Nederland maakt vuist tegen internationale ict-toppers

Nederlandse vlag

De internationale ict-bedrijven domineren doorgaans het imago-onderzoek van de Computable 100. Google, Microsoft en Apple bepalen altijd hoe de top drie eruit ziet. Alleen het Nederlandse ASML kwam de afgelopen jaren in de buurt van deze gevestigde orde en zoals u eerder hebt kunnen lezen dingt Afas Software uit Leusden nu ook om de hoogste posities mee. Toch zijn dit niet de enige Nederlandse bedrijven die het goed doen in de ranglijsten.

ASML en Afas Software zijn nog wel de enige twee Nederlandse ict-bedrijven in de top tien, maar een derde speler van vaderlandse bodem staat nadrukkelijk op de deur te bonzen om toegelaten te worden tot de hoogste regionen. Adyen was vorig jaar nog de grootste stijger van alle ict-bedrijven in de Comptabele 100 en steeg het 33 plekken naar positie 25. In 2019 stijgt het weer veertien plekken door en eindigt het op de elfde stek. De achterstand op nummer tien Capgemini is niet groot en als Adyen zijn groeicurve doorzet, zal het volgend jaar op zeker de top tien betreden.

Neerwaartse trend KPN

"Voorlopig zullen we het met drie Nederlandse juweeltjes in de top van het gehele klassement van de Computable 100 moeten doen"

Toch zullen we het voorlopig met deze drie Nederlandse juweeltjes in de top van het gehele klassement van de Computable 100 moeten doen. KPN komt eigenlijk als enige mogelijk nog in aanmerking voor een toppositie. De telecomgigant en ict-dienstverlener zakt echter gestaag weg op de lijsten en heeft plek elf van vorig jaar moeten verruilen met de dertiende positie in 2019. Hopelijk geeft de promotie van Joost Farwerck tot de nieuwe ceo een impuls aan de prestaties van KPN, waardoor het volgend jaar toch in de top tien terecht weet te komen, of op z’n minst kan blijven aanhaken.

Achter KPN is het wel even zoeken naar andere Nederlandse ict-bedrijven. De eerste drie zijn NXP Semiconductors, Conclusion en Centric, waarbij de eerste en de laatste allebei een lagere positie noteren dan vorig jaar. NXP levert zeven plaatsen in en eindigt in 2019 op positie 24, Centric beperkt de schade en zakt vier plekken en staat op plek 32. Conclusion wist vorig jaar al zeventien posities te klimmen, dit jaar stijgt het vijf plekken door en eindigt het op plek 31.

Grote Nederlandse stijgers

Als we verder nog even grasduinen door de lijst, dan vinden we nog een paar opvallende Nederlandse stijgers terug. De grootste stijger is de Detron ICT Groep. Het klimt 29 plekken ten opzichte van 2018 en eindigt op positie 69. Ook de Vinci Energies-onderdelen Axians en Koning & Hartman stijgen hard (28 en 21 plekken) en eindigen respectievelijk op de posities 43 en 73. Ook Topicus en TomTom stijgen flink met achttien en zeventien plekken en nemen respectievelijk de positie 57 en 33 in beslag. De laatste Nederlandse stijgers zijn Chipsoft en Info Support, die met een bescheiden sprong van respectievelijk zeven en vijf posities terecht zijn gekomen op de plekken 41 en 49.

In de lijst met Nederlandse ict-bedrijven is er ook speciale aandacht voor Centralpoint, Infotheek, Scholten Awater, ilionx en QNH Consulting. De eerste drie zijn samengegaan onder de naam Centralpoint, de laatste twee gingen samen verder als ilionx. Centralpoint eindigt in de overall lijst op plek 45. Dat is opmerkelijk hoger dan dat de drie afzonderlijke bedrijven vorig jaar deden (posities 51, 64 en 73). Bij ilionx zien we een vergelijkbare ontwikkeling. Het gezamenlijke bedrijf eindigt op positie 47, hoger dan de plekken 53 en zestig van 2018.

