PostPath opent aanval op Exchange

Topman vindt kritiek dat Exchange wordt geïmiteerd onterecht

Dit artikel delen:

PostPath wil marktaandeel afsnoepen van Microsoft Exchange Server. De inzet: een op Linux gebaseerde e-mail en uitwisselingserver die compatibel is met Outlook, Exchange-omgevingen en Active Directory. De aanval wordt als eerste ingezet in Europa.

Duncan Greatwood, chief executive officer van PostPath, ziet Europa als ‘de aangewezen plek’ voor de lancering van het PostPath-offensief. “In de zakelijke softwaremarkt voor het delen van e-mail, taken, agenda’s en contactpersonen gaan forse bedragen om. Wij mikken met PostPath op een omzet van een paar honderd miljoen euro op termijn. In Europa is de acceptatie van op Linux gebaseerde technologie veruit het grootst. We verwachten een snelle groei en willen kantoren openen in de Benelux en andere belangrijke Europese landen. We zijn nu druk bezig om een Europees netwerk van resellers op te bouwen.” Volgens onderzoek van The Radicati Group bedraagt de wereldwijde omzet van ‘corporate messaging software’ in 2007 zo’n 2,7 miljard dollar en ligt het aandeel van Exchange op 1,55 miljard dollar.

Vanaf de oprichting in 2003 houdt het Amerikaanse bedrijf PostPath (voorheen Apptran) zich bezig met het ontwikkelen van een drop-in alternatief voor Microsoft Exchange Server. PostPath combineert compatibiliteit met Microsoft Exchange met open source technologie, zoals Linux en AJAX webclient access. Het platform werkt zowel in een infrastructuur zonder Exchange als met bestaande Exchange servers. De PostPath-server draait op Redhat Enterprise Server 4, CentOS 4 en Novell SUSE Linux.


Schiedamse partner

Begin oktober is PostPath 3.0 op de markt gebracht. De corporate groupware-oplossing voor e-mail, taken, agenda’s en contactpersonen ondersteunt naast BlackBerry Enterprise Server nu ook Microsoft ActiveSync, pushtechnologie die door bijna alle mobiele apparaten worden gebruikt.

Het in Schiedam gevestigde Abraxax is sinds kort de Nederlandse wederverkoper van PostPath. Vooralsnog is het Nederlandse marktaandeel met zes klanten bescheiden. Greatwood laat zich niet afschrikken. “We zijn pas begonnen. De vooruitzichten zijn goed. Veel bedrijven worden afgeschrikt door de licentie-, beheer- en migratiekosten van Exchange. Ze zoeken naar een alternatief, maar ze hebben wel vaak substantieel geïnvesteerd in Exchange en systemen die compatibel zijn.”

Voor het midden- en kleinbedrijf is PostPath zonder meer een aantrekkelijk alternatief. Tot en met twaalf gebruikers is het platform namelijk gratis. Met de betaalde versie, die volgens Greatwood in het gebruik goedkoper is dan Exchange, wordt vooral gemikt op de grote bedrijven: “Bij grote bedrijven is er meer tijd en geld voor experimenten met softwarealternatieven.”


Geen wielen uitvinden

PostPath is niet het enige, op Linux gebaseerde alternatief voor Exchange. Ook pakketten als Scalix, Postfix en Open-Xchange Server willen een deel van de markt, die wordt gedomineerd door Exchange. Wat PostPath volgens Greatwood echter onderscheidt van de concurrentie is de volledige compatibiliteit met Exchange. “Alle netwerkprotocollen die Exchange gebruikt, zijn ook geïntegreerd in PostPath. Veel Exchange-alternatieven zijn niet of niet volledig compatibel met Outlook of mobiele platforms als BlackBerry, Windows Mobile en PalmOS. Dat maakt ze per definitie ongeschikt voor de zakelijke markt.”

De kritiek op PostPath is dat het platform te nadrukkelijk leentjebuur speelt bij Microsoft Exchange. De PostPath-server lijkt uiterlijk sterk op Exchange en gebruikt ook dezelfde commando’s. Ook de webclient is geen eigen bedenksel, maar een open source webclient van Zimbra, een bedrijf dat onlangs is opgekocht door Yahoo!. Greatwood: “Je hoeft het wiel toch niet opnieuw uit te vinden? Een deel van de filosofie van open source architectuur is dat je componenten bundelt tot iets nieuws. Het heeft geen zin om alternatieven te ontwikkelen voor beproefde softwareoplossingen. Ik vind het veel interessanter om nieuwe technologie, zoals AJAX, te integreren in bestaande systemen. Waar we van toegevoegde waarde kunnen zijn, zoals op het gebied van dataopslag, komen we met innovaties.”
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-12T00:00:00.000Z Jorge Groen


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.