Coda bouwt in stilte aan regelrecht succes

Dit artikel delen:

UTRECHT - Onbekend maakt onbemind. Dat is de regel. De Britse leverancier van software voor de financiële verslaggeving, Coda, vormt de uitzondering op de regel. Het bedrijf bouwde in Nederland in vijf jaar een kring van zo'n honderd tevreden klanten op. De reden van het succes: Coda beperkt zich tot die zaken waarin het goed denkt te zijn: financiën. De verbreding die veel concurrenten - SAP, Baan, Oracle - nastreven, is aan de Britten niet besteed.

Coda noemt zijn software "gebouwd voor accountants door accountants", waarbij voor accountants de Angelsaksische betekenis gehanteerd dient te worden. De firma verwerft vaak contracten bij organisaties die er zeer complexe boekhoudingen op na houden, zoals grote multinationals, banken en projectmatig opererende bedrijven. Voorbeelden zijn Unilever, Nedlloyd, de CHV en Canon Europa. Wereldwijd gebruiken 1300 ondernemingen de financiële software van Coda.

Rampjaar 1994

Deze klanten genereerden vorig jaar een omzet van 82 miljoen gulden, waarop een nettowinst van 2,5 miljoen gulden gerealiseerd werd. Het magere resultaat is nog een voortvloeisel uit het rampjaar 1994, waarin Coda de overstap naar open systemen wilde maken. Alle software voor de verschillende Unix-dialecten was gereed, maar de Britten hadden gekozen voor OSF/Motif als 'client'. Toen duidelijk werd dat niet Motif maar Windows de standaard op het bureau zou worden, moest een belangrijk deel van de software vanaf nul opnieuw geschreven worden. Behalve de hogere ontwikkelingskosten, had dit tot gevolg dat de geloofwaardigheid afnam en derhalve de financiële resultaten terugliepen: in 1994 moest Coda een verlies van 7,5 miljoen gulden nemen.
Het huidige groeitempo ligt rond de 40 procent per jaar. De conservatieve Britten kiezen voor "beheerste groei" en vinden dit percentage "te behappen", aldus algemeen directeur Jan van der Pouw van de Nederlandse vestiging. Tekenend voor de bedrijfsfilosofie is, dat nieuwe vestigingen in dat land geopend worden, waar het pakket reeds een aantal keren verkocht is. Een nieuw kantoor begint derhalve als ondersteuning voor bestaande klanten en niet, zoals te doen gebruikelijk in de softwarebranche, als verkoopkantoor.

Concurrentie

Internationaal zijn SAP en Oracle de belangrijkste concurrenten van Coda, aldus Van der Pouw. In Nederland komt daar Baan bij. Hoewel de produkten van deze leveranciers veel breder zijn dan het financiële pakket van Coda, is de hoge mate van specialisatie van de Britten vaak voldoende reden om voor de Britse oplossing te kiezen. Het pakket is overigens te integreren met andere modules van de concurrentie.
Coda is in 1984 opgericht. Het bedrijf startte met de bouw en verkoop van het pakket IAS (Integrated Accounting System), dat uitsluitend op de HP3000 van Hewlett-Packard draaide. In 1989 kwam een - geheel nieuw ontwikkeld - financieel pakket voor de AS/400 van IBM op de markt. In 1994 werd de applicatie voor open omgevingen op de markt gebracht. Volgens Van der Pouw groeide de omzet in de 'open' applicatie vorig jaar met meer dan 250 procent. De markt voor dergelijke applicaties groeide volgens IDC met 14 procent. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-23T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.