Ook Microsoft zet Office op Internet

Dit artikel delen:

Microsoft heeft plannen om zijn kantoorapplicatie Office via Internet beschikbaar te stellen. Dit zegt Microsoft president Steve Ballmer.

Het bedrijf volgt hiermee een aankondiging van Sun dat vorige week bekendmaakte Office-functionaliteit te gaan aanbieden via Internet. Sun is van plan daarvoor leverancier van kantoorapplicaties Star Division te kopen. het grote verschil tussen de plannen van aartsrivalen Microsoft en Sun is dat de eerste een abonnement verkoopt en dat bij de laatste het gebruik gratis is.
Met deze aankondiging bewandelt Microsoft zijn bekende strategie. Op het moment dat een IT-bedrijf met een concurrerend product op de markt komt, kondigt Microsoft meteen aan in de toekomst soortgelijke diensten te gaan leveren. De vergelijking met de introductie in 1996 van Oracle's netwerkcomputer (NC) en Microsofts daarna aangekondigde net-PC is treffend. De NC was gedoemd te mislukken omdat de markt wachtte op de net-PC, die overigens nooit in productie is genomen. Inmiddels is de markt verandert. Omdat PC's steeds goedkoper zijn geworden, speelt de discussie NC versus PC niet meer. Bovendien heeft Oracle (maar ook IBM en SUN) zijn vizier verlegd naar Internetsoftware.

Onduidelijk

Het is vooralsnog onduidelijk of er een markt is voor 'e-office'. Bedrijven die een nieuwe versie willen hebben maar de software niet meer zelf willen beheren, behoren tot de doelgroep. Het voordeel is dat applicaties centraal door professionals worden beheerd, dat gebruikers te allen tijde over de laatste technologie beschikken en ze uitsluitend een Internetbrowser nodig hebben. De PC wordt dan eigenlijk als NC gebruikt, maar is altijd nog bruikbaar als bureaumachine waarop applicaties kunnen draaien. Sceptici twijfelen of de voordelen van Internetapplicaties opwegen tegen de nadelen. Zij zijn namelijk huiverig voor het falen van de infrastructuur, waardoor de software niet meer beschikbaar is.  RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-10T00:00:00.000Z Roy op het Veld