Polderland ontwikkelt spellingcontrole Word

Applicatie wordt geïntegreerd in Office 97

Dit artikel delen:

Het Nijmeegse bedrijf Polderland Language & Speech Technology heeft een vernieuwde spellingcontrole gemaakt voor de Nederlandse versie van de tekstverwerker Word. Deze komt over ruim een maand op de markt als onderdeel van Microsofts Office 97.

Polderland heeft een nieuwe taalmodule voor het Nederlandse taalgebied gebouwd. Die kan beter dan de oude versie Word 6 spelfouten ontdekken. Uitgangspunt was de officiële nieuwe spelling volgens het Groene Boekje. Polderland heeft deze lijst uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. De software herkent alle mogelijke samenstellingen van woorden, alle verbogen vormen van werkwoorden en van meervoudsvormen.

Eenvoud troef

Met Office 97 wordt het corrigeren van teksten veel makkelijker. De nieuwe versie attendeert de gebruiker niet alleen op typefouten, maar ook op allerlei verkeerde spellingswijzen. Ter controle op de gebruikte taal is naast de spellingcontrole ook programmatuur ingebouwd die let op de juiste woordafbreking. Bovendien zit er een uitgebreide thesaurus bij, die synoniemen en tegengestelde begrippen (antoniemen) geeft. Ook voert het programma een controle uit op de grammatica.
Voor de synoniemenlijst is gebruik gemaakt van materiaal van het bedrijf Wordfactory. Polderland-directeur Theo van den Heuvel: "Een van de problemen die moest worden opgelost, had betrekking op de orthografie, de spelling. Ik wilde dat het programma ook spelfouten zou herkennen. Een spelfout is iets anders dan een typefout. Zo herkent het programma het woord 'sjoklaa' als een verkeerde spelling van het woord 'chocolade' en stelt dat voor als alternatief.
Theo van den Heuvel startte Polderland in 1993 en specialiseerde zich in de ontwikkeling van informatica-toepassingen op het gebied van taal. Polderland richt zich op zowel taal- als spraaktechnologie. De opdracht van Microsoft kwam niet geheel onverwachts. Polderland heeft eerder voor Microsoft een module ontwikkeld, die lopende tekst kan analyseren.
Het bedrijf verrichte ondermeer opdrachten voor de SDU en voor het Centrum voor Gesproken Lectuur. Polderland is gevestigd op de universitaire campus van Nijmegen. Directeur Van den Heuvel was docent en onderzoeker bij de Vakgroep Taal en Spraak op de Katholieke Universiteit Nijmegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Geachte heer, mevrouw,
Waar kan ik het spellingscontroleprogramma van Polderland bestellen of downloaden? Ik heb geprobeerd op de webwinkel van Polderland in te loggen, maar dat is niet mogelijk. Bij voorbaat dank.
Met vriendelijke groet,
M. Krom

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-31T00:00:00.000Z Correspondent