Afas Software keert terug op zijn troon

Mark normaliseert, grote invloed van private equity

Afas Software

Na een rare tijd normaliseert de ict-markt zich na corona. En dus zien we de usual suspects weer boven komen drijven in het financiële onderzoek van CFI Netherlands. En dus zien we weer een bekende naam boven aan het lijstje. Daar staat, zoals vertrouwd, Afas Software.

Het verhaal van Afas is een bekend verhaal: sticky contracten in een grote mkb-markt. Wel valt het op dat Afas het in 2021 vooral moest hebben van veel nieuwe, wat kleinere mkb-klanten. Maar dat neemt niet weg dat het bedrijf financieel kerngezond is en er nog steeds goed voor staat voor de toekomst.

Anywhere365

Top 10 grootste stijgers t.o.v. 2021

Positie Bedrijf Aantal plekken
1 Ilionx 59
2 CM.com 31
3 Rubicon 29
4 Cimsolutions 24
  Webhelp 24
  Dept Agency 24
7 Siemens 23
8 Ctac 19
9 Techone 18
  Novisource 18

Vorig jaar werd de financiële lijst van CFI dus behoorlijk beïnvloed door corona, dat neemt niet weg dat de nummer twee van 2021 ook dit jaar op deze positie staat. De Cloud Security Group deed vorige jaar een grootste entree in de lijst, maar weet zijn binnenkomst goed te continueren. Wel moest het vorig jaar Anywhere365 voor zich dulden, dat bedrijf moet dit jaar toch behoorlijk wat plekken inleveren. Het zakte negen posities en staat op de rand van de top tien.

Het maakt Anywhere365 de enige daler in de top tien, de rest van de partijen stijgt of weet zijn positie te behouden. Aiden en Solera stijgen allebei twee plekken, de grootste sprong is voor de Nijkerk Groep op plek vijf. De negen plekken winst voor de Odin Groep zijn ook knap, het levert hen een zesde positie op. Adyen weet zijn zevende positie te behouden en Exact wint vier posities en komt op plek negen terecht. Daartussen staat nog een nieuwe binnenkomer, te weten Rapid Circle. Een profiel van deze hoogste nieuwe binnenkomer werd er ook geschreven.

Private equity

Opvallend aan de top tien is dat in zeven ict-bedrijven een investeerder zit. Ramon Schuitevoerder en Randy de Visser van CFI leggen in een apart interview uit waarom private equity dit jaar zo’n grote invloed op de financiële lijst heeft en waarom dit goed is voor de markt. Het zorgde er ook mede voor dat Ilionx dit jaar de grootste stijger is op de lijst.

Verantwoording financiële onderzoek CFI

Corporate Finance International (CFI) werkt alleen met gerapporteerde Nederlandse financiële gegevens van ict-bedrijven over een periode van drie jaar. Omzetgroei, ebitda-marge en solvabiliteit wegen alle een factor drie, de omzet per medewerker wordt met een factor één gewogen. De financiële eindscore op de lijst is geïndexeerd ten opzichte van de nummer één Afas Software. De ondergrens van de omzet voor deelname aan het onderzoek is dit jaar vastgesteld op twaalf miljoen euro.

CFI begeleidt bij de koop en verkoop van bedrijven en richt zich voornamelijk op de sectoren ict, business services en industrial. Het kantoor in Nederland is gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel en opereert wereldwijd met 26 kantoren in achttien landen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-12-16T09:22:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.