Sun zet in op software

Serverleverancier slokt restant Netscape op

Dit artikel delen:

Sun Microsystems legt meer nadruk op software. De server-producent rondt de verdeling van Netscape tussen zichzelf en AOL af door het resterende deel van de Sun/Netscape Alliance naar zich toe te trekken. Daarnaast heeft het databankspecialist Clustra overgenomen.

Formeel gezien is Netscape eind 1998 overgenomen door AOL, waarna die de server-software van de gevallen internetpionier onderbracht in een joint venture met Sun. In de praktijk betrof het echter een verdeling van het internetportaal en de client- (browser) en server-programmatuur tussen AOL en Sun.
Eerstgenoemde had interesse in het portaal, de browser en met name de gebruikers van die combinatie. De andere koper zag wel brood in de zware Netscape-software, waaronder web- en applicatie-servers. Sun had zelf al producten voor die toepassingen, maar deze liepen qua marktaandeel achter op Netscape's concurrerende software. Middels de Sun/Netscape-alliantie, later iPlanet genoemd, werden de respectievelijke productlijnen samengevoegd.
De alliantie kwam in augustus vorig jaar voor het leeuwendeel in handen van Sun toen AOL 1700 ontslagen doorvoerde waarvan vijfhonderd bij iPlanet. De personeelsverhouding Sun AOL was daardoor vijf op één. Het samenwerkingsverband bestond sinds juli al voor tweederde uit Sun-werknemers.
Nu is dit verder doorgetrokken. Operationeel directeur Ed Zander verklaart in een interview met Computable (zie pagina 11) dat de groep zo goed als ontmanteld is. "iPlanet is een product, niet een divisie. De takken professionele dienstverlening en onderhoud zijn geabsorbeerd. De ontwikkeltak en de verkoop schuiven we in onze algehele ontwikkel- en verkoopafdeling, dat is nu gaande."
Volgens marktonderzoek van Giga Information Group bedroeg Suns aandeel op de markt voor applicatie-servers vorig jaar 7 procent. Daarmee bekleedt het de derde positie na marktleiders Bea Systems en IBM met elk 34 procent. Databankleverancier Oracle is vierde met 6 procent, gevolgd door Sybase met 4 procent en Hewlett-Packard met 3 procent.

Geclusterd

Sun zet zijn software-streven kracht bij met de overname van databankproducent Clustra Systems. Deze aankoop - voor een onbekend bedrag - is vorige maand gedaan, maar vorige week pas onthuld. Clustra maakt geclusterde databanken met een hoge beschikbaarheid speciaal voor telecombedrijven en dienstverleners. De Amerikaanse onderneming is in 1997 opgericht, op basis van onderzoeks- en ontwikkelwerk van het Noorse telecombedrijf Telenor AB.
Clustra verkreeg in juni vorig jaar een onbekend investeringsbedrag van Sun, die meedeed aan de derde financieringsronde die 22 miljoen dollar opbracht. Sun was de eerste it-leverancier die geld stak in de databankspecialist. Het bedrijf leed onder de neergang in de telecomsector en was daardoor een relatief goedkope prooi.
Zander ontkent de notie dat Sun het bedrijf heeft gekocht om het uit handen van zijn concurrenten te houden. Daarnaast zegt hij dat Sun zich nu niet op de databankmarkt wil begeven. "Hun technologie is erg geschikt voor webdiensten. Het is dan ook eigenlijk een beperkte databank." De jongste versie 4.1 van de Clustra Database, in november vorig jaar onthuld, is echter voornamelijk bedoeld voor de algemene databankmarkt.
Sun wil de technologie van zijn aankoop verwerken in zijn iPlanet-serverapplicaties om het daarop gebaseerde Sun One te versterken. Dat initiatief voor webdiensten concurreert met het .Net-initiatief van Microsoft en de combinatie van Websphere-software en Java-technologie van IBM.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-03-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.