MySQL is niet bang voor Oracle

Ceo Marten Mickos: ‘Klanten zoeken naar alternatieven. Dat werkt in ons voordeel’

Red Hat voelde dit najaar de handen van Oracle rond zijn nek. Eerder had de databasegigant ook MySQL in het vizier.

Open source zit in een pijnlijk groeiproces. Bedrijven die hoopten door te groeien lopen tegen de harde economische realiteit aan. Vooral Oracle lijkt op een missie om opensourcebedrijven om zeep te helpen. Oracles Unbreakable Linux haalde eind 2006 de bodem uit Red Hats businessmodel. MySQL probeert de markt te overtuigen dat de open source database klaar is voor de zakelijke markt. Volgens topman Marten Mickos zoeken klanten naar alternatieven voor Oracle en profiteert zijn bedrijf daarvan.

Wat zijn MySQL’s belangrijkste verkoopargumenten tegen Oracle?

“Prestaties en totale kosten. Je krijgt een heel snelle database en kunt beginnen met een goedkope Intel- of AMD-server van waaruit je kunt opschalen.”


Gartner-analiste Colleen Graham schreef dat MySQL ver is gekomen, maar nog een lange weg heeft te gaan voor het zich qua functionaliteit kan meten met IBM en Oracle.

“Ze bedoelt waarschijnlijk dat we een succesvolle toekomst voor ons hebben! Oracle, DB2 en Microsoft hebben veel functionaliteit geïmplementeerd die niet essentieel is. Zo claimen ze dat ze meer functionaliteit bieden, net zoals Detroit altijd zegt dat Japanse auto’s niet de eigenschappen van grote Amerikaanse auto’s hebben. Maar Japanse auto’s zijn beter en verbruiken minder benzine.”


Kan Oracle met MySQL doen wat ze met Red Hat hebben gedaan?

“Nee. Daar hebben ze geen belang bij. Als ze het wel deden zou ik blij zijn, want dat zou bewijzen dat onze database beter is dan die van hen. Oracle kan onze code niet zomaar overnemen.”


Heeft Red Hats Matthew Szulik al gebeld om steun tegen Oracle?

“We bellen elkaar elke maand. Een tijd geleden hebben we al een verkoopovereenkomst getekend. We hebben dat niet groots aangekondigd. Red Hat distribueert onze software sinds de zomer van 2000.”


En Red Hat heeft geïnvesteerd in MySQL.

“Dat is correct.”


Hoe dan ook, Unbreakable Linux moet een grote impact op jullie bedrijfsvoering hebben.

“Er zijn negatieve effecten, vooral op Red Hats marktwaarde en beurskoers. Dat betekent dat journalisten, analisten en investeerders mij vragen of dat ons ook kan gebeuren. Afgezien daarvan was Oracle traditioneel al niet geliefd onder klanten. Vervolgens maakte Oracle zich niet populair bij softwarebedrijven door zelf applicaties te gaan verkopen. Nu ‘haten’ ook de makers van besturingssystemen Oracle. Dat geldt niet alleen voor de Linux-distributeurs. Sun moet ook de pest in hebben dat Oracle Linux ineens meer promoot dan Solaris. Microsoft zou kwaad moeten zijn dat Oracle nu een stack bouwt zoals Microsoft heeft. Voor ons is dit positief. Iedereen die Red Hat steunt wil ons steunen.”


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-02T00:00:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.