Ict-onderzoekers positief over analysesoftware SAS

Bi-markt groeit

Dit artikel delen:

De ict-onderzoekers IDC en Butler zijn te spreken over analysesoftwarefabrikant SAS. Kansen zijn er genoeg, zegt het Britse Butler. Veel bedrijven kampen immers met foutieve en inconsistente informatie.

Kijkend naar het gebruik van analysesoftware in Europa, plaatst ict-onderzoeksbureau IDC het niet-beursgenoteerde bedrijf op de tweede plaats, met een marktaandeel van 13 procent. Bovenaan dit lijstje staat Business Object, met een aandeel van 18 procent. De vraag naar producten van beide bedrijven nam in 2003 snel toe, aldus IDC.
De markt voor bedrijfsintelligentie (bi) groeit, zo stelt IDC. In 2003 werd voor 1,3 miljard dollar aan deze software verspijkerd, weer 7,3 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal grote bi-namen neemt echter af als gevolg van een consolidatieslag. Crystal ging op in Business Objects, Cognos (wereldwijd de nummer twee, volgens weer een ander ict-onderzoeksbureau Gartner) nam Adaytum over.
Rein Mertens, een van de SAS-consultants van het Nederlandse hoofdkantoor in Huizen, denkt ook dat er van de vijftien bekende namen er 'uiteindelijk' zo'n drie of vier overblijven. En SAS is er daar uiteraard een van.
Mertens heeft voor de groei van het marktaandeel zijn hoop onder meer gevestigd op de nieuwste versie van de SAS-software, versie 9. Deze is eind maart gepubliceerd; de software is volgens hem een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Dat mag ook wel, want er zijn in de opvolger volgens hem zesduizend manjaar in gestoken. De applicaties zijn daarnaast behoorlijk sneller geworden, zegt Mertens. "Dat geldt voor alles wat in versie 8 aan nieuwe mogelijkheden is bijgekomen."

Zelfbouw

Cijfers over het aantal klanten dat al is overgestapt, heeft Mertens niet. De overstap is gratis eb verloopt dus goed, zegt hij. Ahold is nog niet overgestapt naar de nieuwe versie. Het bedrijf heeft het aantal in eigen huis gebouwde SAS-applicaties juist teruggebracht. Die zelfbouw werd mogelijk gemaakt door de goede links naar operationele databases zoals Oracle en DB2, aldus bedrijfsinformaticus Robert van Lunteren. Bij Ahold zijn die logistieke en administratieve systemen inmiddels herbouwd in Oracle. "We willen SAS alleen nog gebruiken als analysegereedschap."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.