Databasemarkt herstelt zich in 2003

De markt voor relationele databases zit weer in de lift. In 2003 groeide de omzet aan nieuwe licenties met 5,1 procent tot 7,1 miljard dollar. 2002 Liet nog een daling zien met bijna 6 procent. De groei van 2003 wordt echter mede veroorzaakt door de zwakke dollarkoers, zegt marktanalist Gartner. is mede debet aan

De grootste groeier is Microsoft (SQL server) met 11,1procent; hun marktaandeel groeide van 17,7 procent tot 18,7. Het grootste marktaandeel is nog steeds voor IBM (ongewijzigd met 35,7 procent). De groei van IBM is te danken aan de omzet van DB2 op de iSeries- en zSeries-platformen, aldus de analisten van Gartner. De Informix producten van IBM zitten als enige in de lift naar beneden: de verkopen dalen met 16,1 procent.
"Ondernemingen hebben zich kennelijk ontdaan van wat overcapaciteit en hebben hun blik op de toekomst gericht", zegt analist Graham. Hij wijst voorts op het toenemende strategische belang van datawarehouses en analysesoftware als bron van groei voor databanken. Die inpuls wordt nog versterkt doordat bedrijven groter belang hechten aan rapportering en beheer van data om te voldoen aan de vereisten die wet en beurswaakhond stellen.
Databases op het Linux-platform maken het snelst groeiende segment uit van de databasemarkt. Het aantal nieuwe licenties nam met 158 procent toe tot 299 miljoen dollar. Oracle's omzet in dit marktsegment steeg met maar liefst 361 procent; het bedrijf uit Redwood Shores is daarmee goed voor een marktaandeel in de Linuxmarkt van 69,1 procent. Het marktaandeel van IBM in hetzelfde segment zakte van 57,6 tot 28,5 procent.
Op het Windows platform (toegenomen met 3,8 procent tot 2,8 miljard dollar) blijft Microsoft heer en meester. Het bedrijf slaagde erin het marktaandeel op te drijven van 44,3 procent tot 47,3 procent.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-04T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.