Ai maakt ziekenhuis beter

Zorg & ICT 2021

Dit artikel delen:

Artificial intelligence (ai) tilt de ziekenhuiszorg naar een hoger niveau. Tot die conclusie komt het zorginformatieplatform Dutch Health Hub op basis van een rondgang op de vakbeurs Zorg & ICT langs vier startups die de techniek succesvol aanbieden.

Quantib: weefselveranderingen

Dutch Health Hub: Ai en ziekenhuiszorg

Klik voor het gehele artikel hier

Op Zorg & ICT, - 2,3 en 4 november in de Jaarbeurs in Utrecht -, bezocht Dutch Health Hub vier ai-startups.

Als eerste Quantib, in 2012 begonnen als spin-off van het Erasmus MC. Dat bedrijf ontwikkelt software die in medische beelden zoekt naar biomarkers. Deze biologische markers geven aan of iemand ziek is en voorspellen hoe het ziektebeloop zal zijn, en of een behandeling werkt of niet. Het komt erop neer dat de oplossingen van Quantib met behulp van geavanceerde machine learning-technieken weefselveranderingen sneller detecteren dan met het blote oog mogelijk is. Zo kunnen radiologen en neurologen eerder een diagnose stellen van een aandoening, en de progressie ervan monitoren. De nieuwste oplossing is bedoeld voor het diagnoseproces rond prostaatkanker (het lezen van prostaat-mri-scans).

Aidence: longkanker

"Dankzij ai zijn dan razendsnel de beelden met elkaar te vergelijken en is heel nauwkeurig te berekenen in hoeverre het vlekje is gegroeid"

In het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder zijn Agfa en Aidence een succesvolle samenwerking aangegaan met de radiologen daar. Startup Aidence ontwikkelde een ai-oplossing om in een vroeg stadium longkanker te detecteren. De oplossing analyseert CT thorax-scans. Wanneer bijvoorbeeld op zo'n scan bij een patiënt een vlekje te zien is, kan er een jaar later weer een röntgen worden gemaakt. Dankzij ai zijn dan razendsnel de beelden met elkaar te vergelijken en is heel nauwkeurig te berekenen in hoeverre het vlekje is gegroeid.

Pacmed: intensive care

Een derde geslaagde voorbeeld van ai in ziekenhuizen is Pacmed. Dit Amsterdamse bedrijf begon zes jaar geleden als idee bij de Nationale Denktank en heeft nu de ambitie om beslissingen op de intensive care in heel Europa te verbeteren. Door geavanceerde data-analyse toe te passen op grote hoeveelheden zorgdata, wil Pacmed de artsen helpen. De software van het bedrijf herkent patronen die gebaseerd zijn op heel veel verschillende factoren tegelijk. Daardoor kunnen patiënten sneller en gezonder de ic verlaten en is uiteindelijk het aantal opnames te verminderen en de ligduur van patiënten te verkorten.

Orikami: digitale biomarkers

Orikami, een startup in Nijmegen, wil met de inzet van digitale biomarkers patiënten proactief helpen. Daarvoor heeft het medisch gevalideerde ai-software ontwikkeld waarmee artsen continu patiënten op afstand kunnen monitoren. Daaruit zijn datapatronen te herkennen die inzichten opleveren voor het aanbieden van medische behandelingen op maat. Bijvoorbeeld looptesten bij MS- of Parkinson-patiënten die ze ook thuis kunnen doen, waarna de data worden gedeeld via mobiele telefoons. Met die data kunnen medisch specialisten weer effectief medicatie inzetten, zodat de behandeling ook verbetert. Bovendien maakt die data de zorg goedkoper omdat er minder kostbare behandelingen worden verspild.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Computable NEXT: voor en over tech-startups

Computable NEXT biedt een overzicht van Nederlandse tech-startups en geeft een inkijkje in de bedrijfsontwikkelingen die kenmerkend zijn voor deze jonge ondernemingen.


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-04T11:33:00.000Z Cees Visser


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.