Kosten Ifrs sterk onderschat

Veel beursgenoteerde bedrijven zijn nog niet begonnen

Dit artikel delen:

De meeste Nederlandse bedrijven (80 procent) denken voor een Ifrs-implementatie minder dan 100 duizend euro te hoeven reserveren. Dat blijkt uit onderzoek van Heliview. Daarmee wordt de werkelijke ict-impact van de nieuwe boekhoudregels volgens onderzoeker Thanassis Vassiliadis schromelijk onderschat.

"Bedrijven onderschatten welke kosten achter een Ifrs-implementatie verborgen gaan," zegt Vassiliadis. "Denk bijvoorbeeld aan opleidingen en trainingen."
Ongeveer de helft van de bedrijven denkt verder dat de nieuwe boekhoudregels volgens de International financial reporting standards (Ifrs) geen noemenswaardige gevolgen zullen hebben voor systemen, software en processen. Slechts 18 procent van de ondervraagde bedrijven denkt juist wel dat er veel aanpassingen gemaakt moeten worden.
In het onderzoek werd ook de bekendheid van bedrijven met Ifrs gemeten. Het is opvallend dat ongeveer een vijfde deel van de beursgenoteerde bedrijven in Nederland nog nooit van Ifrs gehoord blijkt te hebben. Van de beursgenoteerde bedrijven die wel op de hoogte zijn, is 17 procent nog niet begonnen met een Ifrs-implementatie. De uitkomst is opmerkelijk, omdat deze bedrijven al vanaf 1 januari 2005 hun jaarrekening moeten opstellen volgens de nieuwe boekhoudregels en ook hun it-systemen erop moeten aanpassen. Volgens experts is de impact van Ifrs groter dan van de euro, maar dat is blijkbaar nog niet tot iedereen doorgedrongen.
Bedrijven zonder beursnotering zijn niet verplicht om zich met Ifrs bezig te houden. Toch is 40 procent van deze bedrijven al bezig met Ifrs-implementaties, onder meer uit concurrentieoverwegingen en vanwege mogelijke samenwerking met andere bedrijven. Ook zijn er bedrijven die verwachten dat het op termijn alsnog voor de hele markt verplicht zal worden.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-07-16T00:00:00.000Z Koen Stegeman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.