Eerste ODF-converters beschikbaar

Dell-gebruikers willen Linux en OpenOffice op de desktop

Dit artikel delen:

Novell heeft begin maart een conversiehulpmiddel uitgebracht voor het inlezen van Microsofts OpenXML-bestanden in de open source kantoorsoftware OpenOffice. In februari leverden Microsoft en Sun hun vertaalsoftware al af.

Het nu door Novell gemaakte hulpmiddel is een toevoeging aan de OpenOffice-software. De nieuwe tool converteert tekstdocumenten (van Word) zodat ze in te lezen zijn in de open source software. Later volgen vertalers voor spreadsheet- en presentatiedocumenten (respectievelijk van Excel en PowerPoint). Begin februari kwam de eerste versie uit van plug-ins voor Microsoft-software die het werken met ODF in Microsoft Office mogelijk maken. Deze software is het resultaat van het in juli 2006 gestarte project Open XML Translator. Microsoft laat dit project uitvoeren door het Franse Cleverage, het Indiase Aztecsoft en het Duitse Dialogika om te voorkomen dat het verhaal rond gaat zingen dat het concern het concurrerende bestandsformaat in zijn eigen voordeel manipuleert.

Wachten met OpenXML

De converters van Sun kwamen ook in februari uit. De StarOffice 8 Conversion Technology Preview is een plug-in voor StarOffice en OpenOffice. De plug-in zet bestanden tussen Microsoft Office 2003 en ODF om en vice versa. In maart en april komen .xls en .ppt-bestanden aan de beurt. Hoewel deze conversiesoftware wel om kan gaan met het ODF-bestand kan het de XML-tegenhanger van Microsoft Open XML vooralsnog niet aan. Het bedrijf verwacht dat het niet zo’n vaart loopt met de adoptie van deze nieuwe Microsoft-software.

Zowel OpenXML als ODF zijn officiële open industriestandaarden. De eerstgenoemde, door Microsoft ontwikkeld, is tot ‘open standaard’ verheven door de ECMA (European Computer Manufacturers Association) en ligt nu bij de ISO voor versnelde goedkeuring. ODF is gelijk bij de ISO ingediend en vorig jaar na keuring goedgekeurd als officiële open standaard. Zover is het nog niet met het bestandsformaat van Microsoft. Er is nogal wat commentaar gekomen op OpenXML zelf en de versnelde procedure. Twaalf landenorganisaties in de ISO vinden dat Open XML te veel overlapt met ODF dat nu al een ISO-stempel heeft. Acht landenvertegenwoordigers hebben moeite met de korte looptijd van de procedure. Dit blijkt uit het commentaar op OpenXML dat op de website van ECMA gepubliceerd is.


Dell-gebruikers: Linux op de desktop

Dat de vraag naar Linux op de desktop wel degelijk serieuze vormen aan begint te nemen blijkt uit de website Ideastorm die Dell in het leven geroepen heeft om beter aan de vragen van gebruikers te kunnen voldoen. De vraag om OpenOffice voorgeïnstalleerd mee te leveren met nieuwe desktops en laptops prijkt op nummer twee van deze lijst met verzoekjes, voorafgegaan door de vraag om een aantal populaire Linux-distributies eveneens voorgeïnstalleerd mee te sturen. Een woordvoerder van Dell heeft bevestigd dat de fabrikant SuSe Linux-software op de OptiPlex desktops, Latitude notebooks and Dell Precision werkstations aan het certificeren is met Novell. Toch wacht het bedrijf af met een officiële introductie van een desktop met Linux, omdat er geen dominante Linux-variant is op dit moment.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-03-16T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.