Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

eDirectory blijft toch wel verplicht

14 november 2007 - 10:595 minuten leestijdAchtergrondInnovatie & TransformatieIBMMicrosoftNovell
Johan Zwiekhorst
Johan Zwiekhorst

Novell brengt dit najaar GroupWise versie 8 op de markt. Het lijkt erop dat deze nieuwe versie alleen door Novell-adepten in spanning wordt afgewacht. Biedt GroupWise 8 voldoende nieuwigheden om een upgrade bijna verplicht te maken? En kan het opboksen tegen de almachtige concurrentie van Microsoft en IBM?

Als je denkt aan informatiesamenwerking rond e-mail, contacten en agenda's, wat komt er dan als eerste bij je op? Het zit er dik in dat je spontaan denkt aan de Exchange- en Outlook-combinatie van Microsoft. Lotus Domino plus Notes van IBM is vervolgens een sterke tweede. Novell is echter ook al heel lang op diezelfde groupware-markt actief met GroupWise. Als je al sterk Novell-centrisch werkt, ligt GroupWise natuurlijk voor de hand en is de combinatie met Novell-besturingssystemen en andere applicaties nauwelijks te verslaan.

Koppig

Als je de groep Novell-gebruikers even buiten beschouwing laat, blijkt GroupWise echter niet zo populair. Veel daarvan heeft te maken met een typische koppigheid van Novell die we ook nogal eens bij Microsoft aantreffen: namelijk de eigen technologieën aan klanten opdringen, ook als die klanten daar niet om staan te springen. GroupWise steunde totnogtoe namelijk heel sterk op eDirectory, het op ldap gebaseerde directory-systeem van Novell.

eDirectory mag dan volgens velen beter en sneller werken dan het Microsoft-alternatief Active Directory, er zijn weinig bedrijven die zin hebben om twee volwaardige directory-systemen te gebruiken en te onderhouden. Hoewel de uitwisseling en synchronisatie van gegevens tussen eDirectory en Active Directory op papier mogelijk waren, bleek dat in de praktijk allesbehalve vanzelfsprekend.

Daarom wil Novell de toekomst van GroupWise wat rooskleuriger maken door niet langer vast te houden aan Novell-specifieke technologieën. GroupWise 8, codenaam Bonsai, vereist geen eDirectory meer. Het werkt met elk ldap-systeem en ook rechtstreeks met Active Directory van concurrent Microsoft. Voor bedrijven die nog niet gestandaardiseerd waren op eDirectory zal dit goed nieuws zijn. Het zal hen misschien aanzetten om naar GroupWise te kijken als mogelijke groupware-applicatie.

Client

GroupWise zit momenteel aan versie 7 SP 2. Versie 8 verschijnt wellicht eind november en bevat volgens Novell "veel nieuwigheden" en heel wat bugfixes. De belangrijkste nieuwigheden blijken te maken te hebben met de gebruikersinterface van de GroupWise-client. Zo kun je beter kiezen wat je wel en niet wilt zien. Je kunt zoveel informatiepanelen openen als je maar wilt. Ook het hele contactbeheer is aangepast. Dit onderdeel was het meest onderhevig aan kritiek. In versie 8 ziet het er bijzonder gelikt uit. Het basisidee is een Rolodex-achtige kaartenbak waar je doorheen bladert en ook meteen naar specifieke letters kunt springen. De contactinformatie zelf werd aangepast en kan nu foto's bevatten en links naar persoonlijke kalenders, webpagina's en persoonlijke mails. Die informatie is uiteraard ook zichtbaar in de normale informatiepanelen.

Veel van die nieuwe dingen zullen initieel overigens alleen in de Windows-client zitten. De Linux- en Mac-clients worden ook aangepast, maar bij de release van GroupWise 8 zullen die nog op het niveau van versie 7 zitten. Het is de bedoeling van Novell om de drie clients gelijk te trekken en op termijn met een zelfde codebasis te werken.
Als je aan de client-kant liever met Outlook onder Windows blijft werken, kan dat ook: er bestaat een GroupWise-connector voor Outlook. Onder Linux is het mogelijk om te werken met Evolution en een GroupWise-connector. Synchroniseren met pda's is uiteraard ook mogelijk via het partnerschap met PumaTech voor Intellisync, maar dat was al mogelijk sinds versie 5.5 van GroupWise.

Server

Naast de Windows-, Linux- en Mac-clients is er natuurlijk ook een GroupWise server. Die vereist vanaf versie 8 een Novell SuSE Linux Enterprise server (SLES). Windows en NetWare worden niet ondersteund. Novell beweert dat je binnen enkele minuten kunt migreren vanaf een Exchange server onder Windows naar GroupWise onder Linux. Daarbij kunnen naast de publieke folders en informatie van Exchange ook de persoonlijke pst-bestanden van Outlook-gebruikers gemigreerd worden naar GroupWise. De grote troef van Novell, in vergelijking met de producten van Microsoft, is de veiligheid van GroupWise. In al de jaren dat GroupWise gebruikt wordt onder NetWare en Linux, zijn er nooit beveiligingsinbreuken via e-mail geweest. Exchange en Outlook zijn daar al die tijd wel door geplaagd (en worden er nog steeds door geplaagd). Bovendien kan Novell de uptime van een GroupWise-cluster garanderen ook als je een server uit de cluster haalt.

