Nut object-databases vaak onduidelijk

"Geen enkele databaseleverancier is er in geslaagd de voordelen van object-relationele databases aan de gemiddelde gebruiker duidelijk te maken." Dat meldt een conceptrapport van het Britse onderzoeksbureau Ovum.

Het catastrofale eerste kwartaal van Informix, waarin een verlies van 140 miljoen dollar werd geleden, zou te wijten zijn aan dit gebrek. Ovum adviseert bedrijven echter zo snel mogelijk te beginnen met het toepassen van deze nieuwe technologie. "Organisaties met een afwachtende houding zullen onherroepelijk achterop raken ten opzichte van hun meer avontuurlijke concurrenten", vermeldt het rapport.

Overstap

De voordelen zouden met name liggen op het gebied van lagere ontwikkelkosten en hogere prestaties van software. Volgens Ovum is de overstap van relationeel naar object-relationeel makkelijk. De reden dat de volledig object-georiënteerde databases in het begin van de jaren negentig mislukt zijn, heeft volgens Ovum te maken met de revolutionaire overgang van relationele naar object-georiënteerde technologie. Voor volledige object-oriëntatie is een omvangrijke omscholing van het ontwikkelpersoneel nodig, voor object-relationeel niet.
Oracle, Informix en IBM zijn de grootste spelers op de markt van object-relationele databases. Informix heeft volgens Ovum in technologisch opzicht de leiding, hoewel Oracle niet ver achterblijft en op een aantal punten beter scoort. IBM was de eerste leverancier met een object-relationele database, maar loopt nu achter. Met de nieuwe versie van DB2 verwacht Ovum dat IBM zich weer kan meten met zijn concurrenten. RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-07-04T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.