Zakenpartner en innovatie

Nederlandse ict-bedrijven worden redelijk goed als zakenpartner ingeschat. Ten opzichte van de overall lijst hebben we met Afas Software, KPN en ASML drie spelers in de top tien. Hier vlak achteraan zien we echter Adyen en Centralpoint terug die beide een grote sprong voorwaarts maken als zakenpartner. Centric en Copaco zakken beide twee plekken, maar ook Axians weet op dit vlak een beduidend hogere positie in te nemen dan vorig jaar.

Op het vlak van innovatie doet Nederland het ook niet slecht, opnieuw met drie spelers in de top tien en zes in de top twintig. Vijf van hen weten zelfs te stijgen ten opzichte van vorig jaar. ASML, Afas Software en Adyen staan in de top tien en stijgen respectievelijk drie, zeven en vijf plaatsen naar de posities twee, zes en zeven. KPN weet op innovatievlak vijf posities te stijgen en klimt op naar plek zestien. TomTom knalt op positie zeventien de top twintig binnen met zeventien plekken winst ten opzichte van vorig jaar. NXP Semiconductors is de enige die iets moet inleveren en zakt één positie van elf naar twaalf.

Werkgever en kennisniveau

Als werkgever moeten Nederlandse ict-bedrijven wel opletten dat ze de strijd niet gaan verliezen van de internationale concurrentie. ASML staat stabiel op positie vier en Afas Software dendert de top tien binnen, maar dan houdt het eigenlijk wel op. Adyen groeit nog door naar positie elf, maar daarna moeten we constateren dat NXP Semiconductors en KPN terrein moeten inleveren. Opvallende nieuwkomers zijn wel Brunel en iets verder op de lijst Yacht. Verder weten VodafoneZiggo Group, Xebia en ilionx ook te klimmen op deze lijst.

Qua kennisniveau van de ict-medewerkers zien we een verglijkbare trend als die bij de werkgevers. Ook hier vinden we alleen ASML en Afas Software in de top tien terug, waarbij eerstgenoemde wel één plek opklimt naar de nummer één-positie. Afas stijgt negen plekken door naar positie zeven. KPN moet één plekje inleveren ten opzichte van vorig jaar, maar Adyen laat dan wel weer een mooie groei zien. Schuberg Philis stijgt gestaag twee plekken door en de klapper in positieve zin wordt gemaakt door Conclusion. In negatieve zin is dit NXP Semiconductors.

Adyen slaat groot gat

"73 Nederlandse ict-bedrijven komen in aanmerking voor één van de zeven erepodia"

Nu worden in het imago-onderzoek ict-bedrijven op één hoop gegooid en met elkaar vergeleken. Hierin wordt geen rekening gehouden met de specifieke ict-activiteit die wordt bedreven. Voor de Nederlandse ict-bedrijven maken we daar een uitzondering op. Als we de 73 Nederlandse ict-bedrijven labelen, dan wordt het mogelijk om zeven erepodia te realiseren, die terug te vinden zijn op pagina 21.

In 2019 is het voor het eerst mogelijk om een top drie te formuleren met betalingsplatformen. Het mag niet tot de verbazing spreken dat Adyen hier op nummer één staat. Het bedrijf uit Amsterdam maakt op wereldwijde schaal grote stappen en doet het al enkele jaren goed in de imago-onderzoeken die Computable uitvoert. Wat wel opvalt is het ongelooflijk grote gat dat Adyen weet te slaan naar de nummers twee en drie. Het geïndexeerde gat naar runner-up equensWorldline is meer dan 94 procent! Daarna volgt wel al snel de nummer drie Trans Link Systems.

Stuivertje wisselen

Het gat dat Adyen weet te slaan is imponerend, ook Afas Software schut de concurrentie in de groep cloud/software kinderlijk eenvoudig af. Het geïndexeerde gat naar nummer twee Chipsoft is bijna negentig procent. Afas staat daarom net als vorig jaar bovenaan op dit lijstje. Overigens betekent de tweede positie voor Chipsoft een plaatsje hoger dan vorig jaar, het wisselt stuivertje met Exact.

