Top 100 van financieel krachtigste bedrijven

Geen plek voor eendagsvliegen in de ICT

tablet kantoor vergadering grafiek

Anno 2013 kun je beter software verkopen - bij voorkeur via een abonnementsmodel - dan in hardware of diensten doen. Verder is het een voordeel als je je in een goede nichemarkt begeeft en een goed servicemodel kunt aanbieden. Alleen als je een uitstekend product hebt en dit jaren achtereen goed weet te verkopen, ben je financieel krachtig.

‘Als de economie geen heel rare dingen gaat doen, zal het volgend jaar weer een stabiele lijst zijn.’ Dit zei senior adviseur en ict-sectorspecialist Ramon Schuitevoerder van adviesbureau Mazars Berenschot Corporate Finance (MBCF) vorig jaar over de lijst met de honderd financieel krachtigste ict-bedrijven in Nederland. Ook dit jaar rekende MBCF de cijfers van de ict-ondernemingen die in Nederland actief zijn weer door. En, is de lijst net zo stabiel als vorig jaar?

Solide ict

Gekke sprongen heeft de economie niet gemaakt het afgelopen jaar. Wel was de periode van halverwege 2012 tot zomer 2013 nog een economisch sombere tijd. Dat de ict-sector zich niet al te veel aantrekt van de crisis, merkten we de afgelopen jaren op deze plaats al op. De bedrijven in de lijst wisten de afgelopen jaren over het algemeen het puntenaantal uit de rooskleuriger jaren vast te houden (zie het kader Berekening voor de details over de totstandkoming van de lijst).

Dit jaar is dat niet heel anders. Schuitevoerder van MBCF: ‘Opnieuw blijkt dat de meeste grote ict-bedrijven gewoon een solide financiële basis hebben. Ook dit jaar is de lijst bovendien weer stabiel, met bekende namen in de top tien.’ Toch zijn er ook een paar verrassingen.

Gewilde producten

Vorig jaar was het Nederlandse Chipsoft nog het financieel krachtigste ict-bedrijf. Dit jaar gaat Infor, een van origine Amerikaans bedrijf met een stevige positie op eigen bodem, met die eer strijken. Chipsoft doet het met een derde plaats nog steeds uitstekend. Volgens Schuitevoerder doen beide bedrijven een aantal zaken heel goed. ‘Infor bestaat in Nederland voor een belangrijk deel uit het voormalige Baan. Dat is wereldwijd nog altijd een goed en gewild product. Bovendien is het een platform dat bedrijven niet zomaar inruilen voor een alternatief. Chipsoft is actief in de medische branche en biedt oplossingen die bijvoorbeeld voor ziekenhuizen mission critical zijn.’

Cisco schrijft ook uitstekende financiële cijfers. Het stijgt een plaats en komt nu op de tweede positie uit. Apple en CA Software maken de top vijf compleet en blijven staan waar ze vorig jaar ook stonden.

Het ultieme businessmodel?

Een opvallende stijger in de top tien is SG Automatisering. Dit bedrijf, inmiddels onderdeel van de Duitse Aareon Groep, biedt oplossingen voor de vastgoedbranche. ‘De woningmarkt is op zich een uitdagende markt wat betreft ontwikkeling, maar deze aanbieder richt zich juist op het beheer van vastgoed en maakt systemen die cruciaal zijn voor de bedrijfsvoering van zijn klanten. De overname door de Duitse branchegenoot heeft duidelijk vruchten afgeworpen.

Ook een bedrijf als ASP4all doet het al een paar jaar erg goed in deze lijst. Met hun cloudoplossingen en managed services hebben ze inmiddels een stabiel en schaalbaar businessmodel gevonden.’

Kies een niche

Uit de resultaten in de lijst van financieel krachtigste ict-bedrijven kunnen we volgens Schuitevoerder een paar conclusies trekken. ‘Aanbieders van bedrijfskritische software doen het over het algemeen beter dan leveranciers van hardware en spelers die zich vooral op diensten richten. We zien dat in de detacheringsbranche nog veel wordt bezuinigd. Ontwikkel je software en kun je daarbij een goed servicemodel bieden, met bijvoorbeeld terugkerende inkomsten uit abonnementen, dan heb je een prima businessmodel. Het is ook een model waarin private-equitypartijen over het algemeen wel groeikansen zien.’

Ook het bedienen van een duidelijke niche kan absoluut in je financiële voordeel werken, zegt collega-adviseur Pieter de Vries. Dat zien we bij bedrijven als de eerdergenoemde Chipsoft en SG Automatisering, maar ook bijvoorbeeld bij Hitt, dat inmiddels onderdeel van Saab is.

Tot slot telt natuurlijk dat je vooral een goed product kunt bieden. ‘Een mooi voorbeeld vind ik Afas. Hun product wordt binnen het midden- en kleinbedrijf echt gewaardeerd en dat levert loyale klanten op.’

E-commerce

Waar de vorige jaren nog veel werd verwacht van e-commercebedrijven, valt de oogst dit jaar toch een beetje tegen. ‘Metrixlab is inmiddels verkocht aan een Amerikaanse partij. Mirabeau staat in de lijst, maar maakt geen heel grote sprongen. Het is een belangrijke speler in deze branche, maar als je met een omzet van rond de twintig miljoen een van de grotere bent, zegt dat wel iets over de branche. De markt is erg versnipperd en kent enorm veel spelers. Ook advertising-bureaus gaan steeds meer de kant van e-commerce op. Ik verwacht dat de komende twee tot drie jaar nog een flinke consolidatieslag zal komen, mede gezien het feit dat grote buitenlandse spelers relatief beperkt actief zijn.’ 

Berekening

De berekening van de financieel krachtigste bedrijven is gebaseerd op drie factoren. De winstgevendheid van een bedrijf (bedrijfsresultaat gedeeld door de omzet), de solvabiliteit (eigen vermogen ten opzichte van het balanstotaal) en de omzet per werknemer. Omdat de omzet per werknemer, in tegenstelling tot de andere twee factoren, geen percentage is, werd bij deze factor de score van een bedrijf gedeeld door de score van het bedrijf met de hoogste winst per werknemer. Dit getal werd met honderd vermenigvuldigd, zodat ook een percentage ontstond (het bedrijf met de hoogste winst per werknemer staat op 100 procent). De eindscore is een weging van deze drie factoren, waarbij de winstgevendheid 40 procent van de eindscore uitmaakt, evenals de solvabiliteit. De winst per werknemer bepaalt voor 20 procent de eindscore. Een organisatie kan een negatieve eindscore behalen bij een negatieve winst (verlies). Ook de kredietwaardigheid van een bedrijf kan negatief zijn. Dit is het geval als een bedrijf na een aantal verliesjaren een negatief eigen vermogen krijgt. Van een aantal ict-bedrijven waren geen financiële cijfers voor Nederland, de Benelux of Europa voorhanden. Het gaat onder andere om Citrix, EMC, Intel, McAfee, Acer en Dell. Omdat een vergelijking met de andere ondernemingen onmogelijk is, ontbreken deze bedrijven in de eindlijst van de Computable 100. Ook in het imago-onderzoek zijn deze bedrijven dit jaar niet meegenomen.

Computable 100-lijst

Dit artikel verschijnt in de Computable 100-gids 2013. Bekijk hier de volledige lijst. Deze tabel is naar eigen inzicht te sorteren op totaalscore, financiële kracht of het imago als zakenpartnerinnovator of werkgever (klik voor de toelichting). Of kies uit de inhoudsopgave van de gids. Lees hier de achtergronden van het imago-onderzoek.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-12-02T11:00:00.000Z Martijn Vet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.