'Datapakhuis basis succes netwerkcomputer'

Stagnatie van PC-industrie in zicht

ORLANDO, FL - "Het gegevenspakhuis wordt de drijvende kracht achter de toenemende populariteit van goedkope netwerkcomputers. De tijd is aangebroken om zelfs vertrouwelijke gegevens op het Internet te zetten: Windows biedt immers helemaal geen beveiliging."

Deze uitspraken van Richard Finkelstein, gerenommeerd marktanalist en directeur van het bureau Performance Computing, maakten bij geen van de 1200 aanwezigen op de Data Warehousing-conferentie sceptische opmerkingen los. De bijeenkomst van DCI en Meta Group werd vorige week in Orlando (Florida) belegd. Finkelstein opende de conferentie met zijn visie op de toekomst.
Eén van de analisten op de bijeenkomst ging zelfs zover te stellen dat als Finkelstein gelijk kreeg, de huidige PC-industrie haar beste tijd gehad zou hebben. Voorbeelden van grote ondernemingen, die inmiddels inhaken op deze ontwikkelingen zijn Federal Express en Mastercard International. Koerier Federal Express geeft klanten via het Internet informatie over de status van hun zendingen.

Nieuwe religie

Finkelstein bekende dat het idee van de goedkope netwerkcomputer, voor het eerst geopperd door Oracle-oprichter Larry Ellison, hem getroffen had als een nieuwe religie. Hij voorspelt nu dat grote ondernemingen afstand zullen nemen van de client-georiënteerde gegevensverwerking. "Het is alsof de applicaties schreeuwen: 'Ik wil terug naar het mainframe'."
Finkelstein: "Netscape is een magere client, waarbij de applicatie zich op de server bevindt en slechts de presentatie plaatsvindt op de client. Windows is een zware client met applicaties op de desktop. Kunt u zich het volgsysteem van Federal Express voorstellen op een zware client? Bij een nieuwe versie van de software zou iedere afzonderlijke client uitgebreid moeten worden om de applicatie te kunnen draaien." Uit het publiek waren hierop instemmende geluiden te horen.
"Als de applicatie zich op de server bevindt, heb je slechts Netscape of een andere browser nodig op het bureau. En Netscape hoeft niet per se te draaien op Windows. Alle andere applicaties die in de toekomst nodig zijn, worden in de vorm van applets in Java naar de client gehaald."

Stagnatie PC-markt

Finkelstein voorspelt een stagnatie in de PC-markt. Hoewel gegevenspakhuizen in eerste instantie de belangrijkste applicaties vormen voor netwerkcomputers, verwacht hij dat in de verdere toekomst steeds meer toepassingen op deze wijze te realiseren zijn.
De huidige PC-industrie is verkeerd bezig, aldus de 'visionair'. "Kunt u zich voorstellen een tv gekocht te hebben, waarna de producent zich twee jaar later meldt met de mededeling dat u nog eens 500 dollar moet spenderen om het apparaat te kunnen blijven gebruiken? Dan is het veel makkelijker om voor 500 of 1000 dollar een netwerkcomputer te kopen, die net zo eenvoudig is te installeren als een spelcomputer en die vervolgens nog tien jaar meegaat."
Data-warehousing kan een drijvende kracht zijn achter deze marktontwikkeling, omdat in de meeste gevallen slechts sprake is van een read-only situatie. "Het probleem is niet de bandbreedte van netwerken. Telecommunicatie-aanbieders gebruiken slechts 20 procent van de beschikbare bandbreedte. Een afgesloten Intranet is eenvoudig te beveiligen. Bovendien kunnen zware clients helemaal niet beveiligd worden."

13 Miljard dollar

Uit een onderzoek onder de aanwezigen - vertegenwoordigers van een groot deel van de grootste vijfhonderd bedrijven ter wereld - blijkt dat er een kant-en-klare markt bestaat voor de netwerkterminal. Binnen twee jaar voorspelt Meta Group een omzet van 13 miljard dollar in deze tak van sport. Van die 13 miljard zal zo'n 8 miljard besteed worden aan hard- en software en de rest aan diensten en systeemintegratie.
Dit onderzoek toont verder aan dat het gemiddelde datapakhuis zo'n 3 miljoen dollar kost, waarvan meer dan twee derde besteed is aan de hardware voor vaak minder dan vijftig managers. Bijna 60 procent verwacht nog voor het eind van dit jaar een pakhuis te hebben van meer dan 50 gigabyte. De helft van de pakhuizen blijkt op Oracle te draaien, op afstand gevolgd door databases van Microsoft, Red Brick Systems en Informix. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-23T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.