In de categorie detachering/recruitment is iets opvallends aan de hand. Vorig jaar leidde IT-Staffing dit Nederlandse deellijstje, dit jaar is het op plek drie terug te vinden. So far so good. Het bedrijf moet echter Brunel en Yacht in 2019 boven zich dulden. Deze beide bedrijven zijn nieuw in het imago-onderzoek en stoten dus direct ‘de gevestigde orde’ van de troon. Brunel doet dit met een geïndexeerde voorsprong op Yacht van ruim dertig procent. Yacht ligt op zijn beurt weer ruim veertig procent voor op IT-Staffing.

Verwachte top drie

Op developmentvlak is er eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Net als vorig jaar staat Schuberg Philis op één en net als vorig jaar staat Xebia op twee. Vorig jaar echter wist Sioux redelijk verrassend de nummer drie-positie in te nemen, die plek moet het dit jaar afstaan aan OutSystems. Daarmee is de op voorhand verwachte top drie een feit.

Bij de dienstverlener was het dit jaar een stukje spannender. Ja, Centric en Ordina zijn hier net als in 2018 terug te vinden en ook in dezelfde volgorde, ze moeten wel beide een plekje prijsgeven ten opzichte van een nieuwe nummer één. Conclusion neemt namelijk net aan de koppositie van Centric over, al is het geïndexeerde gat wel net aan vier procent.

Eerbiedige achterstand

KPN had ook bij de dienstverleners kunnen meedoen, maar het bedrijf komt vanuit de telecom en zit daarom in de categorie infrastructuur/telecom. Net als vorig jaar pakt het redelijk eenvoudig de eindoverwinning op dit Nederlandse deellijstje. Overigens zijn de nummers twee en drie ook hetzelfde als vorig jaar. Op eerbiedige achterstand op KPN volgt VodafoneZiggo, dat op zijn beurt Eurofiber op dezelfde plek als vorig jaar houdt.

Op het lijstje wederverkopers, dat zowel resellers als distributeurs kunnen zijn, is er ten opzichte van vorig jaar een logische verschuiving waarneembaar. In 2018 stonden Copaco, Scholten Awater en PQR op het ereschavot, doordat de nummer twee samenging met Infotheek en Centralpoint staat dit bedrijf nu onder de laatste naam op nummer één. Centralpoint heeft een geïndexeerd gat van ruim 22 procent op Copaco en ruim 28 procent op PQR.

Top 3's (van oorsprong) Nederlandse ict-bedrijven

Totaal
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 1 ASML 100%
2 3 Afas Software 82,79%
3 - Adyen 31,55%
Zakenpartner
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 2 Afas Software 100%
2 1 KPN 54,41%
3 3 ASML 51,54%
Innovatie
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 1 ASML 100%
2 - Afas Software 42,67%
3 3 Adyen 37,89%
Werkgever
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 1 ASML 100%
2 2 Afas Software 77,76%
3 - Adyen 26,79%
Kennisniveau
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 1 ASML 100%
2 - Afas Software 54,75%
3 3 KPN 18,57%
Financiële stabiliteit
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 Afas Software 100%
2 ASML 87,71%
3   Adyen 26,75%
Duurzaamheid
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 Afas Software 100%
2 ASML 43,52%
3   KPN 37,46%
Betalingsplatformen
Positie Bedrijf Geïndexeerd
1 Adyen 100%
2 equensWorldline 5,72%
3   Trans Link Systems 3,92%
Cloud/software
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 1 Afas Software 100%
2 3 Chipsoft 10,70%
3 2 Exact 6,34%
Detachering/recruitment
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 - Brunel 100%
2 - Yacht 69,58%
3 1 IT-Staffing 29,37%
Development
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 1 Schuberg Philis 100%
2 2 Xebia 89,86%
3 - OutSystems 51,69%
Dienstverlening
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 - Conclusion 100%
2 1 Centric 95,86%
3 2 Ordina 77,71%
Infrastructuur/telecom
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 1 KPN 100%
2 2 VodafoneZiggo Group 35,71%
3 3 Eurofiber 19,67%
Wederverkoop (resellers en distributeurs)
Positie 2018 Bedrijf Geïndexeerd
1 2 Centralpoint (incl. Infotheek en Scholten Awater)* 100%
2 1 Copaco 77,88%
3 3 PQR 71,43%
* De notering van Scholten Awater vorig jaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-16T10:30:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.