Microsoft biedt openbare bèta Office 2007

Nieuwe versie kantoorpakket moet mogelijkheden ontsluiten

Dit artikel delen:

Microsoft belooft radicale vernieuwing van zijn applicatiepakket Office. Nieuwsgierigen kunnen nu vast kijken.

Vanaf deze week kan iedereen spelen met de bèta van de nieuwe versie van Office. De Engelstalige proefversie is gratis te downloaden en te starten. Er zit wel een tijdbom in, die afloopt op 1 februari 2007. Dan moet de volledige uitvoering van Office 2007 op de markt verschijnen.

Waarin verschilt Office 2007 van de vorige versies? Uit een presentatie van Microsoft blijkt dat de softwareproducent drie belangrijke wijzigingsgebieden ziet: de gebruikersinterface is ingrijpend veranderd, de functionaliteit is uitgebreid en het aantal Office-servers is toegenomen (en dus de functionaliteit van Office in combinatie met die servercomponenten).

Verreweg de meeste indruk maakt de wijziging van de interface. De dropdownmenu’s en toolbars zijn verdwenen. Die werken veel te moeilijk, aldus Microsoft. Als je aan mensen vraagt wat ze aan nieuwe functionaliteit in Office willen, noemen ze in 90 procent van de gevallen iets wat er al in zit, maar wat ze niet kunnen vinden. Het moest dus allemaal gemakkelijker te bedienen zijn.


Menustructuur

Daarvoor heeft Microsoft de ‘ribbons’ ofwel stroken uitgevonden, een alternatieve menustructuur. Die is dusdanig veel eenvoudiger dat mensen niet meer terugwillen naar het oude menu, claimt Microsoft. Dat kan ook niet met Office 2007. Een korte demonstratie maakt duidelijk dat het allemaal inderdaad veel vriendelijker werkt.

De strook ontvouwt zich precies aan de hand van de context waar de gebruiker mee bezig is. Bevindt die zich in een tabel, dan worden automatisch en overzichtelijk alle opties van een tabel in de strook getoond. Dat is niet alleen overzichtelijker, maar maakt het werken ook sneller, doordat je veel minder hoeft te klikken. Critici stellen dat dit wel veel aanpassing vereist van eindgebruikers.

In het serveraanbod van Office zijn drie nieuwe producten te vinden: Office Forms Server 2007, Office Project Portfolio Server 2007 en Office Groove Server 2007. Met de Forms Server kunnen formulieren worden samengesteld die vooral kunnen worden gebruikt om informatie te verzamelen. Project Portfolio Server is bedoeld om ‘over meer projecten heen’ te regeren. De Groove Server is voor organisaties die uitsluitend op hun interne netwerk gebruik willen maken van Groove, en dus niet als onlinedienst.

Ook aan de beheerder heeft Microsoft gedacht, met een reeks tools voor de installatie van en de migratie naar de nieuwe Office. Uitrol van het pakket moet vooral in combinatie met het ongeveer tegelijk verschijnende Windows Vista goedkoper zijn.

Voor klanten met een licentie voor grootgebruikers is Office 2007 al in het vierde kwartaal van dit jaar beschikbaar. De software ligt pas in het eerste kwartaal van 2007 in de winkel. De nu verschenen bèta betreft de Professional-uitvoering en bevat geen servercomponenten. Microsoft hoopt dat in Nederland 150 duizend mensen de bèta zullen uitproberen.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.