Conclusie

We zullen GroupWise 8 later dit jaar of begin volgend jaar vergelijkend testen met de concurrentie, maar het ziet er al wel naar uit dat een upgrade van versie 7 naar versie 8 in elk geval de moeite waard is. Of er ook voldoende reden zal zijn om over te schakelen van een concurrerend groupware-product naar Novells GroupWise 8 valt natuurlijk nog te bezien.

Correctie: toch wel eDirectory

In dit artikel zijn helaas enkele onjuistheden geslopen. Novell deelde aanvankelijk mee dat eDirectory niet langer verplicht was, maar Groupwise 8 vereist nog wel degelijk de aanwezigheid van Novells directory. Dit heeft Novell naderhand laten weten. Bedrijven die vroeger niet wilden overstappen naar Groupwise vanwege de eDirectory-verplichting, zitten dus nog steeds met dat bezwaar.

Daarnaast draait de Groupwise Server wel degelijk op Windows, vanaf versie 2000 en nieuwer. Novells eigen Netware-besturingssysteem valt inderdaad buiten de boot.

Meer over

Novell-producten

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Design Sprints: 4 dagen van idee naar prototype

    Hoe zet je in vier dagen tijd een gevalideerd prototype neer met Design Sprints?

    Computable.nl

    Dit is de weg naar informatietransformatie

    In een wereld waar data en informatie centraal staan, moeten organisaties zich aanpassen aan de digitale toekomst. Informatietransformatie is de sleutel tot het versterken van beveiliging en het bevorderen van efficiëntie.

    Meer lezen

    ActueelCarrière

    Groningers verkopen crypto-platform Deribit voor 2,9 miljard dollar

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    AchtergrondCarrière

    Ict-overnamemarkt trapt 2025 goed af, maar onzekerheid troef

    OpinieCloud & Infrastructuur

    Voorbereiding & verhuizing: zo implementeer je de hybride cloud

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Europese Rekenkamer kraakt EU-strategie voor chipsector

    ActueelData & AI

    EU investeert bijna 2 miljard in digitale innovatie

    5 reacties op “eDirectory blijft toch wel verplicht”

    1. Ronald Zierikzee schreef:
      14 november 2007 om 19:22

      Dat is mooi! Hiermee wordt het een interessant alternatief voor Exchange of anderssoortigen geboden. Het maakt gebruik van dezelfde techniek die ook met de laatste versie ZENworks in het leven geroepen is : Vanuit een LDAP database leg je relaties aan in de resources Directory (whatever LDAP source that may be) en regelt de koppeling met de GroupWise items en de LDAP users., groups en OUs. Hiermee zie je maar weer dat Novell goed zijn best doet, om breed in te schieten en de keuze steeds breder te maken : kies waar je je prettig bij voelt op het OS waar je je prettig bij voelt. En dat het dan ook nog prima werkt is dan alleen nog maar prettiger.
      Overigens is het syncen van PDA, SmartPhone niet alleen mogelijk met PumaTech maar ook met Novell?s eigen GroupWise Mobile Server, powered by Intellisync. Over the air je mailbox syncen (volledig instelbaar wat wel en niet) en de 1e 5 users zijn gratis.

      Login om te reageren
    2. Maurice Bosman schreef:
      3 december 2007 om 12:16

      Helaas is de inhoud van dit artikel niet geheel correct. Groupwise 8 gaat wel degelijk ook op het Windows Server platform ondersteund worden, dus niet alleen op Linux. Exact dezelfde strategie als Zenworks Configuration Management.

      Login om te reageren
    3. Edwin schreef:
      10 december 2007 om 10:44

      Artikel is in zijn geheel niet correct;
      Volgens de requirements van GroupWise 8 is eDirectory nog steeds nodig:
      http://www.novell.com/documentation/gw8/gw8_install/index.html?page=/documentation/gw8/gw8_install/data/aaez32j.html

      Dat de kop van het artikel maar snel gewijzigd wordt!
      eDirectory? 8.7 or later, plus the latest Support Pack

      Login om te reageren
    4. JG de Vries schreef:
      21 januari 2008 om 15:02

      GroupWise 8 kan op NetWare 6.5 en nieuwer, Windows 2000 Server en nieuwer (incl. 2008 Srvr!) en Linux SuSE Enterprise Server 9 en nieuwer. Mijns inziens aan de serverzijde dus een zeer breed spectrum.
      eDirectory 8.7 minimaal (al jaren gangbaar!), en de client is beschikbaar op Windows, Mac en Linux. De gebruikersinterface van de client kan naar believen worden aangepast. Modern (ala Outlook 2007) of Standard (ala GroupWise 6.5).
      De mobiele ondersteuning is prima geregeld middels de eigen GMS (GroupWise Mobile Server=uitgeklede Nokia Intellisync Suite II). Wil je meer dan kan je gebruik maken van het echte Nokia Intellisync Suite of Blackberry Enterprise Server.

      Er zijn enkele goede updates in functionaliteit zoals een notificatie van email die NIET is verzonden (om wat voor reden dan ook). Daarnaast kan middels een integratie met het nieuwe Teaming & Collaboration Suite ook (net zoals Exchange en OCS 2007) ook VoIP worden ondersteund vanuit het adresboek.

      M.a.w. GroupWise blijft bij. Maar onbekend maakt onbemind.

      Login om te reageren
    5. wil schreef:
      7 januari 2010 om 16:32

      Hoe komt het dat ik met mijn smartfone met windows mobile 6.1 en groupswise 7 wel kan Synchroniseren met intellisync en als ik een nieuwe koop met windows mobile 6.5 dit ineens niet meer kan.???

      Login om te reageren

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs