Spanning in databaseland

Aankoop van Innodb toont Oracles angst voor open source MySQL

Ook een grootmacht als Oracle houdt de ontwikkeling rond open source databases nauwgezet in de gaten. Begin oktober kocht het concern Innodb, fabrikant van de opslagsystemen voor open source databases van MySQL.

Open source groeit snel
Het gebruik van open source database is in 2004 zo'n twintig procent gegroeid. Dat stelt onderzoeksbureau Evans Data Corp. Forrester schat in dat in 2008 de markt voor dit type databases zo'n één miljard dollar groot is, inclusief de licenties en onderhoudscontracten. Dat zou een verviervoudiging zijn ten opzicht van nu, aldus de cijfers van Forrester. De omzet in commerciële databases groeide in 2004 zo'n tien procent, tot 7,8 miljard dollar. Deze schattingen zijn afkomstig van Gartner.
Emma McGratten, een van de topvrouwen van Ingres, ziet de aankoop van Innodb als een teken van angst. Databasespecialist Ingres bracht anderhalf jaar terug zelf ook een database onder het open source model uit. MySQL is op dit moment dé database die wordt uitgekozen voor kleine of beginnende it-projecten. "Het is gewoon ontzettend makkelijk om ermee aan de slag te gaan. Dat is Oracle niet ontgaan", aldus McGratten. Oracle kwam eind oktober al met 10 XE. Die afkorting staat voor Express Edition, een speciale open source versie van de Oracle-database versie 10g, maar met dezelfde technieken aan boord als de betaalde versies. Deze database is net als MySQL makkelijk in te zetten voor lichtere toepassingen. Het concern wil zo nieuwe klanten aan Oracle binden, die wellicht ook voor andere diensten en producten bij Oracle aan zullen kloppen.

Ongerustheid

De topvrouw speelt met haar opmerkingen ook in op ongerustheid bij MySQL-gebruikers. Die overwegen daardoor wellicht wel haar eigen alternatief, Ingres. Computer Associates (CA) maakte de database, geleverd als standaarddatabase onder veel van CA's grote applicaties, op 7 november los uit het moederbedrijf. Nieuwe eigenaar: investeringsmaatschappij Garnett & Helfrich Capital. Ingres moet als kleine zelfstandige beter gedijen dan als vreemd open source project binnen het bedrijf CA. Dat presenteert zich tegenwoordig als dé partij voor het beheer van bedrijfs-it-infrastructuur. CA heeft nooit veel energie gestoken in het maken van reclame voor Ingres, als zelfstandig bedrijf met zo'n tweehonderd medewerkers moet het zich nu zelf bewijzen. McGratten acht de kans klein om over het hoofd gezien te worden.
CA's besluit, uit mei 2004, om Ingres met een eigen open-sourcelicentie te verspreiden, was volgens McGratten inderdaad een poging om de ontwikkeling ervan nieuw leven in te blazen. Dat is ook aardig gelukt, vindt ze, al geeft ze meteen ook toe dat ze geen idee heeft of de database met de nieuwe licentie ook populairder is geworden. "Het wordt zo'n dertigduizend keer per maand gedownload." Een echte gemeenschap van ontwikkelaars is er evenmin. Nieuwe functionaliteiten van de database worden voornamelijk geschreven door de CA/Ingres-technici, niet door buitenstaanders. "Het schrijven van een database is net zo complex als het schrijven van een besturingssysteem." Wel is volgens haar de interesse gegroeid bij ontwikkelaar van Python-, Perl- en PHP-applicaties. "Dat is eigenlijk veel belangrijker."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-25T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.