place to be, zo klinkt het. Klanten als Carrier en Agco zagen hun it-kosten met respectievelijk veertig en 78 procent dalen door de stap naar de cloud te zetten.

Naast kostenbesparing is flexibiliteit een speerpunt. Een opvallende case is in dat opzicht Private Bank, een Oekraïense bank die door de oorlog in dat land noodgedwongen alle operaties overhevelde naar de AWS-cloud. Goed voor 4 petabytes in 45 dagen. Ook een aantal grote cloud-klanten passeerden tijdens de presentatie de revue, zoals BMW Group, Engie en Riot games. Al zijn ook startups en groeibedrijven klant bij AWS. Uit cijfers die Selipsky presenteerde, blijkt dat 83 procent van de zogenaamde unicorns gebruik maakt van diensten van AWS.

Integratie

AWS-ceo Adam Selipsky tijdens zijn keynote op Re:Invent in Las Vegas.

Een nieuwe dienst is Amazon DataZone, een databeheerdienst die het sneller en gemakkelijker maakt voor klanten om gegevens die zijn opgeslagen op AWS te catalogiseren, ontdekken, delen en beheren. Een dienst die inspeelt op de nood aan governance of databeheer.

Dit jaar op Re:Invent geen echt nieuwe database-aankondiging. Selipsky zette vooral de eigen Aurora, AWS’s relationele databank, in de verf. ‘Het snelst groeiende product in de geschiedenis van AWS’, zo klonk het. ‘Met een prijs die een tiende bedraagt van die bij de klassieke commerciële databanken.’ Ook Redshift (hun datawarehouse) laat volgens de ceo een mooie groei zien.

Veel aankondigingen gaan om het beter integreren van deze bestaande diensten. Zo kondigt AWS integraties aan die het voor klanten gemakkelijker maken om data te verbinden tussen data-stores zonder data te hoeven verplaatsen tussen diensten. Zo stelt een nieuwe AWS-dienst klanten in staat om data uit Aurora te analyseren met Amazon Redshift en dat bijna in realtime, waardoor het niet meer nodig is om data te extraheren, transformeren en laden (het al genoemde etl) tussen diensten. Ook om Apache Spark-toepassingen uit te voeren op Amazon Redshift-data biedt het bedrijf voortaan een gelijkaardig aanbod. Diensten die klanten op weg moeten helpen naar een zogenaamde zero-etl-toekomst op AWS. ‘Want als bedrijf en it professional wil je je liever niet bekommeren om technologie als etl.’

Inzicht

"Veel aankondigingen die AWS deed, moeten vooral meer inzicht bieden, en dat op diverse vlakken"

Veel aankondigingen die AWS deed, moeten vooral meer inzicht bieden, en dat op diverse vlakken. Zo moet het aangekondigde Amazon-security-lake organisaties helpen bij het verzamelen, beheren en analyseren van logboek- en eventgegevens, zodat bedreigingen sneller zijn op te sporen en onderzoeken. En dat op incidenten is te reageren. ‘Wij bieden het eerste initiatief van die aard dat de Open Cybersecurity Schema Framework-standaard volgt’, stelt Selipsky, die ook benadrukt dat grote security-spelers als Cisco en Palo Alto Networks die security-lake mee ondersteunen.

Er is ook AWS Supply Chain, een nieuwe applicatie die bedrijven helpt om de zichtbaarheid van de toeleveringsketen te vergroten. Amazon QuickSight, hun serverless bi-service, kreeg een aantal updates. Een andere aankondiging die inzicht moet opleveren is AWS Clean Rooms, een nieuwe analysedienst waarmee bedrijven uit verschillende sectoren hun gecombineerde datasets gemakkelijk en veilig kunnen analyseren en samenwerken, zonder dat de onderliggende gegevens worden gedeeld of onthuld.

Clean Rooms was een van de laatste aankondigingen die Selipsky deed tijdens zijn keynote. Waarna hij afscheid nam van de tienduizenden bezoekers en het podium verliet onder de tonen van de Queen-klassieker 'Don’t Stop Me Now'. Ook AWS zelf lijkt niet af te stoppen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-30T14:41:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.