Grootmachten strijden om databanken voor internet

Ondersteuning van webapplicaties interessante markt

De concurrentie om databases die webapplicaties ondersteunen spitst zich toe op IBM, Oracle en NCR. Eind deze maand introduceert IBM versie 7 van zijn databaseprogramma DB2. NCR heeft zijn Teradata datapakhuis geschikt gemaakt voor 4,2 miljard gelijktijdige transacties op een server. Daarmee gaat het de concurrentie aan met Oracle op het gebied van webapplicaties die hoge volumes moeten verwerken.

Volgens onderzoeksbureau Dataquest is de markt voor databases elk jaar goed voor 9,7 miljard dollar. Marktleider Oracle heeft 40 procent van deze markt in handen, terwijl IBM ongeveer 18 procent van deze markt heeft. In het middensegment van de markt, waarop de nieuwe versie van DB2 is gericht, heeft Oracle volgens de Meta Group een aandeel van 60 procent. IBM en Microsoft zijn goed voor het grootste deel van de resterende 40 procent.

Klanten weghalen

Jim Kelly, vice-president van de afdeling databases bij IBM, geeft toe dat hij met de nieuwe versie van DB2 klanten wil weghalen bij Oracle. Twee jaar geleden lanceerde zijn bedrijf een ambitieus vijfjarenplan waarbij het bedrijf ongeveer 2,3 miljard gulden investeert in databases. In totaal houden zich bij IBM 2500 mensen bezig met databases. Als onderdeel van deze plannen wil men dit jaar driehonderd nieuwe softwareontwikkelaars en tweehonderd verkopers in dienst nemen. IBM zegt over de hele wereld 40 miljoen gebruikers van DB2 te hebben bij 300 duizend bedrijven.
De nieuwe versie van DB2 speelt een sleutelrol in de strategie van IBM om terrein te winnen van Oracle. IBM heeft nog steeds een relatief groot aantal gebruikers van flatfile databases voor mainframes, terwijl Oracle meer verdient met relationele databases dan IBM. Hoewel Oracle marktleider is bij databases voor Unix en Windows NT, neemt het marktaandeel van IBM in deze segmenten toe.
De nieuwe versie van DB2 komt eind juni beschikbaar voor verschillende Unix platformen, Windows NT, Windows 2000 en Linux. Tegen het eind van dit jaar komt de database beschikbaar voor de platformen OS/390 en OS/400.
De nieuwe database is onder andere in staat grote delen van een database in het hoofdgeheugen op te slaan, zodat het doorzoeken van teksten veel sneller gaat. Dergelijke zoekopdrachten komen veel voor bij grote webapplicaties. Uit testen blijkt dat de nieuwe versie van DB2 in staat is 90 miljoen zoekopdrachten door tekst per dag af te handelen, met gemiddeld minder dan een halve seconde responsetijd. IBM wil geen details geven over de exacte opzet van de zoekopdrachten, maar beweert wel dat de responsetijd tien keer beter is dan bij bestaande databases.

Parallelle database

De poging van NCR om met de Teradata database markt te veroveren op Oracle lijkt niet veel kans van slagen te hebben. Een paar jaar geleden nam NCR de parallelle database Teradata over van de gelijknamige leverancier. Rond deze snelle database bouwde NCR zijn datapakhuizen. Hoewel de techniek en snelheid van deze oplossing buiten kijf staat, slaagde NCR er niet in winstgevend te worden. Het bedrijf beweert nu dat het Teradata datapakhuis in staat is 4,2 miljard transacties tegelijk te verwerken op een server, waarmee het veel sneller zou zijn dan Oracle.
Lars Nyberg, ceo van NCR, legt uit op welke markten hij zich richt met het aangepaste datapakhuis. "Wij mikken vooral op datapakhuizen die worden gebruikt door webtoepassingen, call centers en gelduitgifteautomaten. Daarbij gaat het om enorme aantallen transacties die snel moeten worden afgehandeld. Tot nu werkte het pakhuis met data-eenheden van 16 bits. Wij hebben de pakketgrootte uitgebreid naar eenheden van 64 bits, zodat het pakhuis vragen sneller kan afhandelen."
Een woordvoerder van Oracle weigert hierop commentaar te geven, maar hij vreest de concurrentie niet. "Als wij te maken hebben met een groot datapakhuis, dan vergroten we simpelweg de capaciteit van onze database. Teradata was met zijn parallelle database ooit een pionier, maar dit vind ik echt de laatste oprisping van een stervend bedrijf."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-04-21T00:00:00.000Z Wim Amerongen