BO presenteert kristalheldere rapportages

Vergaande integratie van analyse- en presentatiesoftware met Office-applicaties

Dit artikel delen:

Volgens topman Bernard Liautaud van het Franse Business Objects (BO) is de integratie met de Canadese fabrikant van de industriestandaard voor rapportages, Crystal Reports, achter de rug. De onderzoeks- en rapportagesoftware, aaneengesmeed tot een nieuwe versie, XI gedoopt, is nu zo goed als compleet.

Het bedrijf presenteerde vorige week in Parijs het resultaat van de integratie. De nieuwste generatie analyse- en rapportagesoftware is sinds een maand te verkrijgen in een versie die draait onder Windows. Over een half jaar zijn ook de versies klaar die draaien op gangbare Unix-smaken en Linux.
Topman en BO-oprichter Liautaud is boven alles in zijn nopjes met de vergaande integratie van de suite met de Office-suite van Microsoft. Dat maakt de toepassing eenvoudiger voor eindgebruikers, maar ook voor beheerders.
Wat de gebruikers betreft zegt Liautaud: "Zo goed als alle kantoorwerkers gebruiken een of meer van die toepassingen, dat is de realiteit." De ineenvlechting moet een einde maken aan de vergaderpraktijken waarin een PowerPoint-presentatie wordt verstoord door kritische vragen over de actualiteit van de data. "Vanaf nu kun je de presentatie ter plekke nog verversen met de meest recente gegevens uit bijvoorbeeld het erp-systeem."

Overbelasten

De topman is er eveneens bijzonder mee ingenomen dat alle verschillende analyse-, rapportage- en data-integratiesoftware (beter bekend als etl-software - extract, transform and load) binnen een enkel venster is ontsloten.
Hetzelfde browserscherm dat een directeur toegang geeft tot zijn dashboard en een analist tot zijn voorraad- of omzetanalyses, biedt toegang aan de ict-beheerder. Die kan er de gebruikers en de databronnen beheren, rechten toekennen en applicatieonderdelen aan- en uitzetten.
De Fransen zeggen de nieuwste telg lang op de testbank te hebben gehad. Dreigt een database-query een server te overbelasten, dan schakelt het systeem zelf nieuwe servers in. Dat doet het ook bij het periodiek verzenden van rapporten aan grote aantallen medewerkers. "Valt een server uit, dan schakelt het systeem gewoon over op een andere. Gebruikers worden niet onderbroken", beloven de Fransen. Alle proeven zijn beloond met een heus keurmerk. "We zijn de enige BI-leverancier met een MS Datacenter-certificatie", aldus Liautaud.

Even slikken

Wat aan de softwaresuite nog ontbreekt is de diepere statistiek, geleverd door bijvoorbeeld SPSS of SAS. "Dat zijn perifere behoeften", vindt Liautaud, die stelt dat deze lacunes eventueel nog wel eens worden gevuld. Hij mag zo vlak voor het bekendmaken van de nieuwste winst- en omzetcijfers niets zeggen over toekomstplannen. "We zijn echter niet actief op zoek naar nieuwe methoden of technieken. Onze eerste taak is laten zien dat we de grootste en beste zijn in dit veld."
Voor de vervlechting hoefde geen van de twee producten aan functionaliteit in te boeten. "We hebben de samenvoeging zo snel mogelijk doorgevoerd." Een half jaar na de aankoop van Crystal voor een slordige 800 miljoen dollar in aandelen in juli 2003 begon het verkoopteam bijvoorbeeld aan een compleet nieuwe portefeuille-verdeling, vertelt Liautaud. "Dat was wel even slikken, maar ik denk dat zo'n snelle integratie cultuurproblemen voorkomt."

6.5 + 10 = XI

De optelsom van de software van Business Objects (nu op versie 6.5) met die van Crystal (bij versie 10) leidt tot XI. Dat is niet het Romeinse cijfer voor elf, maar de afkorting van eXtreme Insight. Of de opvolger dan XI-2 wordt, of toch XII, dat weet Liautaud nog niet. "Dat is een leuke klus voor marketing."
XI is het product dat wordt verkocht aan nieuwe klanten. Voor de gebruikers van Crystal is de overstap heel licht, aldus de topman. "Nieuwe hardware is er niet voor nodig en veel tijd hoeft de installatie ook niet te kosten." Gebruikers van Business Objects mogen kiezen tussen opwaardering naar versie 6.5 of het nieuwe product. "Ik zal onze klanten nooit dwingen direct op te waarderen. De stap van 6 naar 6.5 levert ook een hoop nieuwe functies."
Het bedrijf loopt met XI een half jaar voor op het Canadese Cognos, tot de fusie van BO en Crystal de nummer één. Cognos komt deze zomer eveneens met een geïntegreerde suite. De twee bedrijven hopen zo dat meer en meer kantoorwerkers met hun software aan de slag gaan. Andere concurrenten zijn de traditionele ERP-leveranciers, zoals SAP en Siebel. Die bouwen steeds meer vergelijkbare functionaliteit in. "Dat is waar. Maar wij hebben meer ervaring